Det lille mobilselskapet Bipper ble startet opp av norske Silje Vallestad for fire år siden, og hadde et litt annet fokus enn mange av de mer kjente apputviklerne.

Vallestad hadde et mål om at mobilen skulle gjøre hverdagen din tryggere. Og utover å lage en omfattende applikasjon for foreldrekontroll på barns mobiler, utviklet selskapet sikkerhetsappen «bSafe».

Dette var i utgangspunktet en applikasjon som skulle gjøre det tryggere for kvinner å gå ute. Ved å bare trykke på én knapp, kunne man sende nødmeldinger til sine venner om at man var i trøbbel, inkludert GPS-koordinater. Dermed kunne vennene kontakte politiet om at noe var i gjerde om en for eksempel ble overfalt.

Ifølge Vallestad er det over 300.000 personer bare i Norge som benytter seg av applikasjonen, fordelt på iPhone og Android.

- Har reddet liv

Bakgrunnen var at undersøkelser de gjennomførte, viste at veldig mange benyttet telefonen til trygghetsformål - gjerne ved at man ringte, eller latet som man ringte noen - når man var ute på gaten.

- Dette er noe vi vet har reddet liv, sier Vallestad til Side3.

Den første appen var i stor grad laget for kvinner, men ble i stadig større grad tatt i bruk av menn.

- Målet vårt ble derfor å gjøre «bSafe» til en totaltjeneste for alle, fra barn til godt opp i voksen alder, forteller hun.

Tas til et nytt nivå

Applikasjonen har derfor utviklet seg til det Vallestad kaller et mikrososialt nettverk som handler om sikkerhet, fremfor å være enveiskommunikasjon i en nødssituasjon. I fokus er fortsatt muligheten til å sende nødmeldinger til sine venner om det skulle skje noe mens en er ute og går, men nå kobles alle i vennegjengen sammen i et nettverk slik at man i mye større grad kan passe på hverandre.

I fokus er en ny kartintegrering der du kan dele posisjonen din med dine venner, slik at de kan «følge» deg hjem. Posisjonen din blir bare delt når du selv ønsker det. Når en ønsker at noen skal følge med, sendes det en tekstmelding til vennene om at du nå deler posisjonen din.

Applikasjonen har også fått en egen tidsfunksjon, slik at telefonen automatisk sender advarsel til dine venner om du ikke har kommet fram i tide.

Dermed er en ikke avhengig av å faktisk ha telefonen i hånda for å kunne sende nødinformasjon.

- Dette fungerer spesielt fint hvis en er på joggetur og vet omtrent hvor lang tid dette tar. En definerer en tidsperiode, og om en ikke har sjekket inn, går alarmen automatisk, sier hun.

- I tillegg til å sende melding og ringe opp dine «guardians», så tar telefonen video i 10 sekunder som automatisk lastes opp på en trygg server. Det gjør at en kan få et visst innblikk i hva som har skjedd, selvsagt forutsatt at telefonen vendes i rett retning, forteller Vallestad.

Hva med epleslang?

Det var tidligere i vinter et stort fokus på overfall og tyveri av mobiltelefoner. Tyvene har i stor grad gått etter personer som har holdt telefonene sine synlige.

- Det med mobiltyver vil avhenge av hvor man bor, men du kan selvsagt ikke gardere deg mot alt. Men applikasjonen er ikke avhengig av at du går med telefonen i hånda, både «follow me»-funksjonen og tidsalarmen vil fungere uansett, påpeker hun.

Slippe unna dårlig date?

Appen har også fått på plass «falske oppringninger», der du kan programmere telefonen til å ringe fra et nummer du selv definerer, gjerne med en tidsforsinkelse.

- Det er en fantastisk unnskyldning for å for eksempel slippe unna en dårlig date, sier Vallestad.

Bort med betaling

Den største endringen med appen for mange kan nok likevel være at Bipper går bort fra abonnementsløsning.

- Vi dropper årsavgiften på 120 kroner, og det kommer heller ikke noen reklame, sier hun.

- Hvordan skal dere da tjene penger?

- Vi kommer til å utvide med profesjonelle trygghetstjenester, som å koble «bSafe» opp mot alarmsentral og lignende tjenester. Dette kommer til å komme tidlig i Norge, sier Vallestad, uten at hun vil navngi hvilke partnere som eventuelt står klare.

- Hva med AMK/112?

- Litt av utfordringen her er at AMK ikke mottar SMS, så en er avhengig av at andre tar hånd om det for deg. Når en får oversendt GPS-koordinater, er det veldig enkelt å varsle politiet, konkluderer hun.