Gå til sidens hovedinnhold

Fikk 25.000 av Karita

Karita Bekkemellem hedret ildsjel.

(SIDE2): Fysioterapeut Else Rustberggård fra Hemsedal fikk fredag overrakt «Brystkreftprisen 2008» av tidligere statsråd Karita Bekkemellem.

Det er Foreningen for brystkreftopererte (FFB) som står bak prisen, og Karita Bekkemellem delte ut utmerkelsen på 25.000 kroner.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Brystkreft er den hyppigste kreftformen blant kvinner i Norge og i den vestlige verden. 2673 kvinner fikk denne sykdommen i Norge i 2006, ifølge Kreftregisteret. Det er ingen sikker kunnskap om årsakene til kreftsykdommen, men risiko synes å være knyttet til arv, hormonelle- og sosioøkonomiske forhold, høyde og vekt. Av kvinner som rammes av denne kreftformen regner en i dag med at fem til ti prosent av tilfellene skyldes arv.

- Ildsjel
Rustberggård fikk årets pris fordi hun har engasjert seg mot brystkreft langt utover det forventede. Juryen skriver blant annet følgende om årets vinner:

«Årets vinner har i alle år vært en ildsjel for pasientene sine langt utover sin jobb. Hun er et unikt menneske, meget godt oppdatert når det gjelder behandling og forskning innenfor feltet brystkreft. Derved kan hun gi pasientene sine best mulig informasjon og trygghet i behandlingen. Hun behandler hele personen, ikke bare for den plagen de kommer for å få hjelp for. Er pasienten for syk til å komme til henne drar hun på hjemmebesøk.»

Det kan være en enkeltperson fra fagmiljøet eller blant annet forsker, lege, helsepersonell eller institusjon som får den årlige utmerkelsen.

Sjekk brystet
Brystet består av kjertler og annet vev og kan kjennes knudrete. Bryst - vevet endres med alder, menstruasjonssyklus, graviditet og amming. Derfor er det viktig å gjøre seg kjent med sitt eget bryst og å selv undersøke dette regelmessig, skriver Kreftforeningen på sine hjemmesider.

Symptomer:
- Kul/hevelse/uregelmessighet i brystet – som ikke endrer seg med menssyklus
- Kul/hevelse under armen og/eller på halsen. Lymfeknuter i dette området drenerer bryst – vev, derfor kan slike symptomer skyldes brystkreft
- Smerter i brystet
- Sekresjon fra brystvorten
- Endringer i brystets hud og struktur, slik som «appelsinhud», utslett, fordypninger, innadvendt brystvorte

Mammografi en viktig undersøkelse for å oppdage brystkreft så tidlig som mulig. Stortinget har vedtatt at alle kvinner mellom 50-69 år skal få tilbud om mammografi hvert annet år.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken