Søndag kveld har brasilianske sikkerhetsstyrker tatt tilbake kontrollen fra antatte tilhengere av Brasils høyreradikale ekspresident Jair Bolsonaro. Tidligere søndag stormet demonstrantene Brasils kongress, høyesterett og presidentpalass i Brasília.
Det startet med kraftige sammenstøt mellom demonstrantene og politiet i Brasília, før det hele eskalerte.
En video fra nyhetsnettstedet CNN Brasil, viser Bolsonaro-tilhengere storme kongressen ikledd Brasils flagg.
Renato Souza, reporter hos Portal R7, har også publisert en video på Twitter av det som skal være flere personer som forsøker å ta seg inn i kongressbygningen.
Klatret på taket og knuste vinduer
Flere mennesker brøt tidlig politisperringer, og politiet måtte ta i bruk tåregass mot folkemengdene. Snart ble det klart at en rekke av demonstrantene klarte å ta seg inn i kongressbygningen.
Flere har campet i nærheten av bygningen, og klarte å ta seg inn ved å klatre på taket og knuse vinduene.
Et flertall har også samlet seg utenfor bygget til Høyesterett som ligger ved siden av kongressbygningen, hvor de blant annet går løs på møbler.
Fungerende senatsleder Veneziano Vital do Rego sier til CNN Brasil at demonstrantene har klart å ta seg inn i bygningen. I tillegg tok demonstrantene seg inn i Planalto-palasset, kontoret til den brasilianske presidenten.
Bilder på TV-kanalen Globo viste demonstranter som streifet rundt i presidentpalasset, mange av dem iført grønt og gult, fargene til det brasilianske flagget. Fargene har også blitt et symbol på Bolsonaros støttespillere, ifølge NTB.
– Dette absurde forsøket på å påtvinge deres vilje med makt vil ikke vinne fram. Lokale myndigheter bekrefter at de sender inn forsterkninger. Og styrkene vi har til rådighet, er allerede i arbeid, skriver justisminister Flavio Dino på Twitter.
– Vil få omfattende konsekvenser
Angrepet skjer én uke etter venstreside-veteranen Luiz Inácio Lula da Silvas innsettelse. NTB melder at president Lula ikke skal være i bygningen, men befinner seg i den sørlige delstaten São Paulo i Brasil.
Lula ble tatt i ed som president første nyttårsdag. Bolsonaro reiste kort tid før maktskiftet til Florida i USA.
– Politisk er det selvsagt mer alvorlig nå som Lula er tatt i ed. Det er stor symbolikk i det man prøver å gjøre nå. Brasil er en veldig splittet nasjon, og presidentvalget var veldig jevnt, sier forsker Torsten Wetterblad ved Stockholm universitet, til TT.
Wetterblad har forsket på Brasil i en årrekke og understreker at de ulike protestene mot den nye presidenten Lula da Silva har pågått helt siden han vant valget mot Jair Bolsonaro i oktober.
– Stormingen er en naturlig fortsettelse av alle protestene og aksjonene som har pågått. Allerede den første uken ble biltrafikken stanset på større veier. Folk har samlet seg utenfor militære anlegg og oppfordret det militære til å gripe inn, sier forskeren.
Spekulerer i rettsforfølgelse
Ifølge Sky News befinner den tidligere presidenten, Jair Bolsonaro, seg i amerikanske Florida.
Flere har spekulert i om Bolsonaro frykter rettsforfølgelse dersom han blir værende i Brasil etter hans immunitet som president utløper.
Ekspresidenten selv har foreløpig ikke uttalt seg.
Lover knallhard straff
Sent søndag kveld norsk tid, har sikkerhetsstyrkene i Brasil tatt tilbake kontrollen over presidentpalasset, høyesterett og kongressbygningen etter stormingen, ifølge Globo News.
Tusenvis av antatte tilhengere av Bolsonaro, skal ha mistet kontrollen. Nåværende president Lula da Silva går knallhardt ut mot demonstrantene:
– Gjerningspersonene er fascister og fanatikere. Alle de involvert vil bli funnet og straffet så hardt som loven tillater det, sa han i en tale i 22-tiden norsk tid, om lag tre timer etter stormingen begynte.
Videre sier han at han tror det var mangler i sikkerhetstiltakene i Brasília da stormingen skjedde. Presidenten har signert et dekret der det erklæres føderal intervensjon i hovedstaden. Det vil si at regjeringen har fullmakt til å gjenopprette lov og orden i Brasília.
Les også: Russisk krigshisser i harnisk: – Vi skyter ned våre egne fly
Avviser valgresultatet
Ifølge flere medier er demonstrantene tilhengere av tidligere president Bolsonaro. Han tapte valget mot Luiz Inácio Lula da Silva i oktober i fjor, før han offisielt måtte gi fra seg makten for en uke siden.
Det har vært en rekke demonstrasjoner i Brasil etter at Bolsonaro tapte valget. Flere har ikke akseptert Bolsonaros valgnederlag, noe som også skal være tonen blant demonstrantene søndag, ifølge AFP.
Samfunnsgeograf og forfatter Torkjell Leira viser til at det er flere saker i rettsvesenet mot den avgåtte presidenten og hans familie, men at de har stått stille av flere årsaker.
– Mange er blitt stoppet av riksadvokat Augusto Aras, som er utpekt av Bolsonaro selv. Mange analytikere regner med at Brasil nå får en ny riksadvokat, utpekt av Lula, og da er det større sannsynlighet for at sakene tas opp i rettsvesenet, sa han til NTB tidligere i uken.
Les også: Seks journalister pågrepet i Sør-Sudan
Støre fordømmer angrepene
Flere statsledere fordømmer angrepet på kongressbygningen, deriblant Norges statsminister Jonas Gahr Støre.
– Lula vant valget. Demokratiet på bestå, skriver han på Twitter.
EU-president Charles Michel publiserte sin mening om stormingen tidligere, hvor han skriver at han fordømmer stormingen av kongressen og andre institusjoner i den brasilianske hovedstaden.
– Min absolutte fordømmelse av angrepet på de demokratiske institusjonene i Brasil, skriver Michel på Twitter.
– Full støtte til president Lula da Silva, demokratisk valgt av millioner av brasilianere i rettferdige og frie valg, skriver han videre.
Også latinamerikanske ledere og USAs president Joe Biden har uttalt at de fordømmer angrepet på kongressbygningen.
– Brasils regjering har vår fulle støtte i møte med dette feige og sjofle angrepet på demokratiet, sier Chiles president Gabriel Boric.
– President Biden følger situasjonen tett, og vår støtte til Brasils demokratiske institusjoner er urokkelig. Brasils demokrati skal ikke rystes av vold, sier USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan på Twitter søndag.
Også utenriksminister Antony Blinken fordømmer angrepet og ber om at det tar slutt umiddelbart.