Gå til sidens hovedinnhold

Bredt børsfall i USA

Nedturen fortsetter i New York.

Aksjene i New York faller etter nye skuffelser på makrofronten. I tillegg faller dollaren mot nye bunnivåer og drar med seg olje- og gullprisene til nye rekorder. Et obligasjonsfond i problemer skaper også dårlig stemning.

NA24 - din næringslivsavis

Industriindeksen Dow Jones faller 1,20 prosent til 11.964,36 poeng torsdag ettermiddag. Nasdaq-indeksen trekkes ned 0,97 prosent til 2.222,07 poeng, mens S&P 500-indeksen faller 1,29 prosent til 1.291,91 poeng.

Dollar til ny bunn
Den amerikanske valutaen faller mot nye bunner. Frykt for at den svakhetene i den amerikanske økonomien skal føre til fallende etterspørsel etter varer gjør at dollaren svekker seg ytterligere. I tillegg kan dollarnominerte eiendeler bli lempet ut etter at investorer og fondsforvalterer blir lei av den svake dollaren. Gullprisen har i spotmarkedet nådd det historiske nivået 1.000 dollar per unse. Oljeprisen stiger også til nye rekorder. På råvarebørsen i New York har WTI-oljen nådd 110,70 dollar fatet.

Faren for konkurs for forvaltningsgruppen Carlyle Groups obligasjonsvirksomhet Carlyle Capital skaper fornyet usikkerhet om det kan komme nye skandaler fra finansbransjen. Nå kan långiverne snarlig ta kontroll over alle gjenværende eiendeler i fondet. Dette skyldes manglende margininnbetalinger på fondets portefølje av boliglånsbaserte verdipapirer.

Fall i omsetningen
I februar falt detaljomsetningen i USA med 0,6 prosent, mens detaljomsetningen uten de volatile bil- og matvareprisene falt med 0,2 prosent. Dette er store skuffelser for markedet. Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at detaljomsetningen i USA ville stige med 0,2 prosent både med og uten bil- og matvareprisene

Samtidig øker varelagrene i USA. En oversikt fra handelsdepartementet viser at lagerbeholdningen av varer økte til 0,8 prosent i februar. Det er mer enn forventningene på en vekst lik 0,7 prosent.

Tilsvarende statistikk for januar ble revidert til en vekst på 0,4 prosent fra opprinnelig meldte 0,3 prosent.

Antallet førstegangssøkende til ledighetstrygd steg i forrige uke til 353.000 viser en oversikt fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Analytikerne hadde ventet en økning på 9.000 til 357.000, viser en oversikt fra Dow Jones Newswire. Samtidig økte den videreførte ledigheten med 7.000 til 2.835.000. Det var i tråd med forventningene.

Økende tvangssalg
Stadig flere amerikanske hjem blir offer for tvangssalg. Totalt ble 223.651 boligeiere kontaktet i februar med mist et varsel etter at de ikke har klart å betale låneforpliktelser i tide.

Det er en oppgang på nærmere 60 prosent sammenlignet med tilsvarende periode året før. Verdt gikk det utover boligeierne i de folkerike statene Nevada, California og Florida.

Minst halvparten av de aktuelle boligeierne fikk sin første advarsel om at de ikke opprettholder forpliktelsen og at betalingen er blitt utelatt, det viser en undersøkelse gjennomført av selskapet RealtyTrac melder nyhetsbyrået AP.

Februar ble dermed den 26. måneden på rad med en årlig økning i antallet varsler om tvangssalg.

Importprisene økte i februar med 0,2 prosent. Det er en lavere veksttakt sammenlignet med januar da veksten var på 0,6 prosent. Økonomene hadde likevel ventet mer. Forventningene innhentet av Bloomberg viser at økonomene så for seg 0,8 prosent vekst i importprisene. Hvis en utelater petroleumsrelaterte priser ville importprisene økte med 4,5 prosent på årlig basis.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping