(SIDE2): - Jeg ønsker et bærekraftig norsk jordbruk, men mener at vi må vurdere hva slags mat vi skal produsere, og hvordan den skal produseres. Målet må være best mulig matkvalitet som gir god folkehelse, sier lege og dr.med. Sofie Hexeberg.

Hun er en ivrig lavkarboentusiast og har skrevet flere kostholdsbøker om hvordan lite karbohydrater i kosten kan gi bedre helse.

Bakgrunnen for at det nå ikke finnes brød i butikkhyllene er at bøndene krever 2.2 milliarder kroner. Nå aksjonerer de mot statens tilbud i jordbruksoppgjøret, og har siden mandag trappet opp konflikten ytterligere.

Planen er å tømme butikkene for brød og pølsebrød til 17. mai.

LES SAKEN: Du kan bli uten brød til 17. mai

Ingen krise uten korn!
- Det er ingen krise at vi ikke får kjøpt kornbasert brød i hovedsak laget av importert korn med lav kvalitet. Brød, knekkebrød, matmuffins, hamburgerbrød og pølsebrød kan lages av mer næringsrike ingredienser enn korn, sier Hexeberg.

Hun mener «krisa» heller kan gi nordmenn et dytt i riktig retning.

- Det er ikke et must å spise bakervarer til frokost, lunsj og kvelds. Hva med en varm omelett med skinke og grønnsaker til frokost, en deilig salat med skalldyr til lunsj og en fet bærsmoothie til kveldsmat?

- Med et slikt kosthold blir du bedre ernært og får i deg rikelig med vitaminer, mineraler og antioksidanter som tas opp i kroppen. Det krever litt mer planlegging i begynnelsen, men er absolutt verdt det, og etter hvert vil du ikke savne brødskivene med gulost og brunost, sier hun.

LES GUNNAR STAVRUMS KOMMENTAR OM BRØDKRISA: Gi oss i dag vårt utenlandske brød

Hexeberg mener vi heller bør fylle magen med andre godsaker enn brød på grunnlovsdagen.

- La 17. mai bli starten på ditt nye kosthold med færre karbohydrater og bruk av mer naturlige matvarer laget fra bunnen av.

Her er legens forslag til hamburgerbrød eller pølsebrød du kan lage selv uten mel - dersom du allikevel ikke klarer deg uten.

Hamburgerbrød/Pølsebrød

8 stk.


5–6 egg avhengig av størrelse


50 g smør, smeltet


½ ts salt


¾ dl kokosnøttmel


2 ss fiberfin


2 ss pofiber


½ ss fiberhusk


1 ts bakepulver

Slik gjør du:
1. Visp eggene luftige med en visp og vend inn det smeltede smøret.
2. Bland inn de tørre ingrediensene, og la deigen heve i 10 minutter.
3. Bruk en sprøytepose eller fordel røren med en skje på et bakepapirkledt stekebrett i 8 emner. Deigen er ganske løs, men skal holde formen etter at de er plassert på stekeplaten. Dryss over sesamfrø.
4. Stek midt i ovnen ved 180 °C i ca. 20 minutter.
Servering: Dander hamburgerne med dressing, salat, tomat, løk og brød.

Focaccia

1 lite brød


2 dl sesamfrø


2 dl solsikkekjerner


6 egg


150 g kremost naturell


1 dl kremfløte


2 ts bakepulver


1 ss fiberhusk


olivenolje til sprinkling


et par klyper havsalt


2 ts tørket rosmarin

1. Knus frøene i en blender eller med en stavmikser.
2. Tilsett de andre ingrediensene i listen til og med Fiberhusk og kjør til en jevn masse.
3. La røren svelle i 10 minutter.
4. Smør en ildfast form (ca. 20 x 25 cm) eller en liten langpanne med olivenolje og bre røren utover.
5. Sprinkle over olivenolje og dryss over et par klyper havsalt og 2 ts tørket rosmarin (kan byttes ut med andre krydderurter og gjerne friske).
6. Stek på midterste rille ved 175 °C i ca. 30 minutter.
7. Avkjøl litt på rist og skjær brødet opp i ruter. Pynt med litt frisk rosmarin hvis du har.

Variasjon: Røren kan tilsettes noen hakkede stenfrie oliven eller soltørkede tomater, revet parmesanost/annen hvitost, fetaost eller noen skiver ekte spansk chorizopølse.

Servering: Kan deles i skiver og brukes som brødskiver med pålegg, som tilbehør til salat eller som brød til suppe.

(Oppskrifter fra boka «Frisk med lavkarbo – Frokost og lunsj» av Sofie Hexeberg og Birthe Storaker.)