Gå til sidens hovedinnhold

Bryr seg ikke om skrekknytt

Wall Street tok bølgen etter fryktelige jobbtall.

USA-aksjene steg kraftig fredag til tross for en aldeles fryktelig sysselsettingsrapport. Investorene later til å tro at de dårlige makrotallene øker sjansen for at politikerne blir presset til å enes om en solid stimulipakke for den amerikanske økonomien.

Alle de viktige indeksene steg 2-3 prosent fredag. Det var sterke aksjer både innen finans, IT, råvarer og boligentreprenører. Generelt var defensive aksjer blant de svakere. Innen finans steg Bank of America, JP Morgan Chase og Citigroup henholdsvis 27, 13 og 11 prosent.

Dermed ble det en sterk børsuke i USA, etter en svært dårlig januar. For uken som helhet steg S&P 500-indeksen 4,5 prosent. Nasdaq la på seg nesten 8 prosent.

Svake jobbtall
En time før åpning ble det bekreftet. Ledigheten i USA skyter rekordfart. I årets første måned sank sysselsettingen utenfor jordbruket i USA med 598.000. Samtidig økte arbeidsledigheten til 7,6 prosent fra 7,2 prosent. Ikke siden desember 1974 har antallet som mistet jobben økt med så mye, og ledigheten ligger på det høyeste siden september 1992.

Les mer: Verste siden 1939

Forventet stort fall
I forkant hadde økonomene regnet med at arbeidsledigheten ville vokse til 7,5 prosent i januar, mens sysselsettingen var ventet å falle med 540.000. Det viser estimater innhentet av Bloomberg News. Estimatene sprikte fra et fall i sysselsettingen på mellom 450.000 og 750.000. Estimatet for ledighetsraten lå i området fra 7,2 prosent til 7,6 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Venter markert forverring
Stein Bruun, sjeføkonom i SEB, sier til NA24 at man ikke bør bli overrasket om tallene blir enda verre fremover.

- Arbeidsstyrken var relativt mye mindre i 1974 enn den er nå, og dermed kan fallet i sysselsettingen blir vesentlig høyere fremover.

Bruun ser to mulige halmstrå blant de dystre tallene.

- Isolert sett er dette verre tall enn ventet, noe som tyder på at det fortsetter å være ille i USA. Imidlertid er fallet i sysselsettingen tilnærmet på samme nivå de tre siste månedene, noe som kan tolkes positivt. En annen faktor er at disse tallene øker sannsynligheten for at Obama får gjennom krisepakken i USA, sier Bruun til NA24.

HTML EMBED

Venter på pakker
Senatet diskuterer nå en budsjettpakke på 800-900 milliarder dollar. Representantenes hus har allerede vedtatt en versjon på drøyt 800 milliarder dollar.

Dagens sysselsettingstall vil trolig bidra til å øke presset for å bli enige om en plan.

I tillegg venter markedet på nye tiltak rettet spesielt mot å stabilisere finanssektoren.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +2,70% til 8.280,59

Nasdaq +2,94% til 1.591,71

S&P 500 +2,59% til 868,59

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken