TRONDHEIM/GARDERMOEN (Nettavisen): De store politiske kampene har så langt uteblitt fra Senterpartiets landsmøte. Det er kanskje lett å være enig med seg selv. Og hva gjør en politiker med taletid da? Langer ut mot noen andre, selvfølgelig. Gjerne budsjettpartneren som kuttet i boligsparing for unge og gjorde det hakket vanskeligere å være ungdomspolitiker i et valgår.
– Argumentet på venstresiden er at det bare er rike pappagutter som sparer i BSU. Men vet dere hva?
Hele salen venter i spenning.
– De rike pappaguttene får penger uansett!
Salen bryter ut i applaus.
Provosert av riking-retorikk
Talen ble holdt av Sigrid Sagabråten, sentralstyremedlem i Senterungdommen. Til Nettavisen forteller hun at innlegget ble til samtidig som det ble sagt. Men saken har engasjert henne lenge, for Sagabråten er en av mange som sparer til bolig:
– Jeg har spart siden jeg var konfirmant. Om 3-4 år har jeg nok egenkapital for å få lån, forteller hun.
Tidligere kunne både vanlige folk og pappagutter sette inn 27.500 kroner årlig i ordningen som kalles Boligsparing for unge (BSU). Gjorde man det, ble man belønnet med 5500 kroner i skattelette. Men så kom budsjettforliket mellom regjeringen og SV. Der hadde politikerne valgt å spare 600 millioner kroner på å redusere skattefradraget til 2750. Altså halvparten.
Og skal man tro Senterparti-politikeren er det SV som har skylda:
– Argumentet fra venstresiden er at det kun er de rike som sparer BSU, og at det er foreldrene som gir penger til sparing. Og ja, det er sånn for noen. Vi benekter ikke at det finnes. Men, for majoriteten av ungdom så må du spare sjøl. BSU er et av de beste tiltakene vi har, sier Sagabråten, og fortsetter:
– Når SV er så bekymret for pappaguttene, gjør de at de som jobber og sparer sjøl mister en viktig mulighet til å spare nok egenkapital.
– Senterpartiet sitter i regjering - med finansministeren. Hvordan føles det at dere fører en politikk du er så sterkt imot?
– Det gjør ganske vondt. Jeg synes det er veldig vanskelig å forsvare, og det er mange i Senterungdommen som sier det samme, forteller hun.
Fakta om BSU
- Boligsparing for ungdom (BSU) er en spareform som gir skattefordeler for personer fra 13 år til 33 år.
- Maksimalt årlig innskudd er 27.500 kroner. Maksimalt innskudd totalt som gir skattefordeler er 300.000 kroner.
- Man kan få inntil 2750 kroner i året i fradrag på inntektsskatten ved å bruke BSU (10 prosent).
Kilde: Skatteetaten
Kaski: – Ustilig
Nettavisen møter SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski på Gardermoen, hvor partiet har sitt landsmøte. Hun er ikke imponert over kritikken:
– For det første så er det ikke SV som har brukt begreper som rike pappagutter. Det får Senterpartiet og hun ta på sin egen kappe, sier Kaski bestemt.
– Men det er hevet over enhver tvil at BSU har en dårlig fordelingseffekt, fordi det er naturlig nok sånn at de som er mest bemidlet får utnyttet den skattefordelen og subsidien i størst grad: Det er en overføring til de som har mest.
– Hva tenker du om at det kommer så krass kritikk mot dere fra Senterpartiets landsmøte?
– Det blir jo litt knuffing i forbindelse med landsmøter, og det har jo vært flere angrep fra Senterpartiet på SV på dette landsmøtet. Det er kanskje ikke så strategisk i den situasjonen vi står i, svarer Kaski.
– Hvilken situasjon sikter du til?
– Regjeringa gjør det ikke godt på målingene, og vi ser at det rødgrønne flertallet er i ferd med å ryke inn mot 2025-valget. Det er helt greit å være uenig og kritisere i sak, men å bruke landsmøtene til det synes jeg ustilig og ikke spesielt strategisk.
Hun mener Senterparti-politikeren også tar feil når hun legger «all skyld» på SV.
– Jeg er klar over at alle delegater kanskje ikke har full oversikt over hva som er gjort i budsjettforhandlingene. Dette er noe Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV har stått sammen om, sier SVs finanspolitiske talsperson.
– Så du mener at Senterpartiet er enig i det her?
– Ja. Det er nok lurt å ta det opp med eget parti. For dette er noe vi har funnet veldig sammen om.
Til kamp mot eget parti
Og det har Sagabråten tenkt til å gjøre. Senterungdommen har fremmet et forslag om å reversere kuttet, og i tillegg øke det totale sparebeløpet fra 300.000 kroner til 400.000 kroner. Forslaget skal stemmes over i morgen, søndag.
Men det er ikke sikkert Senterungdommen får viljen sin, for i eget parti er det stor uenighet om forslaget. Sørgård må klare å snu egne partifeller få gjennomslag.
– Det betyr vel at flere i partiet ditt støtter kuttet?
– Ja, det er delte meninger. Men jeg er usikker på om det er fordi de faktisk mener det eller at redd for at det blir for dyrt.
– Og hvis dere får gjennomslag i eget parti, hva er neste steg?
– Da bør det synes i neste statsbudsjett, slår Sagabråten fast.