Gå til sidens hovedinnhold

Bunnfiske på Wall Street

Oppgang på de amerikanske børsene.

De amerikanske børsene stiger fra start torsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Den brede indeksen S&P 500 stiger 1,03 prosent til 796,21, mens teknologibaserte Nasdaq er opp 0,86 prosent til 1.479,96. Industriindeksen Dow Jones Industrial stiger 0,6 prosent til 7.571,40 poeng.

USA-børsene endte flatt onsdag etter å ha falt tilbake til det laveste nivået på tre måneder tidligere i uken.

- Det er håp om at man ikke vil falle til lavere nivåer, til tross for det faktum at det som virker å være gode nyheter, Obamas boligpakke og den finansielle stimulansepakken – ikke har blitt godt mottatt, sier Andres Bakhos i Princeton Financial Group til nyhetsbyrået Reuters.

Nye ledighetstall
Investorene har etterhvert blitt vant til begredelige ledighetstall. Antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd endte på 627.000 personer i forrige uke. Det viser statistikk fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Ifølge en undersøkelse gjennomført av Bloomberg News ventet økonomene at 620.000 førstegangssøkende skulle møte opp på arbeidskontorene.

Antallet søkere til arbeidsledighetstrygd som har vært søkere i mer enn én uke steg med hele 170.000 personer til 4.987.000. Dette er det høyeste antallet som er målt noensinne.

Prisvekst
På den positive siden viste produsentprisindeksen en vekst på 0,8 prosent i januar. Det viser en rapport som er frigitt av det amerikanske arbeidsdepartementet. Hvis de volatile matvare- og energiprisene utelate viser det som kalles kjerneprodusentprisene en oppgang på 0,4 prosent.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Bloomberg ventet økonomene at produsentprisindeksen ville vise en vekst på 0,2 prosent, mens kjerneprodusentprisene ville øke med 0,1 prosent.

HTML EMBED

Økt oljepris
Oljeprisene stiger i forkant av de ukentlige lagertallene fra det amerikanske energibyrået. Det er ventet at oversikten vil vise en lagerbygging på råolje på 3,2 millioner fat i forrige uke.

Kontrakten på den amerikanske lettoljen handles i ettermiddag for 35,85 dollar per fat, en oppgang på 1,26 dollar fra gårsdagens sluttnotering dagen før. Nordsjøolje er opp 1,34 dollar til 40,89 dollar fatet på råvarebørsen i London.

- Den viktigste årsaken til oljeoppgangen i dag er at dollaren viser noe svakhet mot euro. Det vil alltid være en link mellom disse to, sier analytiker Eugen Weinberg ved Commerzbank i Frankfurt til Bloomberg News.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

HP-utsikter skuffet
Hewlett-Packard la onsdag kveld frem sitt resultat etter fjerde kvartal. I løpet av perioden som strakk seg fra 1. oktober til 31. desember fikk de et resultat på 1,9 milliarder dollar eller rundt 0,75 dollar per aksje. Det er en svekkelse fra 2,1 milliarder dollar eller 0,80 dollar per aksje i tilsvarende periode året før.

Hvis engangshendelser blir utelatt havnet resultatet på 93 cents per aksje, noe som er på linje med analytikernes forventninger.

Når det kommer til utsiktene er ikke de like lystige. I andre kvartal venter HP at resultatet vil havne på mellom 0,70 og 0,72 dollar per aksje, eller mellom 0,84 og 0,86 dollar per aksje hvis engangshendelser utelates. Videre venter de at salget vil falle inntil til tre prosent til 27,5 eller 27,7 milliarder dollar. Analytikernes estimater ligger derimot på 0,89 dollar per aksje fra et salg på 30,95 milliarder dollar.

Fordøyer Obama-pakkene
Markedet fordøyer det nye tiltaket fra president Barack Obama for å hjelpe boligeiere som står i faresonen for å bli rammet av tvangssalg. Totalt har den nye presidenten lagt 75 milliarder dollar på bordet for bedre situasjonen for de som sliter med å håndtere boliglån. Ifølge Economy.com har 52 millioner amerikanere boliglån. Av disse sitter nær 14 millioner med en bolig som er mindre verdt enn lånet.

Obama vil bruke av pengene Kongressen i fjor bevilget for å støtte finanssystemet til å subsidiere reforhandling av boliglån til et nivå som er håndterbart.

«Cramdown»
Det nye ordet på Wall Street er «cramdown». Betydningen av ordet er et alternativ og siste utvei i forkant av en konkurs. Ved konkursbegjæring kan et bostyre tvinge gjennom en reorganisering av et konkursobjekt selv om kreditorene har innsigelser. Dette innebærer at kreditorene mister noe av innflytelsen på et selskap når en konkurs oppstår.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken