Gå til sidens hovedinnhold

Børsras ventet i USA

De amerikanske aksjene blir tynget av det tunge fallet ved verdens børser.

Børsene i USA ligger an til å følge aksjemarkedene i Asia og Europa ned. Aksjefuturene indikerer at investorene på USA kan få nok en smell mandag. Fredag avsluttet børsene i USA den verste uken på fire år.

NA24 - din næringslivsavis

Det er hovedsakelig to faktorer som tynger børsene. Frykt for at den amerikanske økonomien kan tre inn i resesjon drar pessimistene frem fra sine bjørnehi. Samtidig har den nye styrken i den japanske valutaen Yen bidratt til at spekulanter må realisere sine posisjoner for å dekke inn tap på japanske lån.

Såkalte ”carry-trades”, der investeringen er basert på å ta opp billige lån i valutaer med lav rente for så å investere lånet i andre valutaer eller aktiva med langt bedre avkastning.

Dow Jones Indicative faller 1,40 prosent mandag ettermiddag. Nasdaq-futuren peker ned 1 prosent, mens S&P 500-futuren er ned 0,70 prosent.

De siste årene har nesten vært en sammenhengende opptur ved de fleste børsene rundt om i verden. Flere har snakket om at aksjemarkedene kan være på vei inn i en dypere korreksjon og siste uke har vært preget av omfattende nedsalg og gevinstsikring.

USAs finansminister Henry Paulson og hans japanske kollega, Koji Omi, har i forbindelse med et tre nasjonsbesøk sakt at de ikke er bekymret for svingningene i de regionale aksjemarkedene. Begge pekte på at markedsmekanismene fungerer som de skal.

Produsenten av Blackberry, Research in Motion, er blitt innblandet i en opsjonsskandale. Selskapet må ta avsetninger i forbindelse tilbakeføring av datoer ved utstedelse av opsjoner til ledelsen.

Frontkontraktene på referanseoljen WTI faller til 60,60 dollar fatet ved råvarebørsen i New York.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021