Gå til sidens hovedinnhold

Braathens mistenkte SAS-spionasje

Braathens fryktet at SAS spionerte på dem to år før de ble kjøpt opp.

- Dette ligger fryktelig langt tilbake i tid, men jeg husker vi ba om en forsikring fra SAS om at de ikke hentet informasjon fra bookingsystemet, sier Erik G. Braathen til Finansavisen. Han ledet flyselskapet fra 1989 til 1999.

NA24 - din næringslivsavis

Før helgen ble SAS Norge dømt i Borgarting lagmannsrett for å ha benyttet seg av sensitiv informasjon om Norwegian som de kom over i det felles bookingsystemet Amadeus. SAS hadde tilgang til Norwegians informasjon etter en samarbeidsavtale på begynnelsen av 2000-tallet.

SAS hovedaksjonær
IT-systemet Amadeus er et felles bookingsystem for flybransjen som SAS var med å starte. Frem til 2002 var SAS også hovedaksjonær i et annet bookingsystem, Smart. Det var her Braathens fryktet SAS-spionasje.

Men overfor Finansavisen vil ikke Braathen spekulere i om Braathens ble overvåket på samme måte som Norwegian.

Brukte tid på analyse
Ifølge den tidligere Braathens-direktøren begynte problemene for flyselskapet omtrent da Gardermoen åpnet. Den nye flyplassen hadde ledig kapaistet, og dermed ble luftfarten i prinsippet deregulert. SAS brukte mye tid på å analysere konkurrenten.

- SAS fikk levert avanserte data fra reisebyråene. Der hvor det bare var to aktører på én rute kunne de enkelt se hvor mye trafikk Braathens hadde, sier han til Finansavisen.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka