(Side2) Nærmere 22.000 nordmenn valgte å inngå ekteskap i 2006 viser tall fra statistisk sentralbyrå.

Å planlegge et bryllup er ikke en enkel sak og mange får hjelp til å få sitt drømmebryllup.

Bryllupsplanlegger
I USA benytter mange seg av bryllupsplanleggere og nå ser det ut til at trenden har kommet for fullt til Norge. Ifølge bryllupsplanlegger Jeanette Lilleås ved Brudepikene benytter flere og flere seg av bryllupsplanleggere.

- I år har vi merket en dobling i etterspørselen, sier Lilleås til Side2

En bryllupsplanlegger kan hjelpe til med alt fra å kun være til stede under selve bryllupet til å gjøre alt som må til for å få til et vellykket bryllup.

- Norske bruder vil gjerne være involvert i planleggingen og gjøre litt selv, men vi ser at flere og flere vil at vi skal gjøre hele planleggingen, sier Lilleås.

Mye å tenke på
Det er mye et brudepar må tenke på når de planlegger et bryllup. Å bestemme hvilken type vielse man vil ha er kanskje første steg da det er stor kamp om kirke og lokaler.

- Om man vil gifte seg på et bestemt sted må man være tidlig ute hvis ikke kan man få vanskeligheter med å få det til, sier Lilleås.

Blomster, transport, meny og fotograf er også viktig elementer å tenke på opplyser Lilleås som har fem og et halvt års erfaring med bryllupsplanlegging.

Full kontroll
Vordende brud Trude Bratfoss gjør planleggingen på egen hånd og har foreløpig alt under kontroll. Det meste er på plass og det eneste som mangler er meny og blomster.

- Jeg skal gifte meg 21. juni og jeg har alt under kontroll, men jeg er jo en kontrollfrik også da, sier Bratfoss til Side2.

Hun synes det er koselig å planlegge bryllupet og anbefaler å gjøre det selv om man har tid til det. Hun hadde aldri tenkt gjennom hvordan hennes bryllup skulle være, men alt falt naturlig på plass av seg når planleggingen var i gang.

- Mye falt på plass da vi bestemte oss for hvilket lokale vi skulle feire i. Stilen er gammeldags med mye gull og utsmykninger og da måtte resten stå i stil med dette, sier Bratfoss.

Ha riktig fokus
Det er viktig å ha fokus på at gjester og brudepar har det fint på selve bryllupsdagen og da er det viktig at man planlegger i god tid for å slippe å stresse.

- Ikke stress og mas og gjør det så enkelt som mulig. Bruk god tid og utsett bryllupet ett år om dere ser at det blir knapt med tid, anbefaler Lilleås.

Hun sier at man i utlandet har bedre tradisjoner for å gjøre et bryllup til en hyggelig kveld for alle involverte og man bør unngå å ha for lange middager med taler i det uendelige.

Fordel ansvaret
Redaktør i Ditt Bryllup, Mona Grudt, mener at en forutsetning for at brudeparet skal slappe av på selve dagen er at man ikke har for mye å tenke på.

- Ikke ha noe ansvar på selve dagen og la andre løse ting om det oppstår problemer, sier Grudt til Side2.

Hun understreker at bordplasseringen også er viktig og anbefaler at man dokumentere hele bryllupet godt.

- Jeg vil råde brudepar til å ta mye bilder og video fordi dagen går så fort og det er lett å glemme hva som er blitt sagt og gjort. Det er også koselig å ha disse minnene i ettertid, sier Grudt.

God tid
Å planlegge et bryllup kan fort gå ut over forholdet og Lilleås understreker nok en gang at man bør ha god tid om man skal planlegge bryllupet på egen hånd.

- Vi ser nyforelskede og søte par komme til oss i begynnelsen av planleggingen, men stemningen kan fort bli amprere og amprere. Det er derfor viktig å ha god tid slik at det blir en hyggelig prosess, avslutter Lilleås

Å ha god tid er også noe Grudt anbefaler og det er en fordel om brudeparet greier å fordele oppgavene slik at èn person ikke blir sittende med hele ansvaret.

- Vær tidlig ute og sørg for å få ting booket. Ta imot hjelp fra andre, men sørg for at dere tar de viktigste avgjørelsene selv, sier Grudt.

Trenden
Trenden innen bryllup er at mange ønsker en vielse ute og mange reiser til fjells for å feire i flere dager. Mange ønsker også en type hagebryllup med telt ute og få ønsker å gifte seg i byomgivelser opplyser Lilleås.

Når det kommer til kjolen er det en minimalistisk prinsessemote du bør gå for om du vil følge trenden.

- I år skal det være hvite prinsessekjoler med store skjørt og mye broderi, perler og detaljer, sier Grudt.

Bryllupsmesser
Det kan også lønne seg få med seg en bryllupsmesse om du går med gifteplaner.

27. januar Royal Garden, Trondheim
13. februar Posthallen, Oslo
16. februar Oslo Spektrum, Oslo