GRAND HOTEL (SIDE2): Den danske skjønnheten Helena Christensen (43) slo igjennom sent på 80-tallet. Hennes høye kinnben og grønne øyne plasserte henne på samme arena som supermodellene Naomi Campbell, Claudia Schiffer, Cindy Crawford, Christy Thurlington og Eva Herzegovina.

Hun spilte i den nå ikoniske «Wicked Games»-musikkvideoen, og den nå avdøde Gianni Versace uttalte at Helene hadde vakreste kroppen i verden, hun rulet catwalken, med andre ord; Helena Christensen var «it». Hun har levd et liv som inkludere mote, kjendiskjærester og luksus.

Christensen skal i år jakte på Norges flotteste brillebruker for brillekjeden Specsavers. Alle brillebrukere med en modelldrøm i magen har her en unik mulighet, ettersom hovedpremien er en tur til New York og et eget personlig fotoopptak med Helena Christensen bak kameraet. Den norske vinneren får automatisk deltakelse i den nordiske finalen, hvor Christensen vil være hoveddommer. I den anledning har hun tatt turen til Norge, og Side2 fikk et eksklusivt møte med stjernen på en suite på Grand hotel i Oslo.

Du kan melde deg på konkurransen her!

- Negative sider også
For en utenforstående kan det virke som om hun har levd et drømmeliv. Har hun det?

- Jobben min har vært veldig spennende og tilfredsstillende. Men det finnes også negative sider. Jeg har vært totalt utslitt i perioder, og har vært mutters alene over lange perioder. Men fordelene er større enn ulempene, så ja, jeg har absolutt vært heldig, og jeg er svært takknemmelig, sier Helena til Side2.

- Det er likevel i det private livet mitt at det har vært flest viktige og ekte øyeblikk. Det har vært en kombinasjon av ting som har vært vakkert, og noe som har vært tungt. Det er viktig å ha begge deler, slik at når du opplever noe fint og nydelig, så setter du mer pris på det. Det kan du bare gjøre når du vet hva som er forskjellen, sier hun.

Mens de fleste av de andre supermodellene fra den tiden har fortsatt med det samme livet, har Christensen valgt å distansere seg mer. Hun har fått barn, er mye i Danmark, og arbeider som fotograf. En av jobbene hennes er å reise verden rundt for organisasjonen OxFam, som setter fokus på global oppvarmning, og tar bilder for dem.

- Siden jeg er halvparten modell og halvparten fotograf, så inspireres jeg av begge deler. Jeg liker å bli fotografert i en setting i naturen. Jeg liker derfor å fotografere i naturen. Både av naturen og av folk i naturen. Men å ta reportasjebilder for Oxfam, det er favoritten min, sier hun.

Selv om Christensen gjort kampanjer for store motehus som Chanel, Versace, Prada, Sonia Rykiel, Hermes, Valentino, og har blitt frontet i alle de største motebladene så er hun kanskje underlig nok ikke særlig opptatt av mote

- Jeg tror at til en viss grad er alle interessert i mote, men det er ikke noe jeg er besatt av. Jeg var aldri veldig involvert i det seriøse aspektet av moteverden. Jeg hadde en normal tilnærming til det. Som hvilken som helst jente synes jeg det er gøy å shoppe, men noen ganger bryr du deg bare ikke. Du står opp og tar på deg det som ligger der. Andre ganger synes du det er fantastisk å kle seg opp. Jeg kler meg heller i vintage enn merkeklær, forteller hun.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Ser på seg selv som et produkt
Selv om hun har forsøkt å distansere seg fra idealene som regjerer i motebransjen, er det ikke allid like enkelt å gå uberørt gjennom det hele. Christensen har levd av utseendet sitt, og da blir fokuset på nettopp det naturligvis ganske stort. Hun taklet det ved å se på seg selv som et produkt.

- Jeg har ikke følt meg særlig selvsikker i det hele tatt. Spesielt siden jeg har vært i en bransje hvor fokuset er kun på deg selv. Utseende ditt, kroppen din og ansiktet ditt. Men du lærer å distansere deg fra det. Du lærer deg å ikke ta det personlig, og å ikke ta deg selv seriøst i det hele tatt. Alt blir helt motsatt. Du separerer deg selv fra deg selv og den som er på bildet. Den som er på bildet er et produkt. Det er som om en annen person som gjør det. Du er en annen person inni deg. Jeg er i motebransjen, men jeg føler meg ikke forbundet med verken mote eller skjønnet eller utseende. Når du er i bransjen distanserer du deg, og det er en god ting faktisk. Det er ikke ting som jeg har tenkt for mye på.

Hun har gjort flere kampanjer hvor hun enten har stilt både naken og lettkledd. Hun har også vært en av Victoria`s Secrets engler, og hun har kroppen som står til det. I en alder av 43 holder hun seg fortsatt like godt, og holder koken som modell.

- Er det noen hemmelige skjønnhetstriks som ligger bak?

- Ja, og det er derfor jeg ikke sier det - fordi det er hemmeligheter, sier hun leende.

- Nei, jeg har ikke det. Jeg tror at, som alle andre, så prøver jeg tonnevis med produkter, for å se hva som føles bra. Jeg elsker produkter. For meg handler det mye om hvordan et produkt føles og lukter. Det finnes ingen mirakelkremer eller produkter. Men om du tar vare på deg selv, er sunn og trener - uansett hva noen andre prøver å si til deg, så er det de to basistingene du må gjøre. Det er kanskje enkelt og kjedelig, men slik er det. Det er ikke gøy å trene, jeg elsker mat som ikke er sunn, og jeg spiser alt. Men jeg tvinger meg selv til å trene, fordi det er viktig. Det er viktig å sove, drikke mye vann og å trene.

Les også: