- Forlaget mitt ville faktisk ikke gi den ut da jeg først presenterte ideen, sier Janne Teller til TV 2 Nettavisen. Den tidligere FN- og EU-medarbeideren trodde da heller ikke at hun ville finne så mye glede i å skrive for ungdom.

- Jeg skriver fordi jeg selv gjerne vil finne ut av ting, og for å være ærlig, så trodde jeg ikke at jeg ville finne det ved å skrive for ungdom.

Fluenes danske herrer
Men det gjorde hun. «Ingenting» er en slags blanding av «Sofies verden» og «Fluenes herre». Når den fremmelige 14-åringen Pierre Anthon en dag erklærer for sine klassekamerater at ingenting betyr noe - og når det er slik, så er det da heller ingen vits i å gjøre noe, bestemmer hans venner seg for å finne Betydningen. De bestemmer seg for å lage en haug med gjenstander som betyr mest for hver enkelt.

Streben etter å finne Betydningen blir imidlertid uhyggelig etter hvert som vennene får makt til å bestemme hva nestemann skal ofre.

- De store spørsmålene når man er ung er på sett og vis enklere. De står på grensen til voksenlivet og trenger å vite at dit de skal faktisk betyr noe, sier Janne Teller.

Ute av kontroll
Men ungenes jakt på meningen med livet kommer ut av kontroll.

- Det blir grusomt fordi de er så reddet for at livet ikke skal bety noe, mener Teller.

Når gjengen graver opp den ene venninnens døde lillebror, passerer de en grense få overstiger, men fordi de er så sterk som gruppe, stiller heller ingen spørsmål ved udåden.

- De yngre leserne blir grepet av spenningshistorien, de eldre er mer opptatt av spørsmålene som dukker opp - hvorfor sier de ikke nei, for eksempel?

Provoserende
«Ingenting» har solgt i over 25.000 eksemplarer i Danmark, og diskuteres stadig. Det tok imidlertid tid før boken tok av - nærmere bestemt to år. Da vant Jane Teller danskens største barnebokpris.

- Den vokser stadig, ingen trodde unge ville lese en slik bok. Det har ikke overrasket meg, men det overrasker meg at den provoserer så mye. Noen blir virkelig så sinte, sier Janne Teller.

LES MER NYTT FRA NETTAVISEN LITTERATUR HER