Gå til sidens hovedinnhold

- Bra å fjerne taxfreeordningen

Miljøorganisasjonene jubler. Men Høyre ser rødt.

Torsdag ble det kjent at et regjeringsoppnevnt utvalg vil ta livet av hele taxfreeordningen. Dermed er det sannsynlig at flybillettene vil bli dyrere, fordi omtrent halvparten av inntektene til de store flyplassene kommer fra taxfreesalget.

Strålende forslag
Både Bellona, Fremtiden i våre hender og Norges Miljøvernforbund synes forslaget er strålende.

- Selvfølgelig bør det bli dyrere å fly, og når regjeringen er for feig til å øke avgiftene er det godt at det kommer andre løsninger, sier Talsmann i fremtiden i våre hender, Steinar Lem, til Nettavisen.

- Dessuten er taxfreeordningen en grunn til at mange tar seg en billig flytur. Dersom det aspektet blir bortem vil også en del rølpeturer forsvinne, sier han.

Subsidiert sprit
Rådgiver i Miljøstiftelsen Bellona Maruis Holm er ikke i tvil om at forslaget er til det gode.

- Det er et soleklart godt forslag, sier Holm til Nettavisen.

- Uansett om man tenker miljø eller ikke er det meningsløst at de som flyr til utlandet får subsidiert sprit. Det er helt rimelig å fjerne ordningen. I dag er det alt for billig å fly, og på utenlandsflyinger er det null avgifter, noe som selvfølgelig virker inn på den økte flytrafikken, sier han.

Nødt til begrensning
Også leder for Norges Miljøvernforbund, Kurt Oddekalv, tar imot forslaget med åpne armer.

- Alt som får opp flyprisene er bra. Vi er nødt til å begrense oss, det går rett til helvete slik vi oppfører oss, raser Oddekalv.

Mafiavirksomhet
Men forslaget får ikke like god mottakelse hos Høyre. Høyres samferdselspolitisk talsmann, Trond Helleland, tror forslaget vil føre til en eksplosjon i smugling og grensehandel.

- Dette er vel noe av det tåpeligste forslaget fremmet på lang tid, raser Helleland.

- Hvis regjeringen vil ha en eksplosjon i grensehandel og smugling så er dette ideelt. Markedet for smuglersprit vil blusse opp igjen og da spiller man kortene over til de som driver med organisert kriminalitet og mafiavirksomhet, sier han til Nettavisen.

- Svært korttenkt
Helleland tror det vil ha store økonomiske konsekvenser dersom forslaget får flertall.

- Hvis denne regjeringen nå fjerner taxfreeordningen og setter opp alkoholavgiften, vil polet på Svinesund og langs svenskegrensa få en mangedobling av salget, noe som dermed vil gi tapte inntekter i den øvrige handelsstanden i Norge, sier han og fortsetter:

- Nå håper jeg regjeringen tar til vettet for dette er et svært korttenkt forslag.

Høyres nestleder, Jan Tore Sanner, synes forslaget er tåpelig.

- Jeg skjønner ikke hvorfor man skal forby alt som er hyggelig, sier Sanner til Nettavisen.

Hva mener du? Bør det bli dyrere å fly?

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken