Gå til sidens hovedinnhold

Børsfall i New York

Avventende markeder venter på viktige signaler.

Nøkkelindeksene på de amerikanske børsene faller etter åpning torsdag.

S&P 500 faller 0,39 prosent til 1.132,65 poeng, mens Dow Jones Industrial er ned 0,45 prosent til 10.519,49 poeng. Teknologitunge Nasdaq er ned 0,63 prosent til 2.286,58 poeng.

Av makrotall er det i hovedsak utviklingen i antall førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd som følges. Tallene fra det amerikanske arbeidsdepartementet viser at antallet økte med 1.000 til 434.000 i forrige uke. Dette var bedre enn hva økonomene hadde ventet på forhånd. Det var forventet en vekst på 7.000 nye trygdesøkere.

Snittet de fire siste ukene viser at den positive trenden fortsetter. I uken som ble avsluttet 2. desember falt snittet de fire siste ukene med 10.250 til 450.250. Dette er det laveste nivået siden den andre uken i september 2008.

Les mer: Færre enn ventet søkte trygdepenger

Venter på viktig tall
Fredag er det duket for månedens viktigste rapport. Da kommer de amerikanske myndighetene med den offisielle arbeidsmarkedsrapporten. Onsdag kom det en forsmak som gir en indikasjon på hvordan sysselsettingen innen privat sektor gikk. Fallet i sysselsettingen var noe større enn antatt, men det fantes lyspunkt i rapporten fra ADP.

Økonomene venter at hovedpunktene fra rapporten som kommer på fredag vil vise at sysselsettingen holdt seg helt flatt i desember. Det innebærer at forventningene er at det i sum ikke ble skapt flere jobber eller at jobbraset fortsetter. Arbeidsledighetsraten holdt seg helt uendret på 10 prosent.

Den kinesiske sentralbankens planer om å begrense den voldsomme veksten i utlånsaktiviteten fikk markedene i Asia og Europa til å reagere negativt og har i dag bidratt til å sende energi – og råvareaksjer svakere.

Oljeprisene har i dag falt noe tilbake etter 10 strake dager med oppgang. På råvarebørsen i New York omsettes et fat råolje med februarlevering fir 82,37 dollar, ned 1 prosent eller 81 cents.

Både ConocoPhilips og Chevron faller på Frankfurt-børsen torsdag ettermiddag.

Søkelyset på julehandelen
Detaljhandelen vil også bli fulgt nøye. En rekke av de amerikanske butikkjedene og andre detaljhandelsselskaper begynner nå å rapportere hvordan salget gikk i julemåneden desember. Av de største har Costco nå meldt at butikkene som holdt oppe mer enn ett år økte omsetningen med ni prosent.

Oppgangen kommer etter en sterk utvikling i bensinprisen og sterke utenlandske valutaer, men slår likevel økonomenes forventninger som tilsa en oppgang på 7,9 prosent. Estimatene er fra Thomson Reuters.

Av Costcos butikker som befinner seg i USA så økte salget med fem present, mens det internasjonale salget økte med 25 prosent. Justert for bensinprisene økte salget i USA med to prosent, mens det butikkene utenfor USA økte med ti prosent basert på lokal valuta.

Konkurrenten BJ's Wholesale Club melder en oppgang på 4,8 prosent i desember.

Sears Holding fikk en oppgang i salget på 0,4 prosent i desember, og ble sterkt drat opp av lavpriskjeden Kmart som økte salget med 5,3 prosent. Dette har gjort at de har hevet resultatestimatene for fjerde kvartal.

Ikke alle klarer å følge opp den sterke utviklingen. De mindre detaljistene Limited Brands og Stage Store viser et fall i omsetning på 2 og 2,2 prosent i desember. Pier 1 Imports som fokuserer på interiør og ting til hjemmene økte sitt salg med 8,9 prosent.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken