Gå til sidens hovedinnhold

Bruker 55 milliarder oljekroner

Regjeringen tror arbeidsledigheten vil stige kraftig i år og neste år.

Etter det NA24 kjenner til økte det strukturerte oljekorrigerte underskuddet med nesten 38 milliarder kroner i det reviderte statsbudsjettet. Dermed tar regjeringen rett i underkant av seks prosent av oljepengene for å dekke opp budsjettet. Det vil bli brukt over 9,5 milliarder flere oljekroner, melder NTB. TV2 melder at utgiftene stiger med 3,9 milliarder.

NA24 - din næringslivsavis

Det kommer også 1 milliard i økte rammetilskudd til kommunene, noe som vil dekke opp noe av tapt skatteinngang som følge av omslaget i økonomien. Det gis også over 200 millioner kroner mer til Innovasjon Norge.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Totalt vil man bruke 55 milliarder oljekroner fra 2008 til 2009, og dette inkluderer alle pengene man venter å bruke på krisepakker fremover. Det er også et bortfall på 6,5 milliarder kroner fra utbytter, som må dekkes opp av mer oljepengebruk. Blant annet vil ikke DnB NOR gi noe utbytte i år.

Etter det NA24 kjenner til vil også ledigheten forventes å øke kraftig, ifølge regjeringens prognoser. Fra 2,5 prosent ledighet i fjor ventes gjennomsnittet i år å ligge på 3,75 prosent i år. I dag er arbeidsledigheten rett i underkant av tre prosent. Det forventes at arbeidsledigheten skal stige til i underkant av fem prosent i 2010. Det tilsvarer en ledighet på 120.000 personer.

Regjeringen har ifølge lekkasjer til NRK bevilget flere nye studieplasser, og vil gjøre det mulig for de som går på ledighetstrygd å enklere kunne studere.

Regjeringen forventer også at brutto nasjonalprodukt vil falle raskere enn tidliger forventet. Det forventes et fall på 1,9 prosent, 1 prosent for fastlands Norge. Konsumprisindeksen er ventet å falle til 1,8 prosent fra 3,8 prosent i 2008. Det forventes en årslønnsvekst på fire prosent, mens reallønnsveksten er forventes å holdes uendret.

Det er også ventet at det blir mer sparing.

Saken oppdateres

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Det reviderte statsbudsjettet blir lagt frem klokken 10.15 av finansminister Kristin Halvorsen. Det kan du følge direkte her hos NA24:

312690

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken