Gå til sidens hovedinnhold

Slik ser ett år med brystkreft ut

Emily Helck tok bilder av seg selv over et år med cellegift.

HTML EMBED

SE VIDEO: Klikk på playknappen over for å se Emilys år med kreftbehandling.

(SIDE2:) I august 2012 måtte Emily Helck (29) operere bort begge brystene på grunn av brystkreft.

Husker ikke dagen bandasjen ble fjernet

- Jeg husker ikke hvordan det så ut da legene fjernet bandasjen. Jeg følte det som om jeg så meg selv fra andre siden av rommet, sier Emily Helck.

Så da operasjonen ble fulgt opp av et år med cellegift og strålebehandling, bestemte Emily seg for å fotografere seg selv under hele prosessen. Bildene har hun satt sammen til en litt over et minutt lang video som viser hvordan kroppen hennes forandrer seg med den tøffe behandlingen.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

- Det begynte først med hårtap og få håret tilbake, men kroppen min endret seg drastisk også, og du kan se hvordan behandlingen tar på, sier Helck nå i etterkant.

- Hver dag jeg satte på kameraet var en annen uke forbi. Eller var det en tapt uke? Skriver hun. Hun skriver at hun klamret seg til ordet «normal»-

- Jeg gjorde alle Emily-tingene, slik at ikke jeg også døde på samme måte som kreftcellene mine (og hårrøttene), skriver hun.

Plager etter operasjonen

Emily Helck skriver også åpent om plagene hun har hatt etter operasjonen. Blant annet har hun ikke fått fjernet drenet etter operasjonen før nå fordi det væsket hele tiden.

- Kroppen ligger ikke tomme rom, så den fyller de opp med væske, skriver hun på bloggen sin.

Helck sier hun har lagt ut videoen på YouTube fordi sykdom som dette alltid gjør folk redde.

- For meg er alltid det ukjente verre enn realitetene. Håpet mitt er at når jeg viser hva jeg har gått gjennom, så kan jeg kaste litt lys over det ukjente folk ikke vet noe om, sier hun.

Rammer stadig flere

Kreft er på fremmarsj i Norge.Totalt fikk 16.189 menn og 13.718 kvinner kreft i 2011, ifølge kreftstatistikken som Kreftregisteret publiserte onsdag. Det er 1.636 flere enn året før. Prostatakreft, brystkreft. lungekreft og tykktarmskreft er de vanligste kreftårsakene.

Brystkreft er den vanligste kreftformen for norske kvinner, med 3.094 registrerte tilfeller i 2011. Samtidig dør færre i dag enn tidligere.

605 kvinner døde av den samme år. Det er det laveste tallet siden 1980-tallet.

- Fra 2002 til 2010 har dødelighetstallene gjennomsnittlig ligget på 680 dødsfall i året, så dette er en markant og gledelig nedgang , sa Kreftregisterets direktør Giske Ursin til NTB.

Lungekreft er den kreftformen som tar flest liv i Norge.

Hva skjer når vi får kreft?

Ved kreft har det oppstått skader (mutasjon) i cellens arvestoff, slik at cellene deler seg ukontrollert. Etter hvert som disse kreftcellene fortsetter å dele seg ukontrollert, skjer det en opphopning av kreftceller i organet der veksten startet. Det vil etter hvert dannes en kreftsvulst. Det kan ta opptil 20 år fra første gang det skjer en feil ved celledelingen til en svulst er stor nok til å bli oppdaget. Etterhvert vil den også kunne gi symptomer.

Rosa Sløyfe-aksjonen pågår i hele oktober. Side2 ønsker å sette fokus på denne aksjonen.

LES MER HER:

- Da jeg fikk den beskjeden, våknet tigeren i meg
- Mammografi redder liv
Brystkreftforeningen: Fikk inn 22 millioner kroner i fjor

Matthew Williamson for Lindex: - Skandinaver er mer klassiske enn briter

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken