Gå til sidens hovedinnhold

Børshopp etter milliardraset

Milliardene rant ut i går. Nå stiger aksjene på Oslo Børs rett til værs.

Etter flere blodrøde dager har investorene på Oslo Børs endelig fått noe å glede seg over. Hovedindeksen stiger 1,96 prosent til 419,89 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Selv om det bærer oppover torsdag morgen, har Oslo Børs mye å ta igjen. Siden nyttår har hovedindeksen falt nærmere 15 prosent, og det norske aksjemarkedet har utpekt seg som et av de svakeste. Frykten for at en resesjon i den amerikanske økonomien vil ramme selskapenes inntjening har ført til et massivt børsras.

Olje på lager
På råvarebørsen har man gått over til marskontrakter for nordsjøolje. Disse kontraktene omsettes for rundt 90 dollar fatet.

Onsdag ettermiddag kom det statistikk over oljelagerutviklingen i USA. Oljelagrene viser en vekst som var høyere enn forventet og det sender prisene noe ned. Råoljekontraktene har pekt nedover de siste dagene etter at bekymringen for at den negative utviklingen i den amerikanske økonomien skal slå ut i lavere etterspørsel. Makroutviklingen viser at forbruket til konsumentene i USA går ned, og det er frykt for at det også vil ramme behovet for olje.

Kronekursen har svekket seg betydelig i takt med lavere oljepris og det voldsomme fallet i aksjemarkedet. En dollar koster 5,43 kroner torsdag morgen.

Asia opp - USA ned
De asiatiske aksjemarkedene steg for første gang på en uke, og det var solide takter. I Japan steg Nikkei 225-indeksen over 2 prosent og fikk følge av blant annet Hang Seng i Hongkong som ble løftet over 2,7 prosent. I USA ble utviklingen noe annerledes. Der ble førte et enormt salgspress mot slutten av sesjonen til at de tre toneangivende indeksen endte nok en dag i minus.

StatoilHydro blir løftet 0,82 prosent til 147,80 kroner, mens Norsk Hydro stiger 1,60 prosent til 57,20 kroner.

To av de største taperne de siste dagene blir også løftet frem. Orkla stiger 4,49 prosent til 81,60 kroner, mens solenergiselskapet REC klatrer 3,94 prosent til 204,25 kroner.

Tørrbulk opp
Tørrbulkaksjene har også fått merke børsuroen og har vært blant de svakeste aksjene i børsraset. Meglerhuset DnB Nor Markets anbefaler aksjene i sin morgenrapport med kjøpsanbefalinger og kursmål 30 kroner og 52,50 kroner for henholdsvis Golden Ocean og Jinhui Shipping.

- Utviklingen i tørrbulkmarkedet er i første rekke relatert til utviklingen i det som defineres som "nye" økonomier. Dette omfatter i hovedsak India og Kina, men inkluderer også Brasil, Sør-Afrika og andre land. Tonnasjebehovet som er nødvendig for å fôre denne etterspørselen har vært betydelig, og vi venter at den vil fortsette å vokse i tiden fremover, påvirket av blant annet demografi og åpning av økonomiene. Infrastrukturprosjekter i Kina, investeringer i stålproduksjon i India og i nedstrømsvirksomhet i Midtøsten ventes å bidra til denne etterspørselen, skriver DnB Nor Markets.

Golden Ocean løftes 6,73 prosent til 23 kroner, mens Jinhui Shipping stiger 4,42 prosent til 40,20 kroner.

Ifølge skipsmeglerhuset Fearnley er det for mange ledig tankskip i markedet. Det kan føre til at ratene faller på kortsikt. Tankrederiet Frontline faller 2,86 prosent til 204 kroner.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen