Gå til sidens hovedinnhold

Børsfest etter krisestart

Skikkelig opptur på tampen av trøblete uke. Les om børsuken her.

To dager med mesterlig opphenting har fått optimistene til å tre frem på Oslo Børs. Skatteletter og solid rentekutt i USA har snudd stemningen. For denne gang.

NA24 - din næringslivsavis

Fredag steg hovedindeksen 3,51 prosent til 409,12 poeng og krydret med det en hendelsesrik børsuke. Hvis vi summerer opp uken endte Oslo Børs er pluss med 1 prosent., men så langt i 2008 er det et tap på hovedindeksen tilsvarende 16,6 prosent.

Fra den midlertidige bunnen som kom tirsdag har likevel børsen steget nærmere 15 prosent. Det forteller litt om hvilke svingninger det har vært de siste dagene. Dommedagsprofetene møter motbør fra optimister som mener at det er kostbart å ikke være med når det snur.

Microsoft viste veien
Sterke tall fra flere amerikanske giganter som Microsoft har fått noe av troen tilbake på aksjer. Rentekutt på 0,75 prosentpoeng fra den amerikanske sentralbanken er blitt fulgt opp med 150 milliarder dollar i skattelettelser og andre stimulerende tiltak fra de amerikanske myndighetene.

Reaksjonene i markedet tyder på at planene for hindre at USAs økonomi går inn i en hardlanding får flere tilhengere. Oppgangen startet i USA og fortsatt for fullt i Asia. Da Europa våknet til ny dag ble det en bred opptur også i det europeiske aksjemarkedet.

Gode tall fra Microsoft er også med på å vekke aksjeappetitten til investorene. Giganten leverte bedre enn forventningene, men vel så viktig er utsiktene for første halvår. Flere av konkurrentene og andre større IT-selskaper har advart mot utviklingen i den amerikanske økonomien.

Oljen opp
Lettelsen i finansmarkedene har også smittet over på oljemarkedet. I handelen på råvarebørsen i London blir marskontrakten på nordsjøolje omsatt for 90,77 dollar fatet. Det er en oppgang på nesten 2 prosent.

StatoilHydro endte opp 2,62 prosent til 144,70 kroner, mens REC steg 7,94 prosent til 153 kroner. Seadrill ble løftet av sterke riggaksjer i USA og steg 8,01 prosent til 118 kroner. Yara klatret 6,40 prosent til 266 kroner. Norsk Hydro endte med en oppgang på 4,66 prosent til 60,60 kroner.

Tørrbulkrederiet Golden Ocean endte med en oppgang på 8,12 prosent til 25,95 kroner.

Topp og bunn
På toppen av vinnerlisten tronet Aker Biomarine med en oppgang på 20,33 prosent til 21,90 kroner. Nordea var største nettokjøper med 92 prosent av kjøpene. TGS Nopec steg 14,12 prosent til 68,70 kroner, mens traderfavorittene IGE og GGS endte fredag opp 12,50 prosent til 1,53 kroner og 12,40 prosent til 1,45 kroner.

Tandberg Storage skuffet stort med sitt resultat for fjerde kvartal og falt 9,79 prosent til 1,75 kroner.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter