JOTUNHEIMEN (TV 2 Nettavisen): Turen over Besseggen går fra Memurubu og østover tilbake til Gjendesheim. Bukkelægret ligger i stikk motsatt retning: På veien mellom Memurubu og vestover til Gjendebu.

For å si det med det samme: Har du aldri gått i fjellet før, og lider av ekstrem høydeskrekk, så er ikke dette turen for deg. Men de aller fleste med balansenervene intakt bør greie dette.

Alternativt kan man gå motsatt vei: Fra Gjendebu og opp Bukkelægret til Memurubu. Det krever imidlertid at du har litt grunnkondisjon. For 460 meters stigning omtrent rett opp fra Gjende kjennes godt. Spør bare Jens Stoltenberg og kona Ingrid Schulerud, som vi traff midt i Bukkelægret. De kom seg lett opp brattene!

Send sekken!
Vi valgte å sende sekkene med båten fra Memurubu til Gjendebu. Det koster 30 kroner og er absolutt å anbefale. Det frister ikke akkurat å gå verken opp eller ned med 15 kilo ekstra på ryggen.

Men turen er ikke spesielt tung å gå. De første hundre meterne opp fra Memurubu kjennes naturligvis, siden stigningen er på godt over 300 høydemeter opp til Sjugurdtinden. Men vel oppe på ryggen, er det uhyre lettgått. Stien følger ryggen videre opp mot Memurutunga.

Her er det praktfull utsikt i alle retninger. Mot syd ligger Gjendealpene, med Tjørnholstind, Skarvflyegga og Knutsholstind i spissen på rekke og rad. I Nord og øst dominerer Memurutinder, Hellstugutinder, Surtningssui og Besshø. Mens Hurrungane strekker seg mot horisonten i vest.

Stigning okke som
Det er også mulig å følge Memurudalen innover. Men da blir det en bratt stigning opp til Memurutunga etter 6-7 kilometers gange. Det er like greit å ta den mens en er utvilt på morgenen.

Rett før en kommer fram til Bukkelægret, går det en merket sti til høyre. Den kan du gå hvis du ikke tør gå ned Bukkelægret. Rett nok er den 6-7 kilometer lenger til Gjendebu, men du slipper den bratte nedstigningen til Gjende.

Undertegnede innrømmer gjerne at jeg gruet meg litt på forhånd, siden jeg har en gjennomsnittlig høydeskrekk. Men det skulle vise seg at frykten var ubegrunnet.

Stien var mer enn bred nok til å sette begge føttene ved siden av hverandre. Dessuten var det en «sikkerhetsskulder» med vegetasjon på mer enn én meter på utsiden av stien.

Langt ned
Selvsagt er det langt ned til bunnen av bratta. Men da jeg gikk på stien kunne jeg ikke komme på én eneste grunn til å skulle hoppe utfor og ramle helt ned dit¿

Et par av de aller mest utsatte stedene er sikret med en wire, som er solid festet i fjellet. Den kan være grei å holde seg fast i. Nesten nederst i Bukkelægret kommer det bratteste punktet. Her er det festet en solid kjetting til nærmest å rappellere seg ned med.

Det er ikke noe vanskelig, idet trinnene til å sette føttene på er meget solide hele veien ned den ti meters høye skrenten. Kjettingen gir solid støtte og trygghet. Dette klarer de aller fleste.

Vel nede ved vannet, gjenstår bare et par-tre kilometer lettgått sti langs Gjende bort til Gjendebu. De kilometrene var like spennende som å se maling tørke...

Totalt er turen på 11 kilometer, og tar 3-4 timer – avhengig av tempoet.