Gå til sidens hovedinnhold

Bortetap mot Fredrikstad

Bengt Sæternes tidlige scoring holdt ikke til seier mot Fredrikstad.

Vålerengas 11.seriekamp for sesongen begynte i et høyt tempo på Fredrikstad Stadion. Hjemmelaget åpnet friskt og hadde et par mer eller mindre spede forsøk foran målet til Troy Perkins, men Vålerengas forsvar ryddet opp. Den største muligheten kom allerede etter to minutter, når Elyounoussi snappet en dårlig pasning langt bak på Vålerengas banehalvdel, men Kjetil Wæhler viste sin fart og taklingsstyrke og ryddet opp i flott stil.

Det tok ikke lang tid før Vålerenga prøvde seg framover, etter at Morten Berre fikk ta ned ballen og vende opp i mellomrommet. Han la ut til Allan Jepsen på venstre som igjen slo hardt inn foran mål. Fredrikstrads midstopper, tidligere Vålerenga-spiller Raio Piiroja, fikk headet unna. Ballen ramlet ned til Martin Andresen som klemte til på hel volley. Ballen hadde veldig god retning men traff igjen Piiroja og gikk ut til en resultatløs corner.

Sæternes ofret alt
I det sjette minuttet fikk Mohammed Abdellaoue ballen i mellomrommet. Han satt fart og dro seg ut til venstrekanten hvor han parkerte Fredrikstads høyreback før han blindt slo inn foran mål. Fredrikstads keeper Lasse Staw så ut til å ha kontroll men i boksen lurte Bengt Sæternes som kastet seg inn i duellen og fikk lirket ballen forbi keeper til ledelse for Vålerenga.

I minuttene etter scoringen styrte Vålerenga det meste i godværet på Fredrikstad Stadion. Defensivt hadde Vålerenga full kontroll, lå kompakte og duellerte bedre enn hjemmelaget.

Fremover på banen gikk det fort når Jepsen og Moa på venstresiden satt fart, noe som skapte mye problemer for Fredrikstad. Etter 14 minutter spilte Jepsen Moa fint fri men innlegget ble blokkert til corner. Andresen slo perfekt og fant Dan Thomassen, men headingen gikk høyt over.

Utligning
Fredrikstad angrep umiddelbart, og presset av flere Vålerenga-spillere spilte Elyounoussi fint fri spissmakker Gardar Johansson som kom mer eller mindre alene med Perkins, etter at André Muri nok lå litt dypt og opphevet en potensiell offside. Matchvinneren fra samme oppgjør i fjor gjorde ingen feil og trillet ballen i mål.

Etter utligningen kom Fredrikstad mer i siget og virket farlige hver gang de angrep mot et Vålerenga som virket litt mer på hæla defensivt. Samtidig var det en underholdende kamp, hvor også Vålerenga bidro sterkt med gode angrep og kombinasjoner når de fikk sjansen framover på banen.

Gult til Thomassen
Etter 23 minutter prøvde Fredrikstad å bygge opp et angrep på høyrekanten. Elyounoussi fikk ballen på høyrekanten og prøvde å flikke den videre. Inn i duellen kom Dan Thomassen i full fart og så ut til å nå ballen, men i stedet feide han Fredrikstad-angriperen over ende. Korrekt gult kort til Thomassen, som dermed må stå over seriekampen mot Stabæk, som skulle vært hans siste opptreden i Vålerenga-drakta etter overgangen til AGF Århus.

At hjemmelagets Raymond Kvisvik ikke fikk det gule kortet et par minutter senere, når han på usportslig vis kom med en ettersleng på Andresen som hadde stjålet ballen er en mer uforståelig avgjørelse av dommerteamet. Kvisvik hindret helt klart en overgangsmulighet for Vålerenga, og det skal gi gult kort. I det påfølgende Vålerenga-angrepet kom Moa i skuddposisjon fra 18 meter. Skuddet gikk helt tydelig via en Fredrikstad-forsvarer, men det ble dømt utspill fra keeper.

På hæla
I perioden som fulgte tok Fredrikstad mer og mer over og skapte flere gode sjanser via hurtige kombinasjoner på høyrekanten. Både Elyounoussi og Piiroja hadde gode sjanser, men heldigvis for Vålerenga manglet hjemmelaget det siste lille i avslutningsøyeblikket.

Etter 38 minutter skulle til slutt Kvisvik få det gule kortet han burde hatt et kvarter tidligere. En ball ble slått opp mot Andresen som stod helt stille. Kvisvik løp han overende og var meget overrasket over å få frispark i mot seg. Til tross for flere advarsler fra dommeren fortsatte han å diskutere, helt til dommeren trakk opp det gule kortet.

Kjempet
Vålerenga hadde kjempet seg litt mer inn i kampen igjen i denne perioden, og skapte mye på venstresiden. Dessverre var innleggskvaliteten for dårlig, noe som gjorde at Fredrikstad fikk klarert de situasjonene som oppstod.

Etter 42 minutter skulle etter alle solemerker Vålerenga hatt frispark i god posisjon. Andresen slo en høy løpeball mot Sæternes som var i duell med Gerrbrand. Gerrbrand slo vekk ballen med en arm som var i en unaturlig høy posisjon, men dommer Svein Oddvar Moen vinket spillet videre.

Vålerenga fortsatte å styre kampen inn mot pause, og kjempet seg til et par dødballer, men presisjonen var ikke der den skulle være, og dermed gikk lagene til pause med 1-1, rettferdig nok.

Fredrikstad i ledelsen
Hjemmelaget brukte to minutter på å ta ledelsen i denne kampen. Fredrikstads Thomassen fikk ballen på høyrekanten og spilte videre til Elyounoussi. På høyrekanten hadde Kvisvik fått lov å spasere seg i posisjon og mutters alene fikk han ballen fra Elyounoussi. Så å si alene med Perkins gjorde han ingen feil og trillet ballen i mål til 2-1 for Fredrikstad.

Vålerenga forsøkte, som Fredrikstad i første omgang, å svare med en gang. Kristofer Hæstad prøvde skuddfoten fra 20 meter etter 50 minutter. Skuddet var godt, men Fredrikstad-keeper Staw lå i full strekk og fikk avverget mål. I samme situasjon så det ut til at han vred kneet, som også hadde plaget han i forkant av kampen. Inn kom Tommy Runar, keeperen som er på lån fra Start.

Fram til det 60.minutt i kampen var det forholdsvis jevnt på Fredrikstad Stadion, til tross for at Fredrikstad virket farligst når de angrep. Hjemmelaget lå kompakt og hindret Vålerenga rom å angripe i, og satt selv stor fart mot et Vålerenga i ubalanse når sjansen bød seg.

Etter 60 minutter fikk Vålerenga en god kontringsmulighet. Moa satt fart på venstrekanten med Kasey Wehrman i hælene. I det Moa prøvde å legge inn strakk Wehrman ut en arm og dyttet Moa som kom i ubalanse, og dermed føyk innlegget bak mål. Moa skadet seg også i skulderen i situasjonen, men kom tilbake på banen etter litt behandling.

Zajic inn
Vålerengas første bytte for kvelden kom etter 63 minutter, når Bojan Zajic erstattet André Muri. Dermed la Vålerenga om til 4-4-2, med Jepsen og dos Santos som backer.

Zajic brukte et par minutter på å vise seg fram, når han skaffet seg rom på venstrekanten og fikk slått fint inn foran mål. En halvskadet Moa gikk opp i duellen foran mål, men headingen gikk utenfor. Moa ble liggende i store smerter også etter denne duellen, denne gangen i hodet etter å ha skallet med Piiroja, som også ble liggende. Piiroja på sin side fikk et kutt over det ene øyet og måtte i garderoben for behandling før han returnerte etter 69 minutter av kampen.

Thorvaldsson inn
Andre omgang var egentlig ganske kjedelig. Fredrikstad var naturlig nok godt fornøyde med tingenes tilstand og med defensiv trygghet og stort tempo i overgangene virket de mye farligere enn Vålerenga.

Til tross for at Moa i et kvarter hadde løpt rundt med en arm hengende rett ned etter duellen med Wehrman, ble han ikke erstattet før i det 75.minuttet, når Gunanr Heidar Thorvaldsson entret banen.

Vålerengas siste bytte kom etter 82 minutter, når Morten Berre ble erstattet av Glenn Roberts, som fikk sine første minutter i Vålerenga-trøya denne sesongen, etter et opphold i Nybergsund på våren.

Nære utligning
Ett minutt før full tid fikk Vålerenga en gigantisk sjanse til å utligne. Jepsen slo en perfekt ball i bakrommet til Thorvaldsson som kastet seg ned og fikk en fot på ballen. Ballen gikk over Fredrikstads keeper med Sæternes kom akkurat for sent til å skli inn sin andre scoring for kvelden.

Dommeren la til fem minutter i andre omgang, og i den perioden hadde Roberts en mulighet, men headingen fra Jepsens gode innlegg gikk over mål. Fredrikstad på sin side hadde også en kjempesjanse til å øke ledelsen, når Ramberg ble spilt fri bak Vålerengas forsvar, men alene med Perkins satt han ballen langt over og utenfor. Dermed ebbet kampen ut og Fredrikstad tok en greit fortjent hjemmeseier. Vålerenga skapte bra med sjanser, spesielt mot slutten av kampen, men var litt upresise i de avgjørende øyeblikkene.

Fredrikstad – Vålerenga 2-1 (1-1)
Tippeligaens 11.runde, 30.juni 2008 på Ullevaal Stadion, tilskuere

Mål: 0-1 Bengt Sæternes (6), 1-1 Gardar Johansson (15), 2-1 Raymond Kvisvik (47)

Gule kort Vålerenga: Dan V. Thomassen og Kjetil Wæhler

Vålerengas lag: 1 Troy Perkins – 5 André Muri (26 Bojan Zajic inn 63), 24 Kjetil Wæhler, 16 Dan V. Thomassen – 6 Freddy dos Santos, 23 Kristofer Hæstad, 8 Martin Andresen, 25 Mohammed Abdellaoue (34 Gunnar H. Thorvaldsson inn 76), 3 Allan K. Jepsen – 14 Bengt Sæternes, 11 Morten Berre (27 Glenn Roberts inn 82)

Reklame

Vårens topp 11 sneakers til herre

Kommentarer til denne saken