(SIDE2): Giften kan lekke over i maten, skriver NRK.

Tidligere i år ble det kjent at tåteflasker og smokker inneholdt miljøgiften bisfenol A (BPA). Bruken av BPA i disse barneproduktene ble stanset i høst, og er i dag BPA-frie.

Bisfenol A brukes i mange forskjellige produkter som plast, maling, lakk og lim. Stoffet er mistenkt for å ha hormonforstyrrende og reproduksjonsskadelige effekter på dyr og mennesker, og er mulig kreftfremkallende.

I Norge?
Nå viser det seg at også boksemat inneholder BPA.

Det er det amerikanske bladet Consumer Reports som har testet hermetikkbokser med blant annet grønnsaksuppe, juice, tunfisk, tomater og grønne bønner.

Mange hermetikkbokser har et plastbelegg på innsiden som skal forhindre rust og overføring av metallrester til maten. BPA er en viktig ingrediens i epoksylakken som brukes til slik forsegling. Giften kan lekke over fra lakken til maten innenfor, skriver NRK.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Foreløpig advarer ikke Mattilsynet i Norge. Det er uvisst om, og i hvilken grad det finnes BPA i norske hermetikkbokser.

- Vi har ikke fått lest den amerikanske rapporten inngående. Danmark gjorde undersøkelser på dette i fjor. Der har de funnet ut at det finnes BPA i maten, men alle funnene var under grenseverdien som er tillatt. Det er vanskelig å si om dette gjelder i Norge også. Men i og med at det gjelder i Danmark så er det ikke sterke holdepunkter for at det ikke finnes i Norge, sier rådgiver Julie Tesdal Håland i Mattilsynet til Side2.

Hun påpeker at Mattilsynet foreløpig kun har gjort analyser på tåteflasker til barn.

Mattilsynet vil vente på en risikovurdering fra European Food Safety Authority (EFSA) på nye studier som er gjort før de eventuelt tar ytterligere stilling til BPA-funnene i hermetikkbokser.

- Så da ser vi i forhold til hva som kommer fram der. Vi må forholde oss til grenseverdier som blir satt i EU, sier Håland.