Spillutvikleren Tim Schafer er blant bransjens artigste, mest kjente og respekterte personer. Blant annet står han bak det revolusjonerende eventyrspillet «Grim Fandango» og var med på å lage klassikere som «Full Throttle», «Monkey Island 2» og «Day of the Tentacle».

Actionfylt sjangermiks

Hans nyeste spill, den kreative og rocka sjangermiksen «Brütal Legend», skiller seg klart og tydelig fra Schafers andre titler. Her er det fokus på action, strategi og utforsking - pek-og-klikk, et rolig tempo og oppgaveløsing har blitt sendt samme vei som høna sparker.

Du tar kontroll over roadien Eddie Riggs, som under en konsert blir transportert til et fantasiland hvor alt handler om rock. Rundt om i den store åpne spillverdenen finner du ulike rockegjenstander, du skal blant annet slåss mot groupies, gothere og puddelrockere, spesialangrep utføres ved hjelp av heftige gitarsoloer, og kjøretøyet du bruker når du utforsker er selvfølgelig en amerikansk hot-rod.

Masse humor

I dette fantasilandet blir mennesker holdt fanget av en mektig demon, og du skal ordne opp. Sammen med en liten gruppe opprørere tar du opp kampen mot makten.

Tim Schafer viser at han fortsatt er spillverdenens humorkonge og kan det å fortelle en historie. Fortellingen er både engasjerende og artig, manuskriptet er fullt av glimrende vitser, de mange figurene strålende og det skjer utrolig mye sprøtt. For eksempel dukker Ozzy Osbourne opp som bilmekaniker, du skal kjempe mot «sell-outs» og enkelte oppdrag utkjempes fra toppen av enorme forsterkere.

Det har vært mye blest rundt skuespiller og komiker Jack Blacks rolle i spillet, men bortsett fra å ha stemmen til Eddie Riggs setter ikke Black nevneverdig preg på spillet. Han gjør en god jobb og serverer mye av komikken, men utover det er han bare nok en stemme i spillet.

Strålende omgivelser

Omgivelsene er som tidligere nevnt åpne og helt fra start av kan du reise nesten hvor du vil. Takket være strålende design og at det er en rekke ting å se på og gjøre, er det utrolig lett å bli distrahert. Jeg brukte de første par timene stort sett på å farte rundt og utforske, utføre sideoppdrag og nyte av de mange belønningene.

Blant annet låser du etter hvert opp flere av spillets 108 kjente heavy metal-sanger, får vite mer av den overraskende spennende bakgrunnshistorien og du tåler mer juling. Selv om spillet dessverre ikke er så langt (mellom seks og åtte timer), kommer «Brütal Legend» til å vare lenge for de som liker å utforske.

Varierte oppdrag

For å komme deg gjennom historien må du klare diverse varierte og for det meste underholdende oppdrag. Riktignok har du antakeligvis gjort det meste før, men aldri i den settingen du får servert her. Du får beskjed om å gjete villsvin på motorsykkel for å skaffe en gjeng beinharde rockedamer våpen, eskortere en bandbuss som konstant blir angrepet og skal utkjempe svære slag inspirert av rockekonserter, for å nevne noe.

Sistnevnte er de uten tvil mest omfattende og tidkrevende oppdragene og de viktigste for historien. Derfor er det så synd at disse er de minst gjennomførte. Slagene utkjempes som i et sanntidsstrategispill, og du både kommanderer og bygger tropper og slåss selv.

Se «Brutal Legend» i aksjon
(Artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED

På tross av at kontrollsystemet er intuitivt og presist og at de ulike enhetene åpner for en rekke forskjellige taktikker, henger ikke den kunstige intelligensen helt med. Litt for ofte blir alt kaos og en eneste stor mølje, det er lett å miste oversikten og jeg var flere ganger usikker på hvorfor jeg vant eller tapte.

Ensformige sideoppdrag

Et annet minus er at sideoppdragene, som du for eksempel må ta for å kunne oppgradere bilen din, etter hvert blir kjedelige. Antall ulike typer oppdrag er begrenset, og det tar dessverre ikke så veldig lang tid før du har sett de fleste og går litt lei.

Det siste minuset er at «Brütal Legend» sliter med diverse bugs. Ingen av dem er alvorlige, men når det er noe teknisk som ødelegger for deg er det likevel irriterende. For eksempel har spillet en uvane for å hakke, jeg opplevde flere ganger at figurer ikke reagerte på ting som de skulle, og jeg satt meg av og til fast i omgivelsene.

Nydelig grafikk

Med unntak av hakkingen er grafikken heldigvis strålende. Riktignok er den ikke tidenes mest avanserte, men spillet ser likevel kjempelekkert ut. Omgivelsene er detaljerte og flotte å se på, mens figurene både er sjarmerende og godt animerte.

Lydbildet holder også høy klasse. Det tidligere nevnte lydsporet er strålende, og alle skuespillerne og musikerne som er med gjør en fabelaktig jobb.

Nesten et mesterverk

«Brütal Legend» kunne fort blitt en het kandidat til førsteplassen på ønskelista til jul. Spillet er kreativt, stort, underholdende og variert. Dessverre legger de dårlige strategioppdragene, ensformige sideoppdragene og teknisk kluss en demper på opplevelsen.

Likevel, «Brütal Legend» er artig og anbefales hvis du finner det litt billig eller er ute etter noe annerledes.