Gå til sidens hovedinnhold

Norge sett fra utsiden

Fem små historier om asylsøkere i Norge er handlingen i Hisham Zamans nye film.

Brev til Kongen - Norge 2014. Regi: Hisham Zaman. Med: Ali Bag Salimi, Zheer Durhan, Nazmi Kirik, Hassan Dimirci, m.fl.

En buss full av asylsøkere er på vei til Oslo der de skal få tilbringe dagen. Vi som publikum får se hvordan fem av dem velger å bruke tiden sin i hovedstaden. Det kommer fort fram i lyset at det er vidt forskjellige motiver for de fem, alt fra hevn, kjærlighet og drømmen om et nytt liv her i Norge. Historien om den gamle herren som vil gi sitt brev til kongen omringer de fire andre og er filmens hjerte.

Det er premisset for Hisham Zamans nye film. Han fikk sitt gjennombrudd med «Vinterland» fra 2007 og vant et hav av priser for sin forrige spillefilm, «Før snøen faller». Ikke minst under filmfestivalen i Gøteborg, der den vant storprisen på en million svenske kroner. Men der «Før snøen faller» handlet om en kurders reise til Norge, handler altså «Brev til Kongen» om de som allerede har kommet fram og hva de vil få til her.

De fem historiene er som sagt, meget forskjellige, men likevel like på flere måter. Ali Bag Salimi spiller den aldrende herren Mirza, som har forsøkt alt han kan for å få seg selv og fruen hjem til Kurdistan, der deres avdøde barn skal begraves. Hans siste utvei er et brev til Kong Harald. Denne historien fungerer absolutt best og man forstår hvorfor denne har fått hovedrollen i filmen.

Ukas andre anmeldte filmer

Kvinnen i buret-anmeldelse: Det danskene virkelig kan
Boktyven-anmeldelse: Faller på sine velspilte knær
Mandela - Veien til frihet: Et ganske uvanlig liv

Nazmi Kirik spiller Miro, en sjarmerende type som drømmer om egen restaurant. Hans dag tilbringes med den norske kjæresten hans, Hilde (Catherine Elisabeth Howells). De nyter både måltider og hverandre, til en liten konflikt vokser seg stor. Den temperamentsfulle Champion, spilt av Hassan Dimirci, har en enkel drøm om å jobbe som kampsportlærer og Akbar (Amin Senatorzade) er kebabkokken som har blitt nektet oppholdstillatelse. Han må ta runden innom sine gamle arbeidsplasser for et siste lønnsoppgjør med varierende hell.

Den av historiene som skiller seg mest ut er den om enken Beritan, spilt av Ivan Anderson. Hun søker hevn på han som tystet på ektemannen og forårsaket hans død. Forræderen jobber som taxisjåfør i Oslo og hun tyr til ekstreme metoder for å gjennomføre sin hevn. Det er nemlig denne historien som ødelegger for en ellers interessant film. Det blir for utrolig og thrilleraktig i en ellers veldig nedpå og nøktern film.

«Brev til Kongen» viser landet vårt på en måte som gjør at det føles like fremmed for oss som det er for de som kommer hit i filmen. Det er selvfølgelig meget tydelig at vi befinner oss hele tiden i Oslo, men det føles som en annen by, i et annet land. Dette er filmens sterkeste kvalitet ved siden av den rørende hoveddelen.

Uheldigvis er det flere ting som ødelegger for det som kunne vært en virkelig rørende film. Som nevnt er historien om enken Beritan altfor utrolig i denne sammenhengen og de andre blir preget negativt av middelmådig skuespill. Filmen krever at vi som ser på, setter mange av bitene i puslespillet sammen selv og det hadde vært lønnsomt med en klarere fortellerstemme.

HTML EMBED
Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken