Gå til sidens hovedinnhold

Børsfallet flatet ut

Oslo Børs gikk sidelengs på en dag med store problemer.

Frykt for at det skal komme nye tap i kredittnæringen bidro sterkt til at børsene i Europa ble preget av markante børsfall. Det så lenge ut til at Oslo Børs ville lide samme skjebne, men helt mot slutten av børsdagen flatet fallet ut.

NA24 - din næringslivsavis

Fasiten viser at hovedindeksen endte ned minimale 0,03 prosent til 497,12 poeng.

Flatt på børsen
Dermed begynner juni helt flatt. I mai steg børsen med 7,35 prosent og fulgte opp april måned som var enda sterkere. Likevel begynte ikke juni helt problemfritt for Oslo Børs. Tekniske problemer ved OMX i Stockholm gjorde at åpningstiden ble utsatt en hel time. Volumet på Oslo Børs var mandag på 8,96 milliarder kroner, og det godt under snittet de siste ukene.

Oljeprisen tok seg opp mot slutten av handelen i det norske aksjemarkedet og lå på like over 127 dollar fatet da handelen var over. Tidligere hadde kontraktene på nordsjøolje med levering i juli falt til under 126 dollar.

Utviklingen ved de europeiske børsene var også med på å holde Oslo Børs noe tilbake. De fleste av de mest toneangivende børsene var ned godt over 1 prosent etter at markedet igjen ble påminnet om at kredittkrisen fortsatt skaper problemer for aktørene i finansmarkedene. Sist ut er den britiske utlåneren Bradford & Bingley som må hente friske penger etter at det britiske boligmarkedet har gått fra dårlig til verre. I tillegg ble toppsjefen i den fjerde største banken i USA, Wachovia, sparket etter gjentatte skuffelser.

Blandet blant gigantene
Blant de største selskapene var det StatoilHydro som var blant skuffelsene. Aksjen falt 0,71 prosent til 196,60 kroner. Norsk Hydro steg 0,25 prosent, mens Yara forble uendret. Telenor steg 2,03 prosent til 113 kroner. Meglerhuset JP Morgan gjenopprettet analysedekningen av den norske telekjempen med en overvektsanbefaling og kursmål 136 kroner.

Citigroup har oppgradert Awilco Offshore til kjøp fra hold. Samtidig er kursmålet hevet til 90 kroner fra 77 kroner etter at det meldt om beilere rundt riggselskapet. Fredag bekreftet Awilco at det er interesse fra en tredjepart, men nekter å gi interessenten innsyn i regnskapene og driften gjennom en due diligence. Det er datterselskap til China National Offshore Oil Corp som skal være på frierferd.

Topp og bunn
Opera ble dagens vinner med en oppgang på 16,92 prosent til 22,80 kroner. Det skjedde etter at selskapet la frem sterke tall for første kvartal. I Operas resultatpresentasjon ble det klart at de har snudd underskudd til overskudd. Samtidig melder de at de er positive til utsiktene fremover. Totalt fikk de et resultat før skatt på 10,8 millioner kroner i første kvartal mot minus 6,9 millioner kroner i samme periode i fjor. Analytikerne hadde ventet Det var på forhånd ventet et driftsresultat på 3,2 millioner kroner, ifølge estimater innhentet av TDN Finans.

De to mindre oljeselskapene Norse Energy og Questerre steg 16,10 prosent til 9,16 kroner og 13,64 prosent til 30 kroner.

Lakseselskapet Marine Harvest gjorde det også sterkt, og steg 9,30 prosent til 3,76 kroner.

- Aksjen stiger nok på grunn av at prisene er litt opp i dag, men at den stiger så mye som den gjør er overraskende, sier analytiker Kjetil Lye i Landsbanki til TDN Finans.

Aksjemarkedets reaksjoner på at eiendomsselskapet Norwegian Property skal hente 2,5 milliarder i frisk kapital var store. Emisjonen som gjennomføres som en tegningsrett er fullstendig garantert på en kurs lik 26 kroner per aksje. Det innebærer en rabatt på 26 prosent mot sluttkursen torsdag. Fredag var aksjen suspendert i påvente av melding fra selskapet. Etter å ha vært sendt ned til 28 kroner endte Norwegian Property-aksjen med et fall på 8,57 prosent til 32 kroner.

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin

Kommentarer til denne saken