Gå til sidens hovedinnhold

Bratt børsfall i Oslo

Aksjemarkedet snur kjapt ned etter fare for nye banktap i England.

Oslo Børs har snudd ned fredag ettermiddag. Hovedindeksen faller 1,19 prosent til 508,06 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Goldman Sachs har ikke tro på at soloppgangen i REC skal vedvare. I en fersk analyseoppdatering har Meglerhuset hevet kursmålet til 137 kroner per aksje fra 112, men gjentar sin salgsanbefaling. Det melder Reuters. REC-aksjen faller 2,99 prosent til 292 kroner.

StatoilHydro faller 1,32 prosent til 179,50 kroner etter at råoljekontraktene trekker seg tilbake. Ved råvarebørsen i London faller nordsjøolje med levering i desember 0,78 prosent til 92,07 dollar fatet.

Norsk Hydro klarer seg langt bedre og stiger 2,79 prosent til 84,80 kroner. Fortsatt hjelpes aksjen av muligheten for en gigantfusjon mellom to av verdens største gruveselskaper. BHP Billiton har ønsket å kjøpe Rio Tinto, mens sistnevnte har avvist forslaget.

Stiger på spek
Spekulasjoner om at Norse Energy kan få delta på det store oljefeltet som har blitt oppdaget i Brasil, sender aksjen opp hele 13,89 prosent til 4,10 kroner. Tupi-feltet kan inneholde så mye som åtte milliarder fat olje og naturgass, noe som tilsvarer en oppgang på 62 prosent i de totalt brasilianske reservene fra dagens 14,4 milliarder fat.

Aksjene i det statlige brasilianske oljeselskapet Petrobras skjøt i været og hadde det største hoppet på over ni år. Petrobras er en av de viktigste samarbeidspartnerne til Norse. Det norsk baserte oljeselskapet har hovedsatsingen i Brasil, men har eierandeler i lisenser som ligger i et lite stykke unna feltet som nå har blitt oppdager. Det nye funnet ligger på svært dypt vann og det har historisk vist seg å være en komplisert affære å få opp olje fra disse nivåene.

Skuffende fra Ekornes
Verre går det med Ekornes. Møbelprodusenten har sendt ut et resultatvarsel der de opplyser at resultat før skatt blir på 81,4 millioner kroner i tredje kvartal. Det er betydelig under forventningene i markedet. Konsensus ligger ifølge selskapet på 124 millioner kroner. Ekornes mener analytikerne ikke tar hensyn til utviklingen i råvare- og valutamarkedet.

Markedet er skuffet over varselet fra Ekornes og sender aksjen ned 11,66 prosent til 98,50 kroner. Nærmere en halv milliard kroner er dermed forsvunnet fra børsverdien.

Fall i Europa
Signalene fra den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke sender europeiske aksjer nedover. Bernanke sier at tegnene i den amerikanske økonomien er at veksten vil avta i de kommende månedene frem til sommeren. Problemene som boligmarkedet har skapt for finansnæringen er i ferd med å smitte over på andre deler av økonomien.

Selskapenes resultater kan i større grad enn tidligere bli påvirket av det som skjer, og teknologiselskapene begynner å merke lavere etterspørsel etter varer og tjenester fra finansnæringen.

Skyhøy oljepris og rekordlav dollar er en trussel mot veksten i økonomien, mens prispresset kan bli skjerpet av samme grunn. Importert inflasjon i USA kompliserer sentralbankens utsikter, men de noe dystre vekstutsiktene åpner opp for lavere rentenivå. Dollaren svekkes ytterligere.

I London tynger spekulasjonene om at den britiske banken Barclays må ta nedskrivninger på hele 10 milliarder britiske pund som følge av subprime. Det er kun en av mange banker som har måttet ta tap etter eksponeringen mot de usikre lånekundene. FTSE 100 faller 1 prosent.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien