Gå til sidens hovedinnhold

Brystkreft: Slik sjekker du brystene dine

- Det er ikke uvanlig at det er partneren som finner en kul i kjærestens bryster, sier krefsykepleier.

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/player?auth=emHLp57KEB0hMsaL3bNTC-ViaqCfkIsEtnG6xV4lTpS46KMG7oeJQn7r0550M39QMa2hwS01_YqQ6J91K3lpWYe-vBdK4XUm&jsonp=screen9.api.embed&screen9="+typeof(screen9);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

(SIDE2): Rosa Sløyfe-aksjonen er i gang for fullt, og også i år er temaet uhelbredelig brystkreft. Vi har intervjuet trebarnsmoren Kristin Storhaug, som har levd i fem år med en krefttype det ikke finnes medisin for.

Én gang i måneden

Vi kvinner vet at vi bør sjekke brystene våre jevnlig, men likevel er det nok mange som slurver. Kreftsykepleier og leder for Kreftforeningens Kreftlinje, Else Støring, erfarer at mange synes det er ekkelt. De orker ikke å sjekke så ofte, og synes det føles unødvendig.

Et lite tips fra Side2-redaksjonen hvis du synes det er kjedelig å sjekke brystene dine; hva med å la kjæresten prøve? Det er nemlig ikke uvanlig at kvinner forteller om kuler partneren har funnet, forteller Støring.

Samtidig er det nok best å ta ansvar selv, og Støring anbefaler å sjekke egne bryster jevnlig. Tidlig diagnose øker sjansene for å bli helbredet.

- Altså, dette er jo ikke noe du skal holde på med hver dag. Men jeg vil anbefale å sjekke brystene dine én gang i måneden. Anbefalingen er at du begynner ved 30-årsalder, men hvis du begynner når du er rundt 20 år, det er lettere å lære seg gode vaner hvis man begynner tidlig, sier Støring. sier Støring.

Begynn når du er ung

Sjansen for å få brystkreft øker med årene, men Støring mener likevel at det er viktig å begynne å sjekke brystene sine tidlig. Hun foreslår å sjekke i dusjen, når man er våt og har såpe på hendene.

- Når man er ung så skjer det jo mye, og ofte kan eventuelle kuler komme av ulike hormonelle forandringer. Men hvis kulen er der i mer enn to-tre uker, skal man få det sjekket.

LES OGSÅ: Så stor er kulen i brystet før du kjenner den

Kvinner mellom 50 og 69 år får i tillegg innkalling til mammografi, et tilbud Kreftforeningen absolutt anbefaler å benytte seg av.

Slik gjør du det

I videoen over kan du få en detaljert gjennomgang av hvordan du sjekker brystene dine. Kreftforeningen har også en detaljert forklaring i brosjyren «Bli kjent med brystene dine», men vi har også oppsummert punktene her:

1. Still deg opp foran speilet i bar overkropp. La armene henge slapt ned. Se nøye på brystene. Har de forandret form siden sist du undersøkte dem? Viser huden eller en av brystvortene tegn til inndragning? Eksem?

2. Strekk armene i været. Se etter de samme tingene som ved forrige punkt. Endrer brystene form når du har armene over hodet?

3. Løft høyre arm over hodet og føl med lette trykk med venstre hånd rundt hele høyre bryst. Bruk fingertuppene til å kjenne etter mens hånden ligger flatt mot huden. Begynn med brystvorten, og gå utover i sirkler til hele brystet er undersøkt. Klem også lett på brystvorten for å se om det kommer noe ut av den.

Gjennomfør samme undersøkelse av venstre bryst.

4. Ikke glem armhulene. Disse skal du også gå systematisk gjennom, på samme måte som du undersøkte brystene.

Og helt til slutt: Kuler i armhulene og brystene trenger ikke å bety kreft, men hvis de vedvarer i mer enn 2-3 uker så må du få de sjekket.

LES OGSÅ: Flere får kreft av dette enn av røyk

Kommentarer til denne saken