De ledende amerikanske aksjeindeksene falt 2-3 prosent torsdag. De siste dagene har det kommet flere skuffende makrotall, og det bidrar til å øke nervøsiteten foran rapporteringen av børsselskapenes kvartalstall, som begynner neste uke. Mange lurer på om den kraftige børsoppgangen de siste to kvartalen har gått for fort i forhold til den underliggende økonomien.
Nedturen torsdag kom på den første dagen av oktober, en måned assosiert med børskrakk. I fjor falt S&P 500 17 prosent i oktober. I tillegg kom de kraftigste fallene under børsnedturene i 1929 og 1987 i oktober.
Mange tall
Også torsdag var det fokus på makrotall. Før børsåpningen ble det lagt frem ukentlige ledighetstall.
Antall førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd i USA steg med 17.000 til 551.000 personer i forrige uke. Det er svakere utvikling enn hva markedet trodde på forhånd.
Les mer: Flere i trygdekø i USA
Fredag kommer forøvrig den månedlige offisielle sysselsettingsrapporten fra det amerikanske arbeidsdepartementet.
Skuffende indeks
Innkjøpssjefene venter at den økonomiske veksten igjen er tilbake.
Innkjøpssjefindeksen ISM falt til 52,6 poeng i september fra 52,9 poeng i august. Et tall over 50 antyder at økonomien vil vise vekst. Ifølge Bloomberg venter analytikerne en måling på 54 poeng.
Les mer: Innkjøpssjefene skuffet
Sparer mindre, bruker mer
Det kom også statistikk over husholdningenes forbruk og inntekter.
Amerikanske forbrukere økte forbruket med 1,3 prosent i august. Det viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Samtidig økte inntektene til husholdningene med 0,2 prosent. Økonomene forventet at forbruket ville øke med 1,1 prosent, mens inntektene ville vise en oppgang på 0,1 prosent.
Spareraten til amerikanerne er på vei ned. I august lå sparing på 3,0 prosent av disponibel inntekter, mens den i juli lå på 4,0 prosent av disponible inntekter
Les mer: Sparer mindre, bruker mer
Olje opp
Oljeprisen endte marginalt opp etter å ha svingt en del torsdag, etter en kraftig opptur onsdag. Den amerikanske referanseoljen WTI for novemberlevering steg 21 cent til 70,82 dollar på råvarebørsen i New York.
Energirelaterte aksjer falt likevel i takt med resten av børsen. Delindeksen for oljeselskaper falt 2,6 prosent, mens delindeksen for oljeservice endte ned 3,6 prosent.
For en gangs skyld var Norge sentralt i finansnyhetene i USA, og det gjelder Ciscos bud på Tandberg.
Les mer: Gigant kjøper Tandberg
Cisco-aksjen endte ned 2 prosent, men det var altså i underkant av markedet generelle fall. Derimot falt Tandberg-konkurrenten Radvision hele 33 prosent, i og med at markedet nå regner med at Cisco blir fiende i stedet for partner for Radvision.
UAL Corp, morselskapet til United Airlines, falt 18 prosent etter å ha meldt om en planlagt emisjon av konvertible obligasjoner.
Bank of America falt 4 prosent. Storbanken meldte onsdag etter børsslutt at toppsjefen Ken Lewis slutter innen nyttår.
Dagens nøkkeltall:
Dow Jones -2,09% til 9.509,28
Nasdaq -3,06% til 2.057,48
S&P 500 -2,58% til 1.029,85