Gå til sidens hovedinnhold

Bredt børsfall i Europa

Rentebekymring sender børsene ned. Oljen tynger Oslo.

Nedturen på Oslo Børs forsterkes. Hovedindeksen er ned 0,75 prosent til 474,82 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Det er særlig tungvekterne som trekker ned, men det finnes lyspunkt.

Statoil kutter
Statoil har kuttet produksjonsmålet for 2007. Da de tok avgjørelsen om å stenge ned Kvitebjørn-feltet meldte de samtidig at produksjonsmålet for inneværende år ikke ville bli nådd. Det nye produksjonsmålet er på mellom 1,15 og 1,2 millioner fat oljeekvivalenter om dagen. Tidligere opererte Statoil med et produksjonsmål på 1,3 millioner fat oljeekvivalenter om dagen.

Nedjusteringen skyldes problemer med forsinkelser ved flere av feltet i Nordsjøen og i Norskehavet. Samtidig som produksjonen faller, øker produksjonsenhetskostnadene til over 30 kroner per fat.

Ikke overrasket
Credit Suisse er i likehet med markedet ikke overrasket av produksjonskuttet til Statoil. Meglerhuset mener dagens kuttbeskjed allerede er priset inn i aksjekursen, men at aksjen kan bli preget av at markedet bli påminnet dette kuttet, melder Dow Jones Newswire.

Risikoen for ytterligere nedside i forbindelse med tregere utvikling av produksjonsøkningen fra de internasjonale prosjektene, er riktignok ikke bakt inn i markedet forventninger. Credit Suisse har ikke blitt skremt av at svakere volum i det korte bildet og venter at Statoils vekstpotensial i mellomsjiktet er inntakt. Meglerhuset kaller verdivurderingen tiltrekkende og har en «outperform»-anbefaling med kursmål 205 kroner på Statoil.

Statoil er rundt lunsjtider ned 1,6 prosent til 168,75 kroner, mens Norsk Hydro er ned 1,42 prosent til 209 kroner.

PGS skuffer
Seismikkselskapet Petroleum Geo Service har levert et skuffende første kvartal. Forventningene var høye i forkant og dermed klarer ikke PGS å innfri tallknusernes forhåpninger. Aksjen faller 4,33 prosent til 154,50 kroner.

Bedre går det med Aker Seafood som blir løftet 8,72 prosent til 42,40 kroner. Ifølge Finansavisen skal John Fredriksen og Øystein Stray Spetalen har kjøpt seg opp i selskapet. De skal blant annet ha tatt en storpost som ble solgt av fondet Polaris Capital.

Rentefrykt
Børsfallet i Oslo er ikke særnorsk. I Europa faller også børsene.

Det europeiske aksjemarkedet venter på rentedommene fra den europeiske sentralbanken og fra Bank of England. Forventningene blant økonomene er at den europeiske sentralbanksjefen Jean-Claude Trichet vil holde renten uendret, men signalisere at lånekostnadene til medlemmene i eurosonen blir høyere i neste måned.

Rentenivået i EU-landene tilknyttet eurosamarbeidet ligger på 3,75 prosent. I England tror økonomene at rentenivået heves til 5,5 prosent fra 5,25 prosent.

- Investorene liker ikke stigende renter, sier analytiker Petra von Kerssenbrock ved Commerzbank til Bloomberg News.

Analytikeren i den tyske banken mener at det på lengre sikt øker risikoen for markedene.

Avviser oppkjøp
De siste dagene har de mange mulige milliardbudene og spekulasjoner om nye oppkjøp satt fart i spesielt metall- og gruveaksjene. Verdens største børsnoterte aluminiumsprodusent Alcoa er villig til å betale 33 milliarder dollar for hovedrivalen Alcan. Samtidig går det rykter om at verdens største stålprodusent, Arcelor Mittal, skal være i ferd med å by 5 milliarder dollar for det amerikanske stålselskapet AK Steel.

I tillegg til dette har det virkelig store gruveselskapene også vært blandet inn i budspekulasjoner. BHP Billiton har nå finansielle muskler til å kjøpe Rio Tinto, og det har fått spekulasjonene til å gå.

Verdens tredje største gruveselskap, Rio Tinto, har kommet med uttalelser som demper disse spekulasjonene.

Børsene ned
I Tyskland er DAX-indeksen ned 0,25 prosent og får følge av CAC 40 i Paris som faller 0,16 prosent. Milano-børsen faller 0,32 prosent, mens aksjemarkedet i Madrid svekkes 0,50 prosent. AEX i Amsterdam faller 0,08 prosent, mens Brussels BEL 20 er ned 0,43 prosent.

Investorene på FTSE 00 i London venter også på kunngjøringer om rentenivået. Indeksen i Storbritannias finanshovedstad faller 0,18 prosent.

Vår naboer i Sverige og Danmark har en blandet dag. I Stockholm faller OMX 0,25 prosent, mens København-børsen stiger 0,12 prosent.

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren