Gå til sidens hovedinnhold

Børsene stiger i USA

Wall Street holder hodet over vannet tross skuffende nøkkeltall.

Etter en blytung start på børsuken stiger børsene igjen tirsdag. Mandag falt indeksene blant annet på på grunn av stor usikkerhet rundt fremtiden til de amerikanske bilkonsernene og fornyet frykt for finanssektoren.

Tirsdag peker børspilene opp igjen. Rett etter åpning setter teknologibaserte Nasdaq tonen med en oppgang på 1,75 prosent til 1.527,87 poeng. Den brede S&P 500 stiger 1,07 prosent til 795,99 poeng, mens industriindeksen Dow Jones er opp 0,92 prosent til 7.585,22 poeng.

Skuffelser i kø
Flere viktige nøkkeltall er lagt på bordet.

Rett etter børsåpning ble marstall for innkjøpssjefindeksen Chicago PMI lagt frem. Målingen viste et fall til 31,4 fra 34,2 i februar.

I forkant ventet økonomene at indeksen ville stige til 35 poeng, viser estimater innhentet av Bloomberg News.

Svakere forbrukertillit
Forbrukertilliten nådde et nytt bunnivå i forrige måned, og tirsdag ble marstallene fra Conference Board presentert. Den viste at stemningen blant forbrukerne fortsatt er dyster.

Foreløpige målinger fra Conference Board viser en oppgang til 26,0 i mars fra 25,3 i februar. Dette er fortsatt nær historisk lave nivåer og det viser at forbrukerne er pessimistiske som følge av den svake økonomiske utviklingen med kraftig økende arbeidsledighet i USA.

Økonomene ventet ifølge Marketwatch at undersøkelsen ville havne på 28.

- Indeksen ventes å ha steget noe i mars. Det vil i tilfellet være en korreksjon etter at indeksen har falt betydelig mer enn University of Michigans forbrukertillitsindeks. Som konsensus venter vi at den stiger til 28, som fortsatt er et svært lavt nivå,fra rekordlave 25 i februar. Skulle ikke indeksen stige blir det trolig negative markedsreaksjoner. Stabil eller enda lavere indeks kan signalisere en sterkere svekkelse av forbruket i USA, skriver sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets i en rapport.

Også resultatet fra boligprisindeksen S&P Case-Shiller ble presentert. Indeksen forteller om boligprisene i de 20 største byregionene i USA. For januar ventet økonomene et fall på årsbasis med 18,60 prosent. Målingen viste et fall på 18,97 prosent.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken