Gå til sidens hovedinnhold

Avliver kolonnespøkelset i beste sendetid

Nå blir brøytebilsjåføren Hans TV-kjendis.

Lille nyttårsaften brakte det løs med brøyte-TV på NRK i beste sendetid, rett etter nordlyset hadde takket farvel.

Programserien på seks episoder tar for seg tre brøytemannskaper og deres innsats for å holde Fylkesvei 888 Bekkarfjord-Hopseidet og E69 Honningsvåg-Nordkapp farbar om vinteren.

Blant brøytemannskapene som er med i «Brøyt i vei» er Hans Josefsen fra Brenna. 46-åringen innrømmer at han var litt spent på hvordan dette skulle bli, skriver Finnmark Dagblad.

Var med i Halvsju

- Jeg var litt nervøs. Men jeg var med i «Halvsju» på NRK da jeg gikk i femte klasse på Børselv skole. Da har man jo litt peiling med kamera, mikrofon og slikt forteller Hans til fd.no.

Han forklarer at han likevel var usikker på hvordan resultatet ble, men ble beroliget da han fikk se de tre første episodene for omkring tre uker siden.

- Jeg var veldig usikker og nervøs for hvordan jeg hadde opptrådt foran kamera.

- Men nå frykter jeg ikke det som skal vises på TV-skjermen, sier han, og legger til at han ble lovet av NRK at det hele skulle redigeres slik at det ble en seriøs og fin framføring av alle som er involvert.

Blir TV-kjendis

I bygda Brenna på østsiden av Porsangerfjorden bor det omkring 25 mennesker. Hans ler når han blir spurt om han frykter å bli gjenkjent på gata i Brenna nå som episodene ruller over TV-skjermen.

- Men alle sier jo at du kan få henvendelser både fra den ene og den andre, og begge kjønn, når man er på TV.

- Du er singel, tror du det kan komme noen damehenvendelser nå som du blir vist fram på TV?

- Jeg tør ikke tenke på det, sier Hans leende, og legger til:

- Man skal ikke se bort i fra det.

Når latteren har gått over forklarer han at han er mentalt forberedt på det som kan komme.

- Når serien har begynt å gå så vil det sikkert bli mye rart og høre og mye man må gå gjennom, sier han, og legger til:

- NRK har et støtteapparat jeg kan henvende meg til om det skulle bli ubehagelig.

Gleder seg til å avlive spøkelse

På brøyteroden er det til sammen fire brøytebilsjåfører. Da de tre andre takket nei til å stille opp på forespørselen fra NRK var ikke Hans sen å be når sjefen spurte pent.

- Han sa at det aldri ville bli noen dokumentar om 888 Bekkarfjord-Hopseidet om jeg takket nei. Alt stod og falt på meg.

Nå gleder han seg til å avlive det han kaller «kolonnespøkelset», i beste sendetid.

- Man får skyldfølelse og jeg tror man blir stemplet som en person som bare er ute etter å vise makt og styre folk når det innføres kolonne. Fylkesvei 888 er jo en beryktet veistrekning, men mange av de gangene vi innfører kolonnekjøring på strekningen Bekkarfjord-Hopseidet er det fordi det er kolonnekjøring på strekningen Hopseidet-Mehamnelv bru, forteller han, og forklarer videre:

- Når de innfører kolonnekjøring på Hopseidet-Mehamnelv bru er vi nødt til å følge på og gjøre det samme som dem, fordi kolonneplassen ligger i Bekkarfjord. Det er ingen oppstillingsplass for trailere og busser i Hopseidet, og om vi hadde tillatt fri kjøring over Bekkarfjord-Hopseidet mens det var kolonnekjøring over Hopseidet-Mehamnelv bru så hadde det blitt kaos.

Hans forteller at dette er noe de prøver å fortelle bilistene når det oppstår kolonnekjøring selv om det er fint vær over strekningen.

- Noen har tid til å lytte, og da forstår de det.

Tar til tårene på TV

I en episode tar Hans til tårene. Da handler det ikke om brøyting, men om familien.

- Mamma er 86 år, og er bærebjelken i livet mitt. Hun har staket ut livet mitt, fått meg til å satse på brøyteyrket og fått meg til å trene.

- Vi trener i lag så ofte som mulig. Hun går seks kilometer hver eneste dag. Når vi trener i lag så går hun mens jeg jogger.

Når han i en episode blir spurt om hva som skjer den dagen moren hans ikke er der lenger, knekker han sammen.

- Da praten kom innom døden og hva som skjer den dagen jeg skal vekke mamma og ha henne med på treningstur, og det ikke er liv i henne. Da knakk jeg sammen. Men jeg er ikke redd for å vise tårer, sier han.

LES FLERE SAKER FRA FINNMARK DAGBLAD

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken