(SIDE2): Det er delte meninger om lettbrus og særlig debatten om søtningsstoffer har flere ganger vakt oppsikt.

Anna Hägg, ernæringsrådgiver for den svenske nettsiden viktklubb.se, mener det ikke finnes noe enkelt svar på hva som er det sunneste alternativet når det gjelder brusvarianter med eller uten sukker.

Kroppen vil ha næring

- Lightprodukter kan være veldig ulike, og det viktigste er å se etter hva slags næringsstoffer som finnes i produktet, sier hun.

Hägg understreker at når det gjelder brus er dette aldri noe som bør sees på som noe kroppen trenger, men at man likevel ikke skal dra alle lettprodukter over en kam.

- Visse lettprodukter er gunstige og bør inngå i kostholdet. For eksempel lettmelk. Dette er melk med mindre fett, men som likevel inneholder flere gode næringsstoffer som protein, kalsium og B-vitaminer. Lightbrus derimot er bare brus uten sukker og selv om det kan smake godt så er det ikke noe kroppen trenger.

Sukker og søtningsmidler

Vanlig brus blir søtet med sukker, mens lightvarianter får sin søtsmak fra kalorifrie søtningsmidler.

Ønsker du å begrense kaloriinntaket ditt anbefaler Anna Hägg i alle fall at man kutter ut vanlig brus.

- Samtidig skal man huske på at all brus, både vanlig og sukkerfrie varianter, ikke inneholder noen form for næring, sier hun og mener at brus ikke er noe man drikker til hverdags.

- Vanlig sukker er karbohydrater som gir en økning i blodsukkeret ditt og som inneholder kalorier. Søtningsmidlene i lightbrusen er ikke farlige, men drikkene er likevel unødvendige. Både vanlig brus og lightbrus inneholder nemlig ulike syrer som kan skade tannemaljen hvis man drikker dette ofte.

Vann er og blir best

Videre forteller den svenske viktklubb-eksperten at det finnes flere ulike søtningsmidler.

- De vanligste i lightbrus er aspartam og stevioglykosider. Disse er mye søtere enn vanlig sukker og derfor trengs det mye mindre mengder for å gi søt smak. Lightbrus kan dermed sies å være så gode som kalorifrie og vil derfor være et bedre alternativ enn vanlig brus om man forsøker å gå ned i vekt.

Hennes beste råd er uansett at man helst velger vanlig vann fremfor brus.

- Jo tidligere du venner deg til at det ikke smaker søtt når du drikker, jo bedre.