Diverse artister
Go' natt
Jazzland

Kall det så mye diverse artister som du vil, men dette er et Bugge Wesseltoft-album. Akkurat det gjør jo ikke hele greia noe dårligere. Bugge har stått bak en plate med noen av de fremste kvinnelige vokalistene som tolker tolv nattasanger for barn. Vokalistene er Beate S. Lech, Torun Eriksen, Solveig Slettahjell, Live Marie Roggen, Kari Bremnes og Silje Nergaard.

Sangene er «Vem kan segla förutan vind,» «Byssan lull» og «So ro lillemann» av de aller mest kjente. Du vil også finne sanger som for mange kan være mindre kjente, i hvert fall på meg (skylder herved på mine foreldres sangreportoar under min barndom).

Felles for alle låtene er et ekstremt nedtonet lydbilde (sjokkerende er det vel ikke med tanke på at det er en nattaplate) og utrolig vakker produksjon. For, som sagt, dette er Bugge Wesseltofts plate. Dette er den typen jazzmusikk som er såpass lavmelt at det bare er utrolig vakkert, uansett hvilken forhold man har til jazz ellers.

Så, ok, for voksne er dette bare en vakker plate som man kan ha som sin egen god natt-greie. Målgruppen er her selvfølgelig nok todelt, foreldre som vil ha noe annet enn sine skjærende stemmer (herved undertegnet) og som bruk for å få barn til å sove. Platen er testet på to tvillinger av seks måneder over flere dager (disse to), og effekten har vært god. Veldig god.

Barna har blitt rolige, og har også lyttet til musikken. Selvfølgelig er det ikke akkurat et eksperiment som kan sies å være representativt, men musikken i seg selv er så beroligende på voksne sjeler at det skal være vanskelig å tro at den ikke har samme effekt på de litt mindre utgavene av oss.

Skulle vi finne et ankepunkt er det at to av de vakreste sangene er oversatt til norsk. Si hva du vil, men noen sanger passer faktisk best på sitt originale språk. Ikke det at mennesker som stort sett sier «bæbublabilbabb» bryr seg....

God natt!