Briller – Japan 2007. Regi: Naoko Ogigami. Med: Satomi Kobayashi, Mikako Ichikawa, Ryo Kase, Ken Mitsuishi, Masako Motai.

Aldersgrense: Tillatt for alle

«Briller» handler om en bebrillet kvinne som tar noen feireuker på et bortgjemt og søvnig strandhotell, hvor de noe underlige, også bebrillete ansatte fordriver dagene med å spise is, drikke øl, drive morgengymnastikk og perfeksjonere kunsten «å skumre» – en slags mellomting mellom å skule og slumre mot skumringen. Eller noe sånt.

Selv om begrepet vanligvis assosieres med (mer eller mindre uavhengige) amerikanske produksjoner, kan denne japanske filmen best beskrives som «quirky». Det vil si at den er preget av en humor hvor vekten legges på det pussige og underfundige, framfor det karakter- og punchline-drevne.

Personlig synes jeg ofte at «quirky» filmer kan bli litt vel rare og søte, ofte fordi de er litt vel opptatt av å være rare og søte. «Briller» går heller ikke fullstendig fri fra disse anklagene. Deler av humoren kan muligens også ha blitt lost in translation. Men dette er likevel en svært sympatisk og forfriskende filmopplevelse.

«Det er viktig å ta seg god tid», sies det i filmen, og det gjør den også. Det mest interessante ved historien er at den representerer en tydelig motsats til den klassiske dramaturgien. I store deler av filmen er det nemlig ingen konflikt, hvilket er ganske så uhørt i Hollywood og de fleste andre filmnasjoner.

LES ALLE SIDE2s FILMANMELDELSER HER

Denne manglende framdriften skulle kanskje tilsi at «Briller» er en kjedelig film, men det stemmer ikke. Til det er filmen for sjarmerende, der den slentrer seg sommerlig av gårde i zensk ro og harmoni.

«Briller» er en slags roadmovie som står på stedet hvil, med vekt på å hvile. For her er poenget nettopp å finne en ytre og indre ro der man befinner seg. Å lære seg kunsten «å skumre» mot himmelen og havet.

Så mye mer er enn dette er det trolig ikke å hente i dette universet. «Briller» er mer søt enn den er dyp, og vil neppe stå igjen som det klareste ferieminnet. Isteden representerer den de døsige dagene du nøt nettopp fordi de egentlig ikke handlet om så mye.

SE VIDEO AV BRILLER

HTML EMBED
video_embed(12314,1);