Gå til sidens hovedinnhold

Store babyer risikerer brystkreft

Fødselsvekten kan ha noe å si for risikoen for brystkreft, ifølge ny forskning.

(SIDE2): Jentebabyer som er større enn gjennomsnittet i både vekt og høyde har større risiko for å utvikle brystkreft, bekrefter nye analyser.

Gjennomgangen av 32 studier beviser at over 600.000 kvinner gir sterke indikasjoner på en slik link. Det melder BBC News tirsdag.

LES OGSÅ: Flere overlever brystkreft

Utsatt for mer østrogen
Teamet fra The London School of Hygiene and Tropical Medicine mener fødselsstørrelsen kan forklare hele fem prosent av alle typer brystkreft.

En teori er at større babyer kan være utsatt for mer østrogen og andre hormoner inne i magen.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

En halv kilo økning i vekten ga syv prosent større risiko for brystkreft, ifølge forskerne. Men det var lengden på babyen som så ut til å gi sterkest uavhengig risiko.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lengden påvirker mest
Risikoen for å utvikle brystkreft for kvinner på 80 år var 11,5 av 100 for de som målte 51 centimeter ved fødselen og 10 av 100 for de som var kortere enn 49 centimeter.

Den økte risikoen, selv om den er beskjeden, føyer seg inn i rekken av faktorer som kan påvirke risiko for brystkreft som for eksempel alkoholkonsum, skrev forfatterne av analysen.

- Lite er kjent fra hvordan før-fødsel miljøet kan påvirke kreftrisiko senere i livet og vi trenger å gjøre mer forskning på området, sa professor dos Santos Silva.

Vil du vite mer om brystkreft? Les mer på Kreftforeningens sider her (Ekstern lenke)

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos to friluftsgiganter