Gå til sidens hovedinnhold

Den store brettspilltesten

Her er ekstra underholdning til romjulen og hele 2012.

I romjulen og under kalde vinterdager er det få ting du kan gjøre som er mer sosialt eller familievennlig enn å dra fram et godt, gammeldags brettspill. Å legge vekk Wordfeud på smarttelefonen, slå av Facebook og faktisk snakke med andre og gjøre noe sammen er godt for både store og små.

Vi har sammen med redaksjonen til Nettavisen og Side2 testet store mengder av brettspill. Våre anbefalinger finner du under. Det vil si av alle de 37 brettspillene vi testet så var dette de som testerne ga terningkast 5 eller 6.

Fantasiparty

Dette spillet lot vi en 16-åring (snart 17), Rebecca, teste med venninner. Hennes vurdering er følgende:

Det første jeg la merke til var at selve brettet så veldig kjedelig ut (ikke samsvar med coveret). Hadde nok blitt mer interessant hvis man også måtte brette det ut et par ganger og kanskje hadde vært litt større.

Måten alt er plassert ut på brettet og ideene er veldig kreative. Mimekortene er også helt greie å utføre. Spillet er veldig gøy med mange på hvert lag!

Om spillet: Dette er en partyversjon av det klassiske Fantasi-spillet. Her deler man seg i to lag hvor en på hvert lag tegner eller mimer. Aktiviserende spill som har en ekstra dimensjon i såkalte partykort.

Travelby

Dette spillet ble testet av et barn på 3 år. Anmeldelsen er skrevet av faren.

Brettspillet Travelby bygger på de tegnede barnebøkene av Richard Scarry, som sikkert mange av dagens småbarnsforeldre husker fra egen barndom. Vi spilte Travelby med datteren vår på snart tre år, og selv om hun ikke er moden nok til å forstå alle detaljene i selve spillogikken, syntes hun likevel spillet var så spennende at hun vraket barne-TV både lørdag og søndag morgen.

Spillet går kort fortalt ut på å snurre på en kompassliknende nål, trekke kort, finne flest mulig like gjenstander før timeglasset renner ut, flytte brikker gjennom Travelby og komme seg ut på Piknikøya før grisene har rukket å spise opp maten. Det er altså grisene man konkurrerer mot, ikke medspillerne.

Spillet er rikt illustruert med dyrefigurer i menneskesituasjoner, og høydepunktet er sekvensen der man trekker et kort med en gjenstand og skal finne flest mulig tilsvarende gjenstander på brettet. For datteren vår var det imidlertid vel så morsomt å studere de tegnede detaljene på brettet som å lete etter like gjenstander under tidspress. Men for litt eldre barn er det nok stas å kjempe mot timeglasset.

En runde med Travelby er nokså fort unnagjort, og det passer nok best for barn i alderen 4 til 7 år. Men brettet kan også fungere fint som en gigantisk pekebok for de aller minste barna.

Noe av det mest artige for datteren vår var å for øvrig å sette sammen de tre "puslespill"-delene som utgjør det to meter lange brettet.

Full Rulle

Spilte med mine på 7 og 10 år. Spillet er enkelt å forstå så vi brukte ikke mer enn noen få minutter fra vi åpnet esken til vi var igang. De morsomme og til tider rare fysiske utfordringene satte igang både iver og høy latter hos spiller og medspillere. Et underholdene spill som passer for alle med unntak av de aller minste da noen av oppgavene kan bli litt for utfordrene.

Connect 4 Launchers

4 på rad på en litt annen måte. Man skyter brikker med en utskyter og håper den treffer der den skal. Dette er enkelt, går fort og falt i veldig god smak hos mine små. "Beste spillet vi har" utbrøt poden på 10 og ga det lett terningkast 5. Tror det blir mye spilling i julen.

Tablecurling

Skepsisen var til å ta og føle på da denne ble pakket ut. Curling? Hæ? Ok, det er muligens langt å kalle det et brettspill i den tradisjonelle forstanden også, men dette ble en gigantisk suksess.

Etter at brettet med stenene (plastikkdingser med et metallhjul inne i) fikk stå i fred i noen dager ble det plutselig samlingspunktet for hele Nettavisen. På juleavslutningen var det flere mennesker som stod rundt curlingbordet enn på festrøykehjørnet. Mer er det vel egentlig ikke å si om det alle som har prøvd er enige i at er en super investering. Om du har plass, selvfølgelig.

Rory's Story Cubes

Et annerledes terningspill som setter fantasien i gang. Kast terningene og la bildene på terningene danne grunnlaget for historien den som kaster forteller. Varier med å fullføre hverandres historie, og bli enige om sjangre for historiene som fortelles. Dette ble en umiddelbar suksess, og er genialt fordi man lett kan ta det med seg. Perfekt for barnefamilier.

Shark Chase

En batteridrevet hai jager rundt på spillebrettet. Du er en liten fisk som forsøker å overleve, noe som fort viser seg å være en altfor ambisiøs plan. Alle blir spist i løpet av kort tid, men den som blir spist sist vinner. Enkel, men intens moro.

Lynet McQueen Monopol

En barne- og voksenvennlig facelift av gode gamle Monopol . Festlig med Lynet McQueen i Racerbane rundt som erstatter terningkasting ! Engasjerende og gøy og lett og sette seg inn i – det er jo en grunn til at Monopol har vært en klassiker som har holdt stand i alle år !

A til Å junior

Vi testet spillet A-Å Junior. Spillet er egentlig ment for 6 år og oppover,men med litt romslighet i regeltolkning fra de voksne i familien, funket spillet fint for en fireåring. Spillet var lett og lære og engasjerende for barn og voksne. Det går fint an å avslutte etter tid, istedenfor å fullføre hele spillet, hvis noen blir rastløse underveis. Minus for at det ikke var egne rom for brikker og kort i esken, alt flyter rundt.

Ubongo 3D

Et spill der du må plassere brikker i forskjellige former sammen - under, oppå og inni hverandre, og det innenfor et opptegnet område på små brett. Når du har klart å sette sammen brikkene dine slik at de passer på et brett får du edelstener, de med størst verdi i edelstener vinner.

Her får du virkelig trimmet de små grå, men dette er kanskje ikke spillet for de utålmodige eller de alle minste, da dette tar litt tid.

Amundsen: Kappløpet til Sydpolen

Går ut på å flytte din brikke (polarhelt) frem over et rutenett hvor man må oppnå visse tallkombinasjoner på terningene for å flytte til de ulike rutene. Ok underholdning men blir litt ensforming i lengden sier far, mens to 13-åringer ble meget overbevist.

Veiledingen til spillet ikke spesielt intuitiv og vi måtte spille gjennom en gang før vi forstod alle spillereglene.

Tikk Takk Boom

Engasjerende og morsomt spill som går ut på å løse ulike ordoppgaver fortest mulig mens bomben sendes rundt. Bomben kan smelle et sted mellom 10 og 60 sekunder, så det gjelder å tenke fort, svare riktig å få sendt den tikkende bomben videre. Forskjellige typer kategorier som gjør at det blir varierende oppgaver.

Også positivt er at spillet er fra 2 spillere og oppover og at man kan bestemme lengden på spillet selv etter hvor mange oppgavekort man velger å ta ut før spillet starter.

Negativt var frustrasjonen over at det ikke fulgte med AAA-batterier og at man måtte ta turen til nærmeste bensinstasjon før man kom i gang¿

Terapi

Dette er et veldig annerledes spørrespill hvor alle spørsmålene egentlig krever mennesklig innsikt og ikke puggekunnskap. Kall det gjerne EQ-spillet om du vil.

I praksis er det svært morsomt og alle svar og spørsmål skaper garantert debatt i gode voksengjenger. Passer utmerket til vorspiel eller fest også. En klar anbefaling.

Kommentarer til denne saken