Det norske aksjemarkedet har fått en reaksjon ned etter at det kom en oppdatering knyttet til veksten i den amerikanske økonomien.

Det startet godt på Oslo Børs og kort tid etter at handelen hadde åpnet steg hovedindeksen til ny rekord. I likhet med mandag er det merkbart mindre aktivitet på børsene. Det setter også sitt preg på handelen.

Tirsdag ettermiddag faller hovedindeksen 0,47 prosent til 368,17 poeng.

Faollet kommer etter at bruttonasjonalproduktet for tredje kvartal i USA ble nedjustert til en vekst på 2,2 prosent. Dette er levere enn økonomenes forventninger på 2,8 prosent og betydelig under de første antagelsene som kom for to måneder siden. Da ble veksten anslått til 3,5 prosent i tredje kvartal.

Les mer: USA-vekst skuffet

God utvikling ute
I Asia har troen på at en økonomisk opptur er forestående sørget for sterke asiatiske børser. I Japan har styrkingen av dollaren og svekkelsen i yenen slått heldig ut. Det ga en bred oppgang i aksjemarkedet.

Les mer: Festdag i Tokyo

Noe av futten er også gått ut av europeiske børsene. I Frankfurt blir den tyske DAX-indeksen sendt opp 0,45 prosent og følges av den britiske indeksen FTSE 100 i London som stiger 0,55 prosent. I Paris løftes CAC 40-indeksen 0,35 prosent.

Det er opptur store deler i Norden. Stockholm leder an med en oppgang på 0,95 prosent og etterfølges av Helsinfors som er opp 0,85 prosent. I København ligger børsene helt flatt etter å ha falt tre dager på rad.

OPEC-møte
Oljeprisen holder seg rett over 73 dollar fatet. Oljekartellet OPEC møtes i Angola i et siste møte før nytt år. Her er det en bred enighet blant oljeanalytikerne at produksjonen vil bli holdt uendret. Dette er også signalene fra flere av medlemslandene. Den mektige Ali al-Naimi, oljeminister i Saudi-Arabia har sagt at det er utelukket å gjøre noe med produksjonsnivået.

Dermed regnes dagens møte som en ren formalitet. Enkelte håper at det kommer en oppdatering på kvotedisiplinen til medlemslandene i OPEC.

Ved råvarebørsen i London blir nordsjøolje med levering i februar neste år sendt opp til 73,25 dollar per fat. Det er rett under da Oslo Børs stengte mandag.

Statoil opp
Statoil stiger likevel 0,42 prosent til 145,10 kroner. Flere av de øvrige tungvekterne ser ut til å ha en tyngre dag. Norsk Hydro faller 0,25 prosent til 47,66 kroner, mens Frontline senkes 2,65 prosent til 168,80 kroner.

Norwegian faller 2,87 prosent til 118,50 kroner. Analytiker Thomas Nielsen i Pareto tror at flyselskapet til Bjørn Kjos trenger ytterligere finansiering. Ifølge Finansavisen har han tatt ned estimatene på resultatet.

Les mer: Tror Kjos trenger penger

Solenergiselskapet REC stiger 1,75 prosent til 41,87 kroner, mens DnB Nor er opp 1,09 prosent til 64,80 kroner. Yara løftes 0,79 prosent til 266,50 kroner.

Konkurs
Det ble åpnet konkursbehandling i PetroMena mandag. Det ble kjent rett i forkant av at børsen stengte. Riggselskapet har vært i hardt vær det siste året, og mistet rettet til riggene de har hatt under bygging ved et verft i Singapore. PetroMenas aksjer har vært suspendert av Oslo Børs siden slutten av mai i år.

Petrolia Drilling eier 51,5 prosent av de utestående aksjene i PetroMena og aksjekursen i Petrolia Drilling sendes ned 2,70 prosent til 0,36 kroner.