Gå til sidens hovedinnhold

Bra, Nordtun!

Arbeiderpartiets finanspolitiker Tore Nordtun vil åpne skattelistene hele året, men kommer med et ypperlig forslag: La flere tall bli offentlige slik at listene gir et riktigere bilde av de økonomiske forholdene.

TV 2 Nettavisen har i flere år arbeidet for å gjøre ligningstallene tilgjengelige for folk flest, hele året. Også i år har vi et femtitalls medarbeidere i sving i Estland og i Bangladesh for å lage en så fullstendig formuetopp som mulig. Lesertallene tyder på at det er stoff leserne våre etterspør. (Her er alt vi har skrevet i år )

Lesernes interesse er viktig, men enda viktigere er vårt prinsippielle grunnsyn: Ligningstall er Hvermannsens beste sjekk på hvordan skattesystemet fungerer. Og skatt er ikke en privatsak. Skal skattesystemet ha oppslutning, må folk kunne ha innsyn i hvordan det slår ut.

Anført av Høyre drev den avgåtte Bondevik-regjeringen en seig kamp for å begrense offentligheten. Og Fremskrittspartiet vil avskaffe helt ordningen med åpne ligningstall. Etter vår oppfatning er det prinsippløst av økonomiske liberalister ikke å gå inn for åpenhet om vesentlige økonomiske forhold.

Nå varsler den nye flertallsregjeringen omkamp om saken, og det fører forhåpentligvis til at den underlige ordningen med bare tre ukers offentliggjøring avskaffes. (Den ordningen har ingen funksjon, hverken uønsket snoking i andres private forhold eller listenes påståtte hjelp til innbruddstyver rammes).

En annen innvending mot skattelistene er at de er misvisende. Formuetallene er ikke reelle, og netto inntekt kan i mange tilfeller være langt lavere enn brutto inntekt.

Innvendingen har noe for seg, men for den vanlige lønnsmottaker gir ligningstallene likevel en pekepinn. Og skattebeløpet er i alle tilfelle reelt. Derfor gir nok dagens lister også et innsyn vi ellers ikke ville hatt.

Men vi er helt enig med Arbeiderpartiets Tore Nordtun som nå vil åpne enda mer: - Jo flere tall vi offentliggjør, desto bedre er det, sier Nordtun til fagbladet Journalisten.

Northun foreslår at brutto inntekt også offentliggjøres fra og med ligningsåret 2006, og han får støtte av generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening. - Det vil være optimalt med flere tall, sier Øy.

Bør også brutto inntekt være offentlig? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen(trykk her) .

Du finner årets ligningstall her

Leter du etter formuestoppen for 2003, er den her (trykk her )

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken