Gå til sidens hovedinnhold

Fikk kreftbeskjed på 30-årsdagen

Mari Fagerheim (36) oppdaget en kul i brystet for seks år siden.

(SIDE2): - Min mor hadde hatt brystkreft året før så jeg var ekstra oppmerksom når det gjaldt å undersøke meg selv. Jeg kjente en kul. Det var helt tydelig en kul!

Likevel trodde ikke Mari Fagerheim at hun hadde kreft.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Fikk ikke angst
- Først tenkte jeg at jeg også hadde fått brystkreft slik mamma hadde. Kulen var på akkurat samme sted som henne også. Men så tenkte jeg, «nei», det er ikke det.

For sikkerhetsskyld gikk Mari til legen, som viste henne videre til ytterligere kontroll.

Den dagen Mari fylte 30 år kunne hun ringe for å sjekke resultatet fra undersøkelsene.

- Jeg fikk beskjed over telefonen. Det var et sjokk. Men jeg tror at samboeren min og familien min tok det hardere enn meg. Jeg fikk ikke dødsangst eller tanker om å dø.

- Det var vanskelig å begripe hva sykdommen innebar, og jeg måtte fordøye beskjeden en stund før det gikk opp for meg at jeg var syk.

LES OGSÅ:Menn kan få brystkreft

Bursdag som planlagt
En uke etter at Mari fikk beskjed om at hun hadde brystkreft, feiret hun 30-årsdagen sin.

- Det var spesielt, alle visste om det. Det ble en del følsomme taler, og samboeren min syntes det var veldig trist. For min del ble det en hyggelig dag.

- Jeg er i utgangspunktet en sånn som ikke tar sorgene på forskudd. Mamma ble jo frisk, det var den eneste kunnskapen jeg hadde om brystkreft.

Noen dager senere gjennomførte Mari en brystbevarende operasjon på Ullevaal universitetssykehus.

Følte seg isolert
- At jeg måtte få cellegift etterpå var et sjokk. Det var først da jeg fikk cellegift at jeg følte meg ordentlig syk. Jeg ble dårlig og jeg mistet håret, sier hun til Side2.

På den tiden var hun student og skrev hovedoppgave. Mari mener at om hun hadde vært i arbeid, så hadde det vært lettere med tanke på å ha et daglig miljø og kolleger rundt seg.

- Jeg gikk på noen forelesninger, men var ikke i noe studiemiljø på den tiden. Jeg følte meg isolert fra dagliglivet, sier hun.

Hun gjennomførte seks cellegiftkurer, deretter fulgte en ukes opphold hvor hun dro på ferie utenlands. Kort tid etterpå ventet strålebehandling.

Den 6. januar 2003 fikk Mari beskjed om at hun hadde brystkreft. August samme år var hun blitt frisk.

Mange tanker før kontroll
- Nå har jeg det fint. En stund før jeg fikk brystkreft prøvde vi å få barn. Etter å ha tatt cellegift må man vente ett år med å prøve å få barn. Vi var jo redde for hva giften hadde gjort med kroppen min, og at jeg kanskje ikke skulle kunne få barn.

- Men etter en stund ble vi gravide med vårt første barn, og har nylig fått en liten baby til, forteller hun.

Nå er Mari 36 år. Selv om hun er frisk ligger tankene om kreften alltid i bakhodet. Hun går til årlige kontroller.

- Når tiden for kontroll nærmer seg, er jeg nervøs. Men jeg må leve som om jeg er frisk, jeg er jo det. Men jeg har alltid angst for tilbakefall.

Mari synes det er viktig med Rosa Sløyfe-aksjonen, og all fokus på brystkreftsaken. Hun påpeker at det stadig blir bedre behandlinger og at flere overlever.

- Det er mange som opplever, eller kjenner noen som får kreft. Da jeg ble syk, ble mine venninner oppmerksomme på at de ikke er udødelige de heller.

I oktober måned hvert år markeres Rosa sløyfe med aktiviteter landet rundt for å øke kunnskapen om brystkreft og samle inn penger til brystkreftforskning.

Kommentarer til denne saken