Bilprodusentene klarer stadig å produsere mer kollisjonssikre biler, mens menneskets tåleevne ikke er forandret, skriver Romerikes Blad.

- Selv om bilen tåler en frontkollisjon der farten er over 70 kilometer i timen, gjør ikke kroppen det, sier distriktsleder for UP på Romerike, Knut Erik Storbæk til avisen.

Han viser til hva som skjer i kroppen i en frontkollisjon på litt over 70 kilometer i timen.

- Når bilen bråstopper, vil indre organer fortsette framover og forflyttes eller rives av, forklarer Storbæk.

UP-sjefen er klar på at mindre fart kan forhindre død og alvorlige skader i møteulykker.

- Det er ikke farten i seg selv som er farlig, men bråstoppen. Mindre fart vil gjøre det lettere å svinge unna, stoppe i tide eller gjøre at du klarer å bremse ned og på den måten redusere skadeomfanget, påpeker Storbæk.

Alder og helsetilstand

Trafikkulykkesforsker ved Oslo Universitetssykehus Ullevål, Trond Boye Hansen fra Nittedal, bekrefter overfor Romerikes Blad at det går hardt utover indre organer i en frontkollisjon der farten er på litt over 70 km/t.

Han forklarer at en frontkollisjon egentlig består av tre kollisjoner: Bilen bråstopper mot en annen bil. Bilisten fortsetter framover og utsettes for sterke krefter når han treffer interiøret eller fanges opp av bilbelte og airbag. Til slutt kan indre organer forflytte seg og rives av.

- Hjerte og lever er de tyngste organene. Dersom disse rives løs eller flytter på seg, kan man dø eller få livstruende skader, sier Boye Hansen, som er utdannet ambulansesjåfør.

Ifølge Boye Hansen vil også alder, helsetilstand og bilens års modell være avgjørende for utfallet i denne type ulykker.

- En ung, frisk person kan tåle sammenstøtet på litt over 70 kilometer i timen. En eldre person har skjørere organer og tåler mindre.

I helga startet Romerikes Blad en artikkelserie om trafikkdød blant unge på Romerike.

De siste 10 årene har 42 unge mistet livet på veiene på Romerike.

- Gi ungdom ny bil

Bilens alder kan også være avgjørende.

- Er du 20 år, kjører en bil som er ti år eller yngre og har på deg bilbelte, har du mye større sjanse å overleve bråstoppen i 72 kilometer i timen, sier Boye Hansen.

Han mener ungdom ikke har noe i en gammel bil å gjøre.

- Foreldre bør legge til noen tusenlapper for å sørge for at unge sjåfører får seg en nyere bil, sier Boye Hansen.

Trafikkulykkesforskeren er imidlertid klar på at ikke engang nye, moderne biler vinner i en bråstopp på 80 kilometer i timen.

- Nyere biler har mykere front og stivere kupeer. Det gjør at motor og karosseri ikke trenger inn i kupeen. Men de stive kupeene kan føre til at bråstoppen blir enda bråere etter en krasj i høy hastighet, sier Boye Hansen.

Møteulykker og utforkjøring er den mest vanlige ulykken på norske veier. I fjor omkom totalt 214 mennesker i trafikkulykker. 88 av de 214 som omkom, det vil si 41 prosent, mistet livet i møteulykker.

Denne saken er levert av Romerikes Blad.