Gå til sidens hovedinnhold

Tidenes guttetur?

Reportasje

Skyting, strippeklubb og store mengder ungarsk øl.

Budapest, Marmara Hotell. Søndag klokken 11.30: «Hvor er jeg?» er første tanke som treffer meg i det sollyset gjennom hotellromsvinduet treffer ansiktet. Kvelden i forveien er som en tåke av filmsnutter i hodet som kort oppsummert inneholder, vel, nakne damer. Mange nakne damer.

Det slår meg fort. Jeg er i Budapest. Med på en guttetur langt utenom det vanlige.

Gardermoen, fredag klokken 9.30:

Klokken har så vidt passert hva som normalt ville vært tredje kaffekopp på jobb. Men denne fredagen er det ikke en sliten kontorpult som venter.

Nei, det er fire unge menn som er klare for en etter planen heidundrende helg i en av Europas vakreste hovedsteder.

Tre av guttene i gjengen har reist ned noen dager tidligere, så fotografen og undertegnede møter ettersleperne på stedet der gutteturer ofte starter: I baren på flyplassen.

Til tross for en ølpris på langt over hundrelappen for halvliteren, er stemningen god.

- Det blir nok noe billigere når vi kommer ned, sier Nils til lett humring fra de andre rundt bordet.

«Bli kjent»-runden går raskt. Man skulle tro at syv gutter som reiser på tur sammen for å drikke, skyte med våpen og besøke noen av Budapests strippeklubber ville ha kjent hverandre i lang, lang tid, men det er ikke tilfellet for våre utvalgte. Det viser seg at flere av gutta i gjengen ikke kjenner hverandre spesielt godt fra tidligere og at gruppas superlim Carl, er primus motor for reisen.

Carl er i den delen av gjengen som har reist ned noen dager i forveien.

Men gamle kjenninger eller ei, latteren sitter uansett løst og etter at Chris har fortalt en altfor, altfor grafisk røverhistorie, synes stemningen for helgen å være satt.

Hooters

En kort flytur senere befinner vi oss i Budapest, med storslåtte bygninger, spektakulære kirker, et vell av museer og historiske monumenter.

Budapest har alt et kulturhjerte kan begjære, men ingen av disse stoppene står på programmet denne helgen. Reisebyrået Pissup har byttet kirker og museer ut med våpen, damer og alkohol. Alt de mener gutteturen, som Side3 er invitert med på, skal være.

Etter å ha sjekket inn på hotellet og møtt de andre gutta, er alle klare for å starte dagen. Første post på programmet er «Hummer limousine», men ettersom det ikke er før om noen timer, bestemmer gutta seg for å få inntatt en sen lunsj. Valget faller på en restaurant som lover lokalt innhold, restaurantkjeden «Hooters».

Restauranten, som er kjent for kyllingvinger og snertne damer, synes å være det mest naturlige startstedet for helgen. Servitørene er av den meget søte, ungarske sorten. Det lover godt, mener gjengen.

- Litt harry, men det får man tåle

Etter å ha drukket et ukjent antall pitchers med øl og kastet i seg noen burgere, går praten raskt. Det er en sammensatt gjeng som har tatt turen. Mannen som trekker i trådene er Carl. Han har invitert med seg tidligere kollegaer, venner og venners venner. Det er «bromance» på høyt nivå.

Carl viser seg å være meget glad i en fest og har lang fartstid fra bak bardisken i diverse barer i Syden.

Haakon, en av Carls tidligere kollegaer fra Syden og en av gutta som skal få mest valuta for pengene på reisen (vi kommer tilbake til det litt senere), forteller at Carl er den fødte reiseleder.

- Carl arrangerer slike turer hele tiden, så da han lurte på om jeg ville være med, var det ikke noe spørmål om at jeg ville si ja. Det er kanskje litt harry, men det får man tåle, ler Haakon.

- Så du er ikke redd for hva de hjemme tenker om turen?

- Nei, nei. Dette er jo bare for gøy, legger Haakon til og bestiller en ny runde med øl.

Alle gutta i gjengen er single utenom Tobias (som i etterkant har blitt singel). Han forteller at kjæresten var litt skeptisk til turen, men lot ham reise for det.

- Det var greit. Hun var litt skeptisk da hun så bildene i artikkelen, men så lenge hun får lov til å reise på det samme var det greit.

- Dessuten er Tobias en snill gutt, så det går brå så lenge man har tillit, legger Carl til.

I taxien til «Hooters» har et veddemål blitt avtalt: Den første som klarer å få tak i telefonnummeret til en av servitørene, vil få påspandert en runde med øl og shots fra de andre.

Selv om Haakon ser ut til å ha et godt øye til en av jentene og er på vei til å vinne veddemålet, er det Chris som til slutt får det første nummeret.

Men før shots og øl kan bestilles til vinneren, er det noe som må avklares.

- Er du sikker på at det ikke er et fake nummer da? spør en av gutta rundt bordet, til stor latter fra de andre.

Brølet står i taket da det viser seg at servitøren har gitt telefonnummeret til restauranten.

- De har ikke lov til å gi bort nummeret til gjestene, prøver Chris å redde seg inn med.

Etter regningen er gjort opp og obligatorisk bilde med noen av servitørene tatt, velter det inn cirka 30 britiske herremenn. De viser seg å være på utdrikningslag og den «heldige» brudgommen er forvist til et S/M-antrekk sist brukt av «The Gimp» i Quentin Tarantinos «Pulp Fiction».

Første post på programmet

Klokken har passert 19.00 og ute på gaten venter en svær Hummer-limousine. Den svarte farkosten vil i løpet av den neste timen geleide gjengen gjennom Budapests trange gater. Inne i «limoen» venter to strippere.

Allerede før strippingen er i gang, er damene lettkledd ...

Gutta finner sine plasser i bilen og får hvert sitt glass med champagne. Limousinen starter opp samtidig som det angivelig beste Øst-Europa har å by på av trance dundrer over høyttaleranlegget. Stripperne later til å vite hva de driver på med, for i det begge begynner å danse, har latteren blitt til stillhet. Reisefølget ser ut til å være fullt fokusert på showet som foregår centimetre foran dem.

Stripperne åler seg frem og tilbake, opp og ned, og sørger for at alle får tatt en titt. Champagne går ned på høykant. Ikke alle de blyge nordmennene vet hvor de skal sette øynene (inkludert undertegnede), men det har stripperne full kontroll over. Etter hvert begynner de også å engasjere utvalgte i bilen. En slags omvendt stripping har begynt, og damene begynner å løsne belter, kneppe opp bukser og dra av t-skjorter, til stor applaus fra resten av limousinen.

«Bare se, ikke røre»-normen ser det ut til at de har kastet ut av vinduet på Hummeren ...

Etter litt mer åling, tungegymnastikk med noen isbiter som ingen skjønte noe av, nærmer det seg neste post på programmet: «Biff og bryster». En spesialitet fra reiseoperatøren, skal vi tro dem selv.

Konseptet er enkelt. Du spiser først en biff, og til dessert er det strippeshow.

På veien til sportsbaren «Champs» hvor dette skal foregå, krever Tormod at jeg noterer ned at han koser seg.

- Det var meget bra og de stripperne var fine. Forventningene mine ble absolutt innfridd. Det skulle bare vart litt lenger, sier han med en anelse skuffelse i stemmen.

- Det skulle vært tre jenter i stedet for bare to, da hadde det vært helt perfekt, legger Haakon til.

- Det var bra, så jeg klager ikke, altså. Jeg hadde virkelig ikke trodde at de skulle bli helt nakne. Det var bra nivå og flinke jenter, sier Haakon - som om han skriver en stripperanmeldelse.

Biff og bryster

Den som måtte tenke at «Biff og bryster» foregår i et stille avlukke eller en lukket restaurant, tar virkelig feil. Blant andre, vanlige restaurantgjester, blir gruppen geleidet til et langbord.

Etter å ha nærmest blitt tvunget til å shotte de siste restene av champagnen i limousinen, er lydnivået økt betraktelig på gjengen. Det blir ikke bedre av at Carl organiserer en felles Jägerbomb-runde.

Biffen blir fortært raskt, men til ingen stormende jubel fra gutta. Biffen er seig. Likevel, den er ikke hovedattraksjonen på «Champs».

Blant de andre gjestene i restauranten, sitter det en dansk guttegjeng som er på samme tur. Den skandinaviske forbrødringen varer ikke lenge, da det er danskenes tur til «bryst»-delen av programmet. Til vår overraskelse blir danskene bare tatt med bort til et hjørne av restauranten, hvor en tynn, gjennomsiktig skillevegg blir satt opp. Lite blir overlatt til fantasien. Sekunder senere høres høylytt jubel fra bak veggen.

Surrealismen av å spise biff på en sportsbar og se en naken kvinne i øyekroken bak en centimetertykk skillevegg, er vanskelig å beskrive. De danske drengene ser heller ikke ut til å bry seg nevneverdig om de andre restaurantgjestene.

Snart er det nordmennenes tur, men i motsetning til de andre venter et privat rom i enden av lokalet. To strippere dukker opp og velger ut Magnus som kveldens lapdance-«offer».

Etter at alle har sendt den obligatoriske «dette-er-neste-års-julebord»-MMS til sjefen (deriblant undertegnede) og alle klærne har falt, er showet over. Men én ser ikke ut til å være fornøyd. Magnus sitter fortsatt på stolen i det Chris, i et (u)våkent øyeblikk, drar ned buksa og dasker Magnus i ansiktet med familiejuvelene.

Latteren er på gråtepunktet, kanskje forsterket av at Chris og Magnus ikke kjente hverandre for 24 timer siden. Men Magnus tar det med et smil, og det bærer av sted til første strippeklubb.

- Nordmenn kan være de verste

Med i reisefølget er også lokalguiden Xenia. Hun forteller at hun trives godt, spesielt med nordmenn.

- De har som oftest mye humor og selvironi, men de kan også være de verste. Ettersom dere er et rikt land, er det mange som tror de kan gjøre hva de vil for så bare å betale seg ut etterpå. Vi har hatt tilfeller hvor grupper har rasert hotellrommet og plaget andre gjester, for så å bare bla opp som det ikke betyr noe. Det er aldri hyggelig.

Xenia understreker at de aller fleste av guttene som reiser på slike turer oppfører seg ordentlig, og at de også arrangerer reiser og utdrikningslag for jenter.

18 års aldersgrense

Etter ankomst til turens første strippeklubb, blir vi geleidet inn på et VIP-rom hvor det ikke tar lang tiden før det starter et strippeshow på scenen. På ny kreves det en frivillig fra publikum, og igjen er Haakon som må ta en for laget.

Både strippernes og Haakons klær forsvinner i takt med musikken, og det tar ikke lange tiden før det utarter seg et improvisert sceneshow med 18-års aldersgrense. Jentene ser ut til å klå like mye på Haakon, som han får tilbake, til stormende jubel fra gutta. Sceneshowet avsluttes ikke før de tre deltakerne ligger i voksenversjon av fotballjentenes feiring av VM-gullet i 1995.

Klubben er (ikke overraskende) overfylt med strippere og (noe overraskende) lite menn, så «alle» vil ha en bit av guttegjengen. Med en lapdancepris på 10.000 forinter (cirka 280 kroner) er lista lav for å få en privatdans.

Kalasjnikov - og blandete følelser

Lørdag morgen er det en sliten, men lystig gjeng som møtes for å få seg noe å spise. Alle husker noe, men ingen husker alt - og under den heller smaksfattige frokosten kommer det frem litt av hvert.

Noen dro videre til andre barer, andre hadde blitt igjen på strippeklubben. En hadde også kjørt taxi hele natten på jakt etter én bestemt nattklubb. Forslaget om å sjekke notatblokken for de løse trådene er en håpløs idé, ettersom notatblokken er søkk vekk.

En journalistkollega fortalte en gang: «Det er to ting du aldri må miste som journalist, notatblokken og firmakortet».

Vel, en av to er ikke så ille.

Snatrende maskingevær er muligens ikke kuren mot fyllesyke gutta drømmer om, men like fullt står Kalasjnikov-automatgevær, magnum- og Glock-pistoler på programmet.

En minibuss frakter gjengen til skytebanen.

Banen ligger i hva som ser ut til å være en forlatt bunker fra Sovjetunionens tid. Her dukker en meget blid våpeninstruktør opp. Sikkerheten er i sentrum, og alle våpnene som skal skytes med blir presentert. Tre og tre skal få lov til avfyre på blink.

Tobias lurer på om noen har skadet seg på våpenklubben. En rungende latter fra instruktøren konkluderer med at det ikke har skjedd ... Så langt. Jeg er neimen ikke sikker på om jeg tror han.

Etter at hørselvern og briller er delt ut, kan «moroa» starte. Det virker til å være blandete følelser for å skyte med våpen i gjengen.

Etter instruktøren er ferdig med sitt, er det bare å «ready, steady, shoot», som han sier.

Bang, bang, bang.

Smellet er kraftigere enn forventet fra Kalasjnikov-automatgeværet, og moroa er raskt over. 20 skudd i magasinet går raskt når skuddtakten er på 600 skudd i minuttet.

Våpnene byttes raskt mellom de tre første som skyter. Glock, Magnum, Desert Eagle, pumpehagle og CZ Scorpion er blant våpnene som blir testet ut.

For noen ekstra forinter, kan man også få bryne seg på blant annet M6, MG 42 og 44. Magnum.

- Jeg var litt skjelven i starten, men det ble bra etter hvert. Jeg har ikke noe behov for å være Rambo, men det var fett, sier en.

Chris er enig.

- Våpenskyting var for meg ingenting å hige etter, men det var spennende. Da har jeg prøvd det og.

For andre gikk testosteronnivået i taket.

- Faen så fett. Her er det bare å «gønne» på, skriker Haakon.

Tormod, som viser seg å ha en bakgrunn fra militæret blir dagens helt. Hans blink har nesten bare ett hull, uansett våpen.

Strippelei

Turen tilbake til sentrum brukes til å fortelle røverhistorier fra både guiden og gruppen. Uheldigvis kan ingen av dem komme på trykk her, men la oss bare si at gutter kan finne på mye rart i utlandet.

Lørdagens program består av «strippeguide» i noen timer, men før den tid inntas en bedre middag på en restauranten guiden anbefaler. Middagen er en suksess, og etter at Haakon har delt sine beste sjekkereplikker med resten av gjengen («I wish you were my little toe, so I could bang against you in every room»), går ferden til baren/nattklubben Instant.

Der er det «to for en»-tilbud på shots, og ølen koster fortsatt rundt ti kroner. Dessuten gir besøket på Instant gutta mulighet til å se etter litt lokale jenter.

Chris og Tobias møter noen norske jenter som bor i byen, og da det var på tide å stikke på strippeklubb, har Chris forsvunnet med jentene. Han dukket ikke igjen opp før dagen etter.

Resten av gjengen forsvinner til kveldens første strippeklubb. Klubben er folketom og gutta er litt skuffet over nivået på jentene som danser på scenen.

- Det var penere jenter på klubben vi var i går, sier noen.

Servitøren forteller at kjøpet av en flaske vodka inkluderer to borddanser. Gjengen slår til og de norske guttene blir geleidet til en annen del av lokalet. Noen har fått i oppdrag å velge ut to strippere, og jammen dukker ikke brunetten fra limousinen opp igjen.

Showet er over og idet gjengen er klare for å pakke sakene og forsvinne videre, blir gutta tilbudt «en dusjshow på huset».

- Hva kalte du det?

- Dusjshow.

- Vi tar to, takk.

På ny blir gjengen ført til et annet rom i lokalet, dette med en dusj i hjørnet. Inn kommer brunetten fra limousinen og en annen stripper.

Igjen er det Haakon som må i ilden. Hvorfor akkurat han er et spørsmål ingen har svar på.

De to stripperne beordrer lysluggen til å få av seg klærne og sette seg på en stol i dusjen.

De neste minuttene bruker stripperne på å dusje og såpe inn Haakon og seg selv mest mulig, til stor jubel fra de andre gutta.

Da vaskingen er over og Haakon er ren nok etter strippermålestokken, er gutta egentlig enige om at det har vært nok stripping for kvelden.

De fleste er mer lystne på nattklubb, mens andre vil på brun bar. Mens noen forsvinner inn i nattens mørke, drar brorparten til utestedet «Traffic».

Her er det så lang kø at gutta gir opp. Etter noen mislykkede forsøk i bruken av Haakons beste sjekkereplikker, avsluttes kvelden med en siste runde shots i 06-tiden.

Søndag

Idet fotografen og undertegnede kommer ut av heisen i lobbyen, blir vi nesten slått i bakken av alkoholstanken.

Ikke overraskende er det deler av «vår» gjeng som sitter der. Det viser seg at flere knapt har vært innom sengen.

Og det å dusje er noe som hører Haakon til ...


Side3 gjør oppmerksom på at artikkelen er bearbeidet etter publisering.Side3 har selv bekostet reise og mat.

Kommentarer til denne saken