Gå til sidens hovedinnhold

Bryt din dårlige vane

Det tar 21 dager å bryte en vane. Du krysser ut dagene, vi gir deg 7 vanebrytende tips som hjelper.

(Womanweb.no): Å bryte en vane er vanskeligere enn å lære noe nytt. Eksperter mener det tar 21 dager, fordi musklene og nervene husker bevegelsen så godt og derfor gjør den automatisk. Cluet er derfor å erstatte den dårlige vanen med en ny og bedre vane. I stedet for å bite neglene, fil dem.

Som ekstra hjelp på veien har psykolog og selvhjelpsekspert Dr. Phil laget sju steg som garantert vil skubbe deg i riktig retning.

Start ditt vanebrytende arbeid, heng lista på kjøleskapet og kryss av etter hvert som du fullfører oppgavene:

1 Finn ut hvorfor

Det kan ta litt tid før du finner svaret. Spør deg selv hvorfor du har denne vanen. Erstatter den noe for deg? Gir vanen deg noe? Husk å være helt ærlig med deg selv.

2 Tenk rasjonelt

Erkjenn vanen heller enn å benekte den. Hvis du trivialiserer vanen og forsvarer den, blir du heller aldri kvitt den. Fortell deg selv, og gjerne andre, at nå er det slutt. Slutt, I tell ya!

3 Gi deg selv alternativer

Vi bryter ikke vaner uten å erstatte dem. Dårlige vaner gir deg alltid noe positivt tilbake, ellers ville du ikke hatt dem (se pkt 1). Erstatt den derfor med noe positivt og gøy.

4 Finn dine fallgruver

Fallgruven kan være en situasjon eller en tid på dagen ... hva som helst. Hvis du vil slutte å impulshandle, styr unna klessalg. Bryt mønsteret som støtter og forsterker vanene dine.

5 Få en ny livsstil

Det handler ikke om viljestyrke, det handler om programmering, mener Dr. Phil. "Jeg slutter" er ikke nok i seg selv. Ha en plan, enten den er nikotintyggis eller personlig trener.

6 Skap et nettverk

Del planene dine om å bryte vanen med andre, dette gjør at du blir holdt ansvarlig hvis du bryter løftet ditt. Det er også viktig at personene du velger er positive og støttende.

7 Belønn deg selv

Å bryte en vane er vanskelig, så ikke glem å gi deg selv en fin belønning når du når målene dine – også underveis. Den første fylla uten røyk, for eksempel – stor premie, stor.

Les også:

Er du bekymret?

Trenger du en makeover?

Få drømmeklippen

Denne saken er laget av www.Womanweb.no

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken