Av Aslaug Sanderød, Klikk.no

(Klikk.no): - Stadig flere kvinner ønsker å få fastere og yngre bryster - og de fleste som foretar brystkorreksjoner, setter inn implantater for å øke størrelsen, sier Bjørn Tvedt, plastisk kirurg ved Akademiklinikken på Ullevål Stadion i Oslo.

Noen legger seg også under kniven av helsemessige årsaker.

Store, tunge bryster kan gi alvorlige rygg- og nakkeplager i tillegg til eksem og sopp i hudfoldene.

- Noen ganger er brystkorreksjoner faktisk en dyd av nødvendighet, sier kirurgen.

Men uansett motiver, skal det estetiske resultatet bli bedre enn utgangspunktet.

- Det er like mange typer bryster som det er kvinner - og brystene forandrer seg gjennom et livsløp. De er den kroppsdelen som eldes raskest, sier Bjørn Tvedt.

Men også en av de kroppsdelene det er enkelt å forynge med kirurgiske inngrep.

Det naturlige idealet

Brystene våre har mange funksjoner; vi ammer barn med dem, de er erogene, seksuelle soner - og de er en attributt; Vakre bryster er attraktivt - på den måten har det også en indirekte funksjon i forplantningens tjeneste.

Men merkelig nok; når det kommer til kvinnebryster, ser ikke størrelsen ut til å ha så stor betydning som mange kanskje tror.

I alle fall hvis vi skal stole på en fersk landsomfattende spørreundesøkelse blant britiske menn med utgangspunkt i Side 3-piken i News of the World. Den viste at det spurte utvalget var mer opptatt av form enn av volum.

- Det mest attraktive kvinnebrystet hadde en ung og naturlig fasong, sier Bjørn Tvedt.

Akkurat det er kanskje ingen bombe.

Se også:- Hengepupper kan komme allerede i 20-årene

Flott med «heng»

- Det idelle brystet har mer tyngde i nedre del av brystet enn på oversiden. Det er dråpeformet med et volum som gjør at brystvortene peker oppover, sier Bjørn Tvedt som mener at brystene må sees individuelt tilpasset brystkasse, hofter og skuldre, og også ta hensyn til pasientens alder.

Runde silikonputer som gir volum oppover, derimot, er på full fart ut.

- De er hverken naturlige eller estetisk riktig å gå med ping-pong baller oppunder haken, mener kirurgen.

- Sånn sett bør både Victoria Beckham og Paris Hilton løpe og kjøpe dråpeformede og individuelt tilpassede silikoninproteser i stedet. Hvis de da allerede ikke har gjort det. Men det er dessverre dette underhenget som også har en tendens til å forsvinne med årene.

Virtuelle bryster

Enten vi forstørrer, forminsker eller «bare» løfter brystene våre er det alltid dette henget med de oppadstrebende brystvortene vi ønsker å få tilbake.

- Før inngrepet fotograferer vi kvinnens torso. Deretter får hun datamanipulert inn implantater med ulike størrelser og modeller slik kan hun se det virtuelle «sluttresultatet» presentert i 3 D i forkant.

Men hun står ikke helt fritt til å velge og vrake fra øverste hylle.

- Vi tar hele tiden hensyn til hennens anatomiske forutsetninger, sier Bjørn Tvedt.

- Brystet skal passe til resten av kroppen - blant annet til midje og skuldre, legger han til.

Morsmelktillegg gir yngre bryst

En måte å holde brystene unge og spenstige på er å la være å amme.

- Vi kan like det eller ikke, men sett fra et rent estetisk synspunkt, er dette er like fullt et faktum, sier Bjørn Tvedt.

- Lar du være å amme, blir østrogeneffekten på brystet kortere. Bryststørrelsen går raskere ned og vevet blir ikke så strukket. Flere ammeperioder kan øke «brystalderen» med fem til ti år sammenlignet med resten av kroppen, sier han.

- De aller fleste som ønsker implantater eller brystløft er kvinner rundt 40 år som har fått unnagjort ammeperiodene.

Foryngende implantater

Etterhvert som brystene eldes, blir også det spenstige underhenget borte og brystevortene peker nedover. Dette på grunn av slappere hud, mindre kjertelvev - og tyngdekraften.

- En del slanke eldre kan profitere på implantater. Her har jeg hatt pasienter fra 60 - 65 år og helt opp til 80 år, sier kirurgen.

Et dråpeformet og anatomisk tilpasset implantat gir underhenget tilbake. Samtidig løfter vi også brystvorten og fjerner overskuddshuden.

- Som sagt tar vi hensyn til proposjonalitet og sørger for at det ikke blir mismatch mellom protesen og kvinnen.

Brystreduksjon på trygdekassen

Mens implantater handler om kosmetisk forbedring og velvære, handler brystreduksjon om helse i tillegg.

Se også:Dette må du vite om plastikkirurgen

- Store, tunge bryst kan utgjøre et både fysisk og psykisk problem for mange. Av den grunn får man brystreduksjon på trygdekassen, sier Bjørn Tvedt.

Brystreduksjon er mest vanlig fra 40 år og oppover. Forutsetningen for inngrepet er at du ikke er for overvektig. Har du en BMI over 35 må du gå ned i vekt først. Helst bør du ha en BMI under 28.

- Men store bryster kan faktisk også gjøre det vanskeligere å gå ned i vekt. De kan komme i veien for fysisk utfoldelse ved for eksempel trening.

Ved brystreduksjon fjernes fett og kjertelvev, samt overskuddshuden. Man kan fjerne flere kilo hud og vev i en brystreduksjon.

Aldersavhengig resultat

- Det endelige resultatet vil alltid være preget av hva slags utgangspunkt du har. Alder , hudkvalitet og vev spiller stor rolle. Fordi en kvinne som har passert 50 år har mindre elastisk bindevevsfibre i bryststrukturen, vil hun aldri få brystene til en 35 åring. Men det er jo heller ikke meningen, sier Bjørn Tvedt som understreker at bryster uansett skal se naturlige ut.

Se også: Advarer mot pupper til halv pris

- Det finnes to typer pupper

- Arrene blir som regel mindre og blekere med årene. Men jo eldre du er, jo mindre tydelig er arrdannelsen. Arrdannelsen er individuell , men også avhengig av kirurgen og hvordan det sys. Plastikkkirurger flest syr snitt som gjør arrdannelsen minimal. Men etterbehandling med silikonteip gjør resultatet enda bedre, sier Bjørn Tvedt som understreker at ikke alle kvinner får brystreduksjon på medisinsk grunnlag.

Det kommer an på hvor mye vekt som skal fjernes fra brystet. Dersom det først og fremst er hudoverskudd regnes det som brystløft, og indikasjonen er da hovedsakelig kosmetisk. Inngrepet krever uansett full narkose og er mer omfattende enn å sette inn et implantat.

Redusert følsomhet

Et annet problem er redusert følsomhet rundt brystvortene etter inngrepet.

Se også:Angrer ikke på silikonet

- Med horisontale kutt, kuttes nervefibre og følsomheten rundt brystvortene kan bli mindre. Det gjør at de reagerer dårligere på stimuli - både berøring og temperatursvigninger.

Man har imidlertid utviklet en teknikk med vertikale kutt. Der unngår man skjemmende horisontale arr - og beholder som regel mer av både sirkulasjon og følsomhet, sier han.

Kapselkontraksjon

Når man setter inn implantater kan det etter en stund oppstå kapselkontraksjon. Det er en relativt vanlig komplikasjon som kan komme etter ca. 20 år. Det skjer når bindevevet kapsler inn protesen og gjør den hard. Da er det på tide å skifte den ut. Det er imidlertid et enkelt inngrep, ifølge Bjørn Tvedt som forsikrer om at man kan være helt trygg på dagens silikonimplantater.

- De er av høy kvalitet og konstruert i flere lag slik at innholdet ikke renner ut i kroppen.

Eksempler på inngrep og priser

Prisene på brystkirurgi ligger på mellom 40.000 og 50.000 kroner.

Brystreduksjon, før og etter. © FOTO: Bjørn Tvedt

Brystløft med eget vev etter uttak av eldre implantat. Før og etter. © FOTO: Bjørn Tvedt

Brystreduksjon: ca. 50.000 kroner

Brystforstørrelse med høykvalitets anatomiske implantater: ca 40.000 kroner

Brystløft: ca 40.000 - 50.000 kroner

Brystforstørrelse

Et hudsnitt på noen få cm legges vanligvis i folden under brystet, slik at arret legger seg i brystfolden og blir minst mulig synlig

Snittet kan også legges rundt brystvorten hvis den er stor nok, eller i armhulen. Alt etter hvilken metode som er mest hensiktsmessig.

Implantatet legges som regel under brystmuskelen, men i enkelte tilfeller over muskelen og under vev og kjertler.

Kilde: Fornebuklinikken

Brystløft

Brystløft utføres på samme måte som brystreduksjon, men er mindre omfattende

Kun overflødig hud fjernes slik at arrene blir mindre og av og til helt fraværende

Ofte legges det inn en protese samtidig

Kilde: Fornebuklinikken

Brystreduksjon

Det gjøres et snitt rundt det mørke området rundt brystvorten (areola)

Snittet går loddrett nedover og langs den naturlige folden på undersiden av brystet

Overflødig hud og fettvev fjernes

Brystvorten og areola med tilhørende nerver og blodårerflyttes opp i sin nye posisjon. Også en del av brystkjertelen fjernes i inngrepet.

Den gjenværende huden fra begge sider av brystet trekkes ned og huden syes igjen rundt areola.

Kilde: nhi.no

Forum: - Liten kropp, men stor mage. Se hva plastikkirurgen svarer

God holdning hjelper på helhetsinntrykket

- Raskeste veien til et flottere, yngre brystparti er å rette seg opp i ryggen, sier Christine Thune, fagsjef for Trening i helse - og treningskjeden Stamina og utdannet faglærer i idrett fra Norges Idrettshøgskole i Oslo.

Se også: Brystene dine eldes fortere enn resten av kroppen

Brystene kan du imidlertid aldri trene tilbake i en spretten fasong. En sterkere overkropp og flottere holdning kan derimot gjøre brystimplantater unødvendige.

- Det er viktig å trene holdningsmusklene, det vil si musklene i øvre del av ryggen og baksiden av skuldrene, sier Thune og foreslår fem øvelser som direkte og indirekte påvirker bryster og holdning.

De har ikke en eneste muskelfiber. Men en rank kroppsholdning vil påvirke utseendet positivt, og også kunne bidra til «å løfte» brystene noe.

- Ved å trene den omliggende muskulaturen, vil man få et flottere torso. Det gir et spenstigere helhetsinntrykk, sier Thune som mener at man må tenke hele kroppen og ikke bare bryst når det gjelder helse og estetikk.

- Veltrente armer, skuldre, brystmuskulatur og holdningsøvelser i øvre del av ryggen har mye å si for helhetsinntrykket, sier Thune som presiserer at man heller ikke skal glemme bena og det spenstige frasparket..

Styrketrening viktig etter overgangsalderen

- Benkpress, push-up og brystpress med håndvekter er eksempler på effektive styrkeøvelser for bryst og armmuskler, mens roøvelser er bra for øvre del av ryggen og baksiden av skuldrene, sier Thune.

Hun foreslår regelmessig styrketrening som bot mot kroppslig forfall som også bidrar til hengepupper.

- Å trene styrke er spesielt viktig for kvinner i overgangsalderen. Det motvirker muskeltapet som kommer med ca 10 prosent årlig fra 30 - årene. Og muskler er alfa og omega for en sunn og sprek kropp og flott holdning, sier Christine Thune.

Se også: Slik knekker du BH-koden

Riktig BH beste løsning?

Det bør være gode, helsemessige grunner til at kvinner skal foreta brystkorreksjoner når mange BH-modeller av høy kvalitet og med gode innlegg gjør samme nytten, mener stylist Hilde Ottem.

Hun har jobbet med alle type kvinner i en årrekke.

- Vil du ha en flott og ungdommelig byste, kommer du veldig langt med riktig BH. For mange kvinner, yngre som eldre, slanke som overvektige burde det være førstevalget før de eventuelt legger seg under kniven, mener hun.

Mange «BH- synder»

- Når kvinner søker klesråd, er det første jeg spør om: hva slags BH har du. Her er det mange som "synder". Typisk er å bruke gamle, slarkete saker med løse stropper som får brystene til å sige langt ned på navlen. Eller cupper som er for små, slik at brystene siger utover i armhulene. En god BH derimot holder puppene fast i en riktig form.

Store bryster mer «krevende»

Riktig BH gir også fasong til resten av kroppen, ifølge Ottem.

Se også:Se hva som skjer når vi løsner BH-en

- Du får mer midje og en slankere figur med litt "korsetthjelp". Tilsvarende gjør også en slaskete BH midjen mindre og du ser en størrelse større ut. Men er du en voksen og velvokst dame, bør du kanskje skygge unna kjedebutikkene og gå i en undertøysforretning med godt utvalg for ditt behov - og større ekspertise.

- Vær heller ikke for redd for å kjøpe BH er som sitter godt over ryggen. De vil utvide seg etter kort tids bruk, sier hun.

- Du kan starte ytterst på kneppingen bak og gå innover etterhvert som BH`en blir ledigere.

Kvinner med liten byste har det nok enklere enn sine barmfagre medsøstre. De kan trygt oppsøke kjedebutikkene, hvor det forøvrig selges mange kvalitets BH `er for små og middels store bryster også.

Den viktigste holdningen

Men den viktigste «kroppsholdningen» er kanskje din egen innstilling.

- Dersom kvinner legger inn implantater i brystene for å imponere omgivelsene, bør de heller gjøre noe med innstillingen til egen kropp. Og ønsker de perfekte bryst for å tilfredstille en kravstor partneren, bør de kanskje vurdere å bytte partner, mener hun.

- Men det er en ting de bør huske på. Selv den beste BH mister spensten etter et halvt års daglig bruk. Da er det på tide å bytte den ut, sier Hilde Ottem.

LES OGSÅ:

Advarer mot pupper til halv pris

Lager pupper av rumpefett

Forum: - Hvor finner jeg BH som passer til store pupper?