- Vi har jo alt vi trenger, sier Dan Kåre Engebretsen og Helene Sandbu Ryeng. Samboerparet ble nominert til Christian Frederik-prisen i Moss etter at de i fjor ga bort gavene i sin dobbelte 30-årsdag for å arrangere sommerfest for psykisk utviklingshemmede.

I sommer skal de gifte seg, og de gjentar suksessen: Det vordende brudeparet gir bort bryllupsgavene, skriver Moss Avis.

- Til bryllupet ønsker vi oss penger som vi gir bort til et godt formål. Og vi hadde lyst til å gi det til noe lokalt, sier samboerparet, som bor på Jeløy i Moss.

Har nok
- Men er det ikke hyggelig å få gaver selv?

- Vi har nok vinglass, vaser og boller. Skapet er fullt av lysestaker og vi trenger ikke fler. Før i tiden ønsket brudepar seg ting til hjemmet. Vi har vært sammen i snart ni år og har alt vi trenger, sier de to.

- Hva slags reaksjoner har dere fått?

- De fleste har vært positive. Det var noen som gjorde litt store øyne da vi fortalte dem det på en bryllupsmesse nylig. Så jeg tror nok ikke det er så vanlig, sier Helene.

- Folk spør hvorfor vi gjør dette. Vi gjør dette fordi vi kan, og fordi vi har lyst, sier Helene og Dan Kåre.

Lokalt
De har bestemt seg for å dele beløpet i to. Halvparten skal gå til aktiviteter for psykisk utviklingshemmede. Den andre halvparten skal gå til Krisesenteret, og øremerkes til aktiviteter for barn.

- Gjennom arbeidet mitt i Unicef ser jeg hvor viktig det er for barn å ha normalitet når de er i en vanskelig situasjon. Det å bo på krisesenter er dramatisk for barn, og det er viktig å gi dem et aktivitetstilbud. Det har vi lyst til å støtte, sier Helene, som også har et hjerte for psykisk utviklingshemmede.

- Jeg har en bror som har Downs syndrom. Han bor i Nord-Norge og har det veldig bra, men ikke alle er like heldige, og ofte er aktiviteter for psykisk utviklingshemmede et økonomisk spørsmål.

Inspirere
Samboerparet tror flere har muligheten til å gjøre som dem. De håper andre brudepar kan la seg inspirere til å legge til et godt formål på ønskelisten.


- Det er mange gode formål der ute, og bryllup er en fantastisk anledning til å gjøre noe for andre. Festen har man jo uansett. Og det er mange måter å engasjere seg på. Noen er lidenskapelig opptatt av korps, andre er engasjert i dyrs rettigheter. Vi har valgt våre saker. Og vi så hvor mye det betydde, sier Helene og Dan Kåre, som har sommerfesten fra i fjor friskt i minne:

- Det var en fantastisk fest. Jeg var sliten i trynet av å glise hele kvelden, smiler Helene.

- De fikk faktisk to fester ut av de pengene vi ga. Det er gøy å se hva de får ut av det, sier Dan Kåre.

SE VIDEO: Møt de giverglade samboerne

HTML EMBED

Les flere saker i Moss Avis