Gå til sidens hovedinnhold

Brenner for barna i Moldova

For seks år siden så Ane Tveit et innslag på TV 2 fra et barnehjem i Moldova, hvor barna levde under ekstreme og uverdige forhold. Det ga et brennende ønske om å hjelpe.

Ane Tveit er ei ung, spennende jente. Ei jente som alltid har fulgt sine drømmer, som alltid har engasjert seg, og som ofte har fått til det hun har satt som mål.

De funksjonshemmede barna i Moldova levde under ekstreme og uverdige forhold da Ane så et nyhetsinnslag på tv. De fleste av oss berøres når vi ser slike scener på tv, men de færreste står faktisk opp og gjør noe aktivt. Det gjorde Ane og fire andre ergoterapistudenter.

En organisasjon blir grunnlagt
I den tidligere Sovjetrepublikken, Moldova, er det ikke penger til å ta seg av de funksjonshemmede barna. Utfordringene står i kø i Europas fattigste land. Samme vår dro studentene ned i regi av Frelsesarmeen for å kartlegge situasjonen på barnehjemmet. Men engasjementet stoppet ikke der; studentene valgte å forsette prosjektet på egenhånd - dermed ble Ahead grunnlagt.

Ved hjelp av midler fra UD, Redd Barna og andre setter de i stand det råtne barnehjemmet. En stor del av barna ligger i sengene sine 24 timer i døgnet, med svært lite fysisk kontakt og ingen aktivitet. Men like viktig var de ansattes problemer, det kunne blant annet gå måneder uten at de fikk utbetalt lønn. Dette tok Ahead tak i. Et av Aheads formål er å arbeide for kompetanseheving og utvikling for de ansatte ved barnehjemmet samt sikre dem en økonomisk støtte. Et og to år etter viser de understimulerte barna fantastisk fremgang.

Nytt dagsenter
Nå er Ane i Moldova igjen, denne gangen tar hun med seg SøndagsÅpent og Egil Svartdahl. I byen Hincesti noen mil fra hovedstaden Chisinau skal de inspisere den nye grenen av arbeidet til Ahead. Det er et dagsenter, finansiert av norsk UD, hvor foreldre med funksjonshemmede barn kan komme for å få hjelp og støtte.

Ane har ikke sett hva pengene har gått til og er veldig spent. Med seg i kofferten har hun også en vogn. En spesiell familie i byen har behov for det til sitt CP-rammede barn.

Under huden
Anes liv har vært fullt av et brennende engasjement - både for dyr, for tro og for å hjelpe andre mennesker. Svartdahl er nyssgjerrig. Hva får ei ung jente i 20-årene til å bytte bort egen karriere og trygg framtid og satse penger, tid og energi på å hjelpe funksjonshemmede barn i et land langt borte?

"Intet hjerte har noensinne lidd så lenge det søkte sine drømmers mål ". Sitatet er hentet fra Pablo Coelhos "Alkymisten" og er Anes livsvisjon i en setning.

- Jeg føler meg som en heldig person, jeg har ressurser til å bry meg om annet enn mitt, og det er det ikke alle som har. Det er også en åndelig dimensjon over drivkraften, selv om det ikke er noe jeg har valgt bevisst. Jeg tror faktisk Gud har tildelt meg denne rollen, sier Ane Tveit

På TV 2 søndag 22. mai 2005 kl. 17.00.

Reklame

Best i test påskeegg 2021