Gå til sidens hovedinnhold

Børsjubel i USA

Aksjemarkedene i New York skyter i været når handelen endelig er i gang.

Årets første børshandel i USA er endelig i gang etter gårsdagens sørgedag. For å ære den avdøde tidligere presidenten Gerald Ford ble børsene i New York og obligasjonsmarkedene holdt stengt. Det samme gjaldt markedene i Chicago samt råvarebørsene med New York Mercantile Exchange.

NA24 - din næringslivsavis

Ikke siden terrorangrepene 11. september 2001 har de amerikanske børsene holdt stengt fire dager på rad. Dette er svært uvanlig og det ble gitt spesiell tillatelse fra de amerikanske myndighetene.

Industriindeksen Dow Jones klatrer 0,60 prosent til 12.538,21 poeng. Aksjene på den bredere S&P 500-indeksen stiger 0,41 prosent til 1.424,14 poeng. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen faller 0,82 prosent til 2.434,98 poeng.

Wal-Mart meldte at desembersalget er ventet å øke med 1,6 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Dette er godt over Wal-Marts tidligere estimater på en økning på én prosent. Aksjen stiger 3,5 prosent.

Toppsjefen i Home Depot, Bob Nardelli, har valgt å trekke seg fra stillingen som både konsernsjef og styreformann i selskapet og får med seg hele 210 millioner dollar. Investorene har vært krasse i sin kritikk av Nardellis lønn og svake resultater som toppsjef.

Markedet svarer med å sende Home Depot-aksjen opp 3,16 prosent.

Aksjemarkedet venter også i spenning i forkant av offentliggjøringen av referatet fra det siste rentemøtet til den amerikanske sentralbanken.

Tillitsindeksen ISM-indeksen var i desember på 51,4. Dermed var den nok en gang over 50 poeng etter at den falt under dette i november. Anleggsbransjens investeringer falt med 0,2 prosent, mot en ventet nedgang på 0,5 prosent i november.

Oljeprisen faller tilbake og smører dermed også børsoppgangen i USA. Den unormalt varme vinteren fører til at prisen på råoljekontraktene presses ned. I USA koster frontkontraktene på referanseoljen WTI 60,02 dollar fatet.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis