Gå til sidens hovedinnhold

Børsopptur i USA

Troen på Obama gir moderat oppgang på Wall Street.

Børsene i New York ble sendt opp tirsdag på troen at Barack Obama vil få sving på sakene.

NA24 - din næringslivsavis

Den kjente Dow Jones-indeksen endte over 9.000-poeng igjen med en oppgang på 0,69 prosent til 9.015,10 poeng. Den teknologitunge indeksen Nasdaq ble løftet 1,50 prosent til 1.652,38 poeng. S&P 500 endte dagen med en oppgang på 0,78 prosent til 934,70 poeng.

Forventninger og spekulasjoner om at den nyvalgte presidenten Barack Obamas tiltakspakker som omfatter både skattekutt og offentlige investeringer vil bidra til at økonomien vil hente seg inn igjen har skapt optimisme blant investorene.

På makrofronten er det flere hendelser på kalenderen. Ferske tall viser at industriordrene falt langt mer enn hva markedet hadde regnet med. Industriordrene viser en nedgang på 4,6 prosent, mens analytikerne hadde ventet et fall på 2,5 prosent.

Les mer: Negativ overraskelse fra USA

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Innkjøpssjefene har blitt noe mindre dystre i løpet av julemåneden. ISM-indeksen for tjeneste sektoren viser en oppgang til 40,6 i desember fra 37,3 i november. Bedringen kom overraskende på økonomene som hadde regnet med en nedgang til 37, viser estimater fra Bloomberg News. Likevel viser tallene at deltagerne i undersøkelsen fortsatt tror på tilbakeslag for økonomien.

Les mer: Innkjøpssjefene mindre dystre

Antallet boliger i salg faller. Det viser tall fra bransjeorganisasjonen «National Association of Realtors». Indeksen som følger antallet brukte boliger der det er innledet en salgsprosess falt 4 prosent til 82,3 poeng i november. Samtidig ble tallene for oktober revidert til 85,7 prosent, et fall på 4,2 prosent. Opprinnelig var fallet anslått til 0,7 prosent. Ifølge Dow Jones Newswire ventet økonomene et fall på 1 prosent i november.

Les mer: Svakt boligsalg i USA

Referatet etter det siste rentemøte fra rentekomiteen til den amerikanske sentralbanken viser at det er klare tegn til en tilbakegang i den økonomiske aktiviteten i fjerde kvartal. Signalene fra Federal Reserve viser at det fortsatt er en betydelig nedsiderisiko for veksten i økonomien. Rapporten viser at det fortsatt er tegn til en videre svekkelse i arbeidsmarkedet med stigende ledighet og svak sysselsetting inn i 2010.

Komiteen fremholder at sentralbanken er klar til å utvide kjøpene av gjeld og verdipapirer med sikkerhet i boliglån, og vurderer også om det kan være lønnsomt med å kjøpe langsiktige rentepapirer.

I desember overrasket Federal Reserve med å kutte rentenivået fra 1 prosent til et intervall der styringsrenten skal ligge mellom 0 og 0,25 prosent. Kuttet var historisk og godt over det økonomene hadde turt å håpe på.

Frontkontraktene på den amerikanske referanseoljen WTI stiger til 49,40 dollar per fat. Tidligere på dagen var de omsatt for over 50 dollar per fat. Oppgangen kommer etter at konflikten mellom Ukraina og Russland rundt gasspriser har resultert i delvis forsyningsforstyrrelser i leveransene til Europa. I tillegg sørger krigen mellom Israel og Hamas til økt risikopremie for oljeprisen. Truslene fra Iran om å bruke olje som våpen har fått markedet til å reagere med prisoppgang.

Følg utviklingen på Wall Street her

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Reklame

Pondus-salg: Nå gjør du superkupp

Kommentarer til denne saken