(iBergen.no) Det skal være overoppheting i et ventilasjonsanlegg som startet brannen på Zachariasbryggen.

Les mer: Torghandlerne taper penger.

- Vi fikk melding om at det kom røyk fra bygningen og meldte dermed storbrann. Fire stasjoner sendte brannbiler til stedet. Vi tror brannen har startet i et ventilasjonsanlegg og derfra spredd seg delvis til andre og tredje etasje, sier vakthavende brannsjef, Anders Blakseth til iBergen.no.

Under kontroll
Ved 13.30-tiden ble det meldt at brannen var under kontroll.

- Nå er den under kontroll, det vil si at den ikke vil spre seg videre. Snart vil den være slukket, sier Blakseth, som legger til at byggets kompliserte konstruksjon vanskeliggjorde brannvesenets jobb noe. Likevel var det aldri fare for spredning til nasjonalsymbolet Bryggen som ligger like ved.

- Det er alltid fare for spredning til nærliggende bygg, men Bryggen var trygg.

Brannskadd
Brannskader og røykskader har gjort deler av Zachariasbryggen ubrukelig.

Røyken veltet ut fra en pipe og brannvesenet rykket ut med flere enheter. Også brannbåten la til kai like ved det store trebygget på Torget.

Tusen evakuert
Minst tusen mennesker er evakuert fra både Zachariasbryggen og Torget og røykdykkere har tatt seg inn på Zachen. Samtidig er Torget stengt for fotgjengere og all biltrafikk forbi brannstedet omdirigeres.

- To snorkelbiler er i gang med slukningsarbeid, opplyste vaktoperatøren ved 110-sentralen kort tid etter at storalarmen gikk.

Fikk røykskader
Brannen skal ha startet inne på gatekjøkkenet Bon Apetitt og ifølge iBergen.no reporter på stedet får en kvinne nå medisinsk hjelp inne i lokalet.

- En kvinne er kjørt til legevakten. Hun har pustet inn røyk og er lettere skadet, sier operasjonsleder Asbjørn Andersen ved Hordaland politidistrikt.

(Artikkelen fortsetter under bildeserien.)

605

- Tenk om det hadde vært helg
En time etter at brannen startet var huseier Knut-Jørgen Hauge på plass ved brannstedet. Mens han hastet inn i bygget ga han uttrykk for lettelse over at katastrofen var avverget.

- Tenk hvis dette hadde skjedd en fredag eller lørdag kveld, sa han til det oppmøtte pressekorpset.

Klokken 15.19 onsdag meldte Bergen Brannvesen at brannen på Zachariasbryggen var slukket.

Les flere nyheter på iBergen.no