Gå til sidens hovedinnhold

Børsras – hva gjør du?

Hvordan bør du forholde deg til den siste uken ras på Oslo Børs? Her er rådene fra NA24s kommentator.

Torsdag falt Oslo Børs nær 6 prosent. Den siste uken er fallet på 13 prosent. Det er den verste uken siden juli 2002.

OK. Så du har penger i aksjer eller aksjefond, og du kjenner frykten gnage i magen. Hva gjør du?

For det første: Oslo Børs er fortsatt nær firedoblet i verdi siden bunnen i 2003. Det har vært en historisk lang og sterk oppgang. Du kan leve et langt liv som investor uten å oppleve noe slikt.

Markedet var overmodent for en nedtur. Om dette er en liten korreksjon eller en boble som sprakk – det er det ingen som vet. Ikke jeg, og ikke ekspertene i finansbransjen.

Børsbobler har den merkelige egenskapen at de alltid er mye enklere å oppdage i speilet etter at du har kjørt forbi dem.

Poenget er at du bør innrette det slik at du ikke føler en panisk trang til å selge når børsen faller. Her er noen grunnregler.

Fond
For det første: Du må synes det er spennende og morsomt å investere i enkeltaksjer. Hvis ikke, er aksjefond det beste. Det er enkelt, og du kan fordele risikoen på mange aksjer, sektorer og regioner. Kjøp brede fond som ikke står og faller med ett land eller én bransje. Og kjøp andelene over tid, slik at du ikke risikerer å komme inn på toppen.

Med aksjefond kan du legge beina på bordet og med stor sikkerhet få en bedre langsiktig avkastning enn i banken.

Enkeltaksjer
Men enkeltaksjer er også en god løsning for den som er interessert. Du sparer forvaltningskostnader, og mange synes det er en spennende måte å lære om næringsliv og finans.

Skal du investere i enkeltaksjer, så er det ett ord du aldri må glemme: Diversifisering.

Det betyr at du må spre risikoen. Enkelte er så tøffe i trynet at de mener du skal lære deg ett selskap eller én sektor, og så satse der. Dette er riktig strategi hvis du vil bli den neste John Fredriksen eller Røkke, men da må du også være villig til å ta ekstrem risiko, og tape store deler av pengene dine.

For den som har en mer normal risikovilje og vil spare i aksjer for å bygge opp en privatøkonomisk buffer, er det galskap ikke å spre risikoen.

Gratis lunsj
Finansteorien tilsier at du får betalt for risiko. Det er derfor du over tid vil få høyere avkastning i aksjemarkedet enn fra bankkontoen.

Men: Risikoen ved ikke å diversifisere får du ikke ekstra betalt for. Eller for å snu på det: Diversifisering er den eneste gratislunsjen du får i finansmarkedet.

Derfor:

- Har du bare investert i aksjer på Oslo Børs, er du for dårlig diversifisert.

- Har du bare investert i én eller to sektorer, for eksempel olje, offshore eller IT, er du for dårlig diversifisert.

- Har du bare investert i selskaper i en fase, for eksempel tidlig vekstfase, er du for dårlig diversifisert.

Du bør putte en betydelig andel av dine midler utenom Oslo Børs, som svinger mye – og sannsynligvis i takt med din privatøkonomi – og som er svært dominert av energisektoren. Sektorer som merkevarer, detaljhandel og farmasi er for eksempel dårlig representert på vår hjemlige børs.

Du må også fordele investeringene på ulike bransjer. Fem IT-aksjer eller fem offshoreaksjer er ikke diversifisering.

Du bør også ha selskaper i ulike faser i din portefølje, for eksempel noen tidlige vekstselskaper og noen modne melkekyr som betaler utbytte og kjøper tilbake egne aksjer. Gjerne også et par selskaper som er inne i en snuoperasjon. Pass på at du ikke ender opp med bare selskaper som vil være avhengige av å hente inn ny kapital for å finansiere veksten – det kan være døden når markedet for risikokapital tørker inn, som det gjør med ujevne mellomrom.

Kombiner gjerne aksjefond og enkeltaksjer for å spre risikoen, for eksempel internasjonale aksjefond og enkeltaksjer på Oslo Børs.

Du bør også spre aksjekjøpene over lang tid, for å unngå at du dundrer inn på børsen på toppen, slik mange småsparere har gjort før.

Og jo kortere tidshorisont du har, for eksempel fordi du vil trenge penger til boligkjøp eller fordi du nærmer deg pensjonsalderen, jo mindre andel av sparepengene dine bør være i aksjer, og desto mer i banken eller rentefond.

Lett å glemme
Alt dette er egentlig ganske selvsagt – men det er fantastisk hvor mange som glemmer slike grunnregler når børsen eller en sektor er brennhet - slik vi har hatt det de siste årene.

Hvorfor skal du bry deg med banker, matprodusenter og kjemiselskaper når olje- og offshoreaksjer går til himmels? Av samme grunn som du skulle bry deg med banker, matprodusenter og kjemiselskaper da dotcom-boblene steg mot solen i 1999.

Kjøper du en diversifisert aksjeportefølje, og bygger den opp over tid, vil du ta et fall som det vi ser nå på strak arm.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:
Uenig i strategien, tar æren likevel
Oljeboblen som sprakk
En afrikansk tragedie
Høyre-katastrofen
Berlin-mur mot Fredriksen?
Tror ansatte-aksjer gir kursfall
Svikter sekstimersdagen
Analytikere trenger regnehjelp
Jeg, en idiot
Ikke hør på finansselgerne!
Trikser dyr mat billig
Oljemesse i eksosdis
Stordalen, her er 1. mai-talen din!
Blir vi nyskapende av oljepenger?
Atomkraft? OK da!
Vive la différence!
Svenskevits i kraftmarkedet
Er de rødgrønne bra for børsen?
Kan ikke bli verre enn Berlusconi
Hurra for oljefondet!

Kommentarer til denne saken