Gå til sidens hovedinnhold

Børsene trosser krisetall

Krisetall fra USA til tross, børsene stiger kraftig.

Ikke siden desember 1974 har antallet personer som mistet jobben økt med så mye, og ledigheten ligger på det høyeste siden september 1992. Børsene reagerer likevel opp.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Fredag ettermiddag stiger hovedindeksen på Oslo Børs 2,22 prosent til 229,71 poeng. Det til tross for at den viktige rapporten om sysselsettingsveksten i USA ble langt verre enn ventet.

- Dette var enda svakere enn ventet, og er nok en bekreftelse på at ledigheten øker svært raskt i USA, sier analytiker Camilla Viland i DnB Nor Markets til NA24.

LES MER: Verste siden 1974

Finans fører an
I førersetet for oppgangen står finansaksjene og gjødselprodusentene Yara.

DnB Nor og Storebrand-aksjen stiger henholdsvis 8,05 prosent til 25,50 kroner og 12,81 prosent til 20,70 kroner. Søndag kommer Regjeringens krisepakke til bankene, som er ventet å få store utslag for bankaksjene.

- DnB Nor-aksjen stiger på spekulasjoner om at stimulansepakken som kommer på søndag vil bli bra for sektoren. Det er åpenbart at Regjeringen har forstått hvor dårlig det står til med banksektoren i Norge og med bakgrunn i det kan man forvente at pakke vil bli fordelaktig for bankene, sier analytiker Thomas Svendsen i Carnegie til Dow Jones Newswires.

Råvareløft
Dagen mest omsatte aksje er Yara, som løftes 5,19 prosent til 177,50 kroner.

Oljeprisen holder seg omtrent uendret fra gårsdagens sluttnotering. Mars-kontrakten for et fat nordsjøolje omsettes i morgentimene for 46,30 dollar på råvarebørsen i London.

StatoilHydro stiger 0,52 prosent til 117,10 kroner. Det skjer til tross for at Citigroup har kuttet anbefalingen på StatoilHydro til hold fra kjøp og samtidig redusert kursmålet til 120 kroner fra 160 kroner per aksje.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Fredriksen får selskap
I morgentimene var det aktivitet på kjøpefronten i riggselskapet Scorpion Offshore. John Fredriksen er største aksjonær i Scorpion Offshore, og har tidligere lagt inn et bud på alle aksjene i selskapet. Nå seiler et riggselskap fra Dubai høyt opp på eiersiden.

LES MER: Riggselskap flagger i Scorpion

Det er det privateide riggselskapet Global Petrotech har kjøpt 3.213.000 aksjer i Scorpion Offshore. Aksjene ble kjøpt til 18,30 kroner per aksje, og det bidrar til at Global Petrotech nå eier 6.095.000 aksjer i Scorpion. Det utgjør 10,13 prosent av aksjekapitalen i riggselskapet som er notert på Oslo Børs.

Blant selgerne er fond forvaltet av Allen Investment Management. De har solgt 3.025.000 aksjer i Scorpion og eier etter dette ingen aksjer igjen.

- Ingen tegn til bedring på kort sikt
Kongsberg Autmotive, som la frem rapport for fjerde kvartal torsdag kveld, blir sendt ned 12,70 prosent til 2,75 prosent.

Underskuddet i fjerde kvartal 2008 vokste til 119,8 millioner euro før skatt fra et tap på 2,4 millioner euro i tilsvarende periode året før. Driftsresultatet før avskrivninger (EBITDA) falt til et underskudd på 8,6 millioner euro fra et overskudd på 9,3 millioner euro i samme periode. Driftsinntektene økte derimot til 179,6 millioner fra 108,2 millioner.

Kongsberg Automotive skriver i sin resultatrapport at de ikke ser noen tegn til en kortsiktig bedring i hovedmarkedene.

Les mer: Milliardtap etter valutasmell

Kjølig skulder
Oljeselskapet Rocksource får også en ugjestmild mottagelse på børsen.
Selskapet produserte mindre olje i årets første måned enn hva tilfellet var i fjorårets siste og første måned. I januar i år sank produksjonen til 1.735 fat oljeekvivalenter per dag fra 2.320 fat olje per dag i desember i 2008 og 2.035 fat olje per dag i januar 2008.

Aksjen sendes ned 11,67 prosent til 0,53 kroner.

Les mer: Synkende produksjon for oljeselskap

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken